Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Μην βαράτε τους βιομήχανους

Οι Βιομήχανοι, άνθρωποι είναι κι αυτοί. Έχουν τα προβλήματά τους.



        Παρακολουθείστε την μαρτυρική ζωή ενός φαρμακοβιομήχανου και λυπηθείτε τον.

Το πρωί τρέχει να πάει στο γραφείο για να γλυτώσει την γκρίνια της γυναίκας του.

- Βρέ τσιγκούνη, δώσε μου να πάρω την γούνα που είδα χθές. Τόσα βγάζεις. Όλοι το λένε. Αλλά τα δίνεις στις γκόμενες ε...?

Κατεβαίνει τρέχοντας και μπαίνει στο αμάξι του ανακουφισμένος.

Στην διαδρομή ηχεί το κινητό. Είναι η Νάταλι η πρώην γυναίκα του. Ναι, είναι ξαναπαντρεμένος. Κάθε βιομήχανος που σέβεται το επαγγελμά του χωρίζει τουλάχιστον μία φορά.

- Πότε, επιτέλους, θα μου δώσεις την την αύξηση της διατροφής που υποσχέθηκες; Κάθαρμα, μόνον αυτήν την αντροχωρίστρα που παντρεύτηκες σκέφτεσαι ...

Της κλείνει το τηλέφωνο στα μούτρα. Τον έχει ζαλίσει κι αυτή με τις απαιτήσεις της, σκέφτεται. Απορεί πως κάποτε την παντρεύτηκε.

Μόλις φτάσει στο γραφείο αρχίζουν τα τηλεφωνήματα.

Πρώτα οι φίλοι, συνβιομήχανοι.

- Πως πάνε οι πωλήσεις, ρε Σπύρο?
- Τι θα γίνει με το υπουργείο οικονομίας?
- Είδε ο άνθρωπός σου τον υπουργό?
- Κάτι για φόρους μου λέει ο δικός μου.
- Α... και στο υγείας λένε ότι θα απαγορεύσουν φάρμακα με "ακετυλο-3-μεθυλο-χλωρο-κυάνιο".
- Έχουν τα φάρμακά σου αυτό το συστατικό?


Γαμώτο, τι είναι πάλι αυτό. Ποτέ του δεν έμαθε αυτούς τους διαβολεμένους βιοχημικούς όρους. Στο Λύκειο είχε μείνει μεταξεταστέος και στη Χημεία. Κάθιδρος παίρνει τους χημικούς του:

- Ρε, μαλάκα έχουν τα φάρμακά μας αυτό το ... πως το λένε ...κυάνιο?


- Δεν ξέρω κύριε Σπύρο. Θα ελέγξω και θα σας ενημερώσω.

Τι άχρηστοι, θεέ μου, αυτοί οι υπάλληλοί του. Μια περιουσία του στοιχίζουν οι μισθοί, το ΙΚΑ και τα μπόνους τους και μια σωστή κουβέντα να του πούν δεν ξέρουν.

Παίρνει τον άλλο χημικό του. Ίδια ερώτηση.

- Ναι, ένα συστατικό μας το έχει, αλλά σε περιεκτικότητα κάτω του δύο τοις χιλίοις. Είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο.

Παίρνει πάλι τηλέφωνο τον φίλο του. Του το λέει. Όμως, αυτός δεν τον καθυσυχάζει. "Κοίταξε", του λέει, "μιά έρευνα του Πανεπιστήμιου της Taiwan. Αναφέρει ότι, για να είναι ασφαλής η δοσολογία, πρέπει το ποσοστό να είναι κάτω από 1,75 τοις χιλίοις".

Βρίζει τους Κινέζους. "Άτιμη φάρα αυτοί οι κίτρινοι!"

Θέλει να πάρει πάλι τους χημικούς του, ακόμη δεν έχει πιεί τον καφέ του και σκάει η μούρη η Νίκη.

- Έλα βρε Σπυράκο να πάμε στο gala της Πετρίδου στην Θεσσαλονίκη. Πάμε τώρα, γυρνάμε αύριο.


- Νίκη, φύγε είμαι πνιγμένος!


- Ναι, μόνον για την γυναίκα σου νοιάζεσαι για μένα δεκάρα δεν δίνεις. Βγάζεις και τ'αντερά σου, όπως λένε στην τηλεόραση.


- Κύριε Σπύρο, τηλέφωνο από την Ελβετία, του λέει η γραμματέας του. Είναι ο γιός του από το Κολλέγιο.


- Ρε γέρο, πότε θα στάξεις το χρήμα για την Lamborgini? Τόσες βδομάδες στο λέω. Τι πατέρας είσαι εσύ? Τι τραβάω με σένα. Χώρια την καζούρα που μου κάνουν οι φίλοι όταν ακούν το επάγγελμά σου. Δεν μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο?

Κτυπάει τον κινητό. Ένας υπάλληλος τον πληροφορεί ότι ανέβηκαν οι πρώτες ύλες στην Κίνα. Ξανακτυπάει το ρημάδι. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ζητάει αυξήσεις. "Τόσα βγάζεις, εμάς δεν θα μας δώσεις".

Στο γραφείο μπαίνει ταραγμένος ο Νίκος, ο νομικός του σύμβουλος.

- Σπύρο, τάμαθες νέα μήνυση στην εταιρεία. Στην Αιόβα πέθανε μία 70άρα καρδιοπαθής και οι "Graham Lawyers", το γνωστό γραφείο μεγαλοδικηγόρων που μας κυνηγάει, ενοχοποιεί τις τελευταίες παρτίδες που στείλαμε τον προηγούμενο μήνα.

Το απόγευμα γυρνά στο σπίτι, ράκος. Παρκάρει την πανάκριβη θωρακισμένη Mercedes στο δρόμο. Κάτι πιτσιρίκια περνάνε με τα κλειδιά στο χέρι. Τρομάζει. "Αυτοί οι αλήτες, οι συντηρητές, ακόμα να μου φτιάξουν την γκαραζόπορτα. Και μου στοίχισε και μια περιουσία" μονολογεί. Βρίζει την Ελλάδα. "Αλλά τι περιμένεις από τέτοια χώρα. Όλοι οι εργάτες μόνον φραπέ ξέρουν να πίνουν".

Μπαίνει στο σπίτι. Στο γραμματοκιβώτιο βρίσκει την επιστολή των "Αναρχικών Πυρήνων της Κόλασης". Διαβάζει: "Βρωμερό γουρούνι. καπιταλίστα, φαρμακοβιομήχανε, θα πεθάνεις. Οι χιλιάδες των θυμάτων σου θα πάρουν εκδίκηση. Οι μέρες σου είναι μετρημένες" .

Αποκαμωμένος πέφτει στο κρεββάτι. Ξαφνικά βλέπει την εφημερίδα. "Ανακαλύφθηκε στο Harvard η νέα θαυματουργή ουσία "ακετυλο-3-μεθυλο-βρωμο-κυάνιο". Είναι απόλυτα ασφαλής. Έχει δέκα φορές λιγότερες παρενέργειες από την προηγούμενη και, ήδη, δυο φαρμακοβιομηχανίες στην Σιγκαπούρη πήραν την "πατέντα" και άρχισαν την παραγωγή της. Κατόπιν αυτού, ΗΠΑ και ΕΕ απαγόρευσαν την χρήση των παλαιών συσκευμάτων (συμπεριλαμβανομένου και του "ακετυλο-2-μεθυλο-βρωμο-κυάνιου"  τα οποία και αποσύρονται" .

Ξυπνάει σε μια λίμνη ιδρώτα. Ευτυχώς, ήταν όνειρο σκέφτεται.

Μήνυμα στο κινητό. Η Νίκη. "Σπυράκο, δεν πάει άλλο με σένα. Ο φίλος σου, ο Γιώργος, με κάλεσε κρουαζιέρα. Θα πάω. Εσύ μείνε με την γυναίκα σου."

Δεν αντέχω άλλο, σκέφτεται. Δεν είν' επάγγελμα αυτό! Δεν γινόμουν οτιδήποτε άλλο, ακόμα και μπάτσος, καλύτερα θα περνούσα!


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα έχει φίλε. Αλλά μήπως είσαι φιλοβιομήχανος;

Anakasa

Ανώνυμος είπε...

Χε, χε γελάσαμε.

Περαστικός

Ανώνυμος είπε...

Οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές παίρνουν τα λεφτά.