Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοχρονιά στον Αρειανό Όλυμπο -2-


Μέρος Πρώτο






Βρίσκομαι στο Canaveral, το γνωστό κοσμοδρόμιο στην Φλόριντα. Είμαι σε υπερένταση. Σε λίγο θα ξεκινήσει το "πρώτο διαστημικό ταξίδι" για τον πλανήτη Άρη που θα γίνει με τα υπερσύγχρονα ταχυσκάφη της νεοσύστατης NASA Airlines. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση (σαν ένδειξη της υπερβολικής αγάπης που τρέφει για την Ελλάδα) αποφάσισε, σύσσωμη, να το προσφέρει σε ένα ελληνικό group.

Κλασσικά με την προηγούμενη τεχνολογία, ένα ταξίδι προς τον Κόκκινο Πλανήτη απαιτεί χρόνο περίπου έξι μηνών (και όταν οι θέσεις Γης και Άρη είναι ευνοϊκές) αλλά το ταχυσκάφος της NASA Airlines θα το κάνει σε τρείς ώρες.

Γύρω μου θα αρχίζουν να συρρέουν, σε λίγο, οι Έλληνες (στην πλειοψηφία τους) ταξιδιώτες που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι αυτό.

Η ώρα είναι 5 μμ, και αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε σε τρείς ώρες (στις 8 μμ) στην επιφάνεια του Άρη και στην συνέχεια θα φτάσουμε στις 12 μμ, ακριβώς, στην κορυφή του Όλυμπου, του υψηλότερου όρους του Ηλιακού συστήματος, για να γιορτάσουμε εκεί την Πρωτοχρονιά του 2010.
Εγώ, από ότι καταλάβετε, θα είμαι ο ξεναγός τους και πρέπει να σας πω ότι διαθέτω όλα τα προσόντα που απαιτούνται για αυτό την αποστολή. Είμαι ευγενής, ψύχραιμος, υπομονετικός, εγκρατής και μειλίχιος.

Και, ενώ, οι πρώτοι ταξιδιώτες αρχίζουν να συρρέουν, κτυπάει το κινητό μου. Είναι δυό από τις επίδοξες συνεπιβάτιδες.

- Περιμένουμε τόση ώρα στο αεροδρόμιο και ακόμη να σας δούμε?

- Που περιμένετε κυρίες μου? Τι ... στο Ελευθέριος Βενιζέλος? Βγάλατε εισιτήρια με ... την Ολυμπιακή? Κυρίες μου, στο Canaveral είπαμε. Στον Άρη πάμε, όχι στις Κυκλάδες. Καλά, πάρτε ένα ταξί και ελάτε. Δίπλα είμαστε.

Συγνώμη για την ειρωνία αλλά μερικοί άνθρωποι σε κάνουν να βγείς απ' τα ρούχα σου.

Στο μεταξύ, οι συνταξιδιώτες μου έχουν μαζευτεί στην είσοδο του αεροδρόμιου. Μερικοί μου ζητούν να τους βγάλω μερικές φωτογραφίες. Ε... τέτοιο ταξίδι και να μην αποθανατίσεις την αναχώρηση?

Έχουν φορέσει και τις κόκκινες στολές στους! Ασορτί με τον "κόκκινο πλανήτη"! Πήραν θέσεις, κατά ομάδες, μπροστά από το διαφημιστικό πανώ της κεντρικής αίθουσας αναμονής.

Ευτυχώς, θυμήθηκαν να βγάλουν τις κάσκες, για να φαίνονται τα πρόσωπά τους (ώστε, όταν γίνουν χούφταλα, να τους βλέπουν και να τους καμαρώνουν τα εγγόνια τους).




Με τις  γυναίκες βέβαια, δεν ξεμπεδεύεις τόσο εύκολα. Οι γυναίκες αρέσκονται στην φωτογράφιση. Θέλουν να βγούν και μόνες τους. Μία ήθελε δίπλα στη σημαία.
- Ξεναγέ φέρε μου μια ελληνική σημαία, μου φωνάζει.
- Ελληνική, δεν έχουμε κυρία μου. Μας τις έκαψαν οι διαδηλωτές του Δεκέμβρη. Βολέψου τώρα με μιά αμερικάνικη και αν ζοριστείς, την καίς και εσύ αργότερα, στην πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία.





Μία άλλη, περισσότερο όμορφη, ήθελε φωτογράφηση με πιο "ελαφριά ενδυμασία".  Έβγαλε την στολή της αλλά κράτησε τις μπουκάλες οξυγόνου. (Θα τις πέρασε για αξεσουάρ φωτογράφισης φαίνεται.) Τι να κάνω. Με τρεμάμενα χέρια την φωτογράφησα κι αυτή.





Σε λίγο το σούπερ-σκάφος μας άνοιξε τα ηλιακά φτερά του, προκειμένου να απορροφήσει την απαιτούμενη ηλιακή ενέργεια, και εξακοντίστηκε προς τον Άρη.
Καθώς φεύγουμε, από τον πλανήτη μας, όλοι έβγαλαν τις φωτογραφικές τους κάμερες, από τα φινιστρίνια, και φωτογράφησαν την Γη.
- Σωστά σκέφτηκα, δεν ξέρετε αν την ξαναδείτε. Το ταξίδι αυτό έχει και ρίσκο του. Αν χαλάσει το σκάφος και δεν μπορέσουμε να επιστρέψουμε να έχετε, τουλάχιστον, μια φωτογραφία της να την βλέπετε που και που.

Τα μεγάφωνα του ταχυσκάφους αρχίζουν να μεταδίδουν μερικές χρήσιμες πληροφορίες:
Το μικρό μέγεθος του Άρη, που συνεπάγεται μικρή βαρύτητα, δεν του επέτρεψε να διατηρήσει την ατμόσφαιρά του. Καθώς η ατμόσφαιρα διέρρευσε στο διάστημα, μειώθηκε η ατμοσφαιρική πίεση και το υγρό νερό είτε εξατμίστηκε είτε διέρρευσε στο υπέδαφος και στους πόλους του πλανήτη. Έτσι ο Άρης έγινε ένας ερημικός και άνυδρος πλανήτης με μια αραιή ατμόσφαιρα, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Ο Άρης βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση εδώ και τουλάχιστον 500 εκατομμύρια έτη.

Όμως τα μέλη του group δεν φάνηκε να ενδιαφέρονται. Τι αναισθησία, σκέφτηκα.

Όλοι κάθησαν μπροστά στις τεράστιες τηλεοράσεις του ταχυσκάφους και οι μεν άντρες παρακολουθούσαν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα ενώ οι γυναίκες την εκπομπή της Μενεγάκη σε επανάληψη.

Σε λίγο είχαν όλοι αποκοιμηθεί και εγώ τριγυρνούσα στο σκάφος με νεύρα τεντωμένα.



Καθώς πλησιάζαμε στον Άρη, σήμανα εγερτήριο.

Πήρα το μικρόφωνο:

- Δείτε πόσο όμορφος είναι ο ερυθρός πλανήτης κάτω από το σκάφος.

- Καλά ρε ξεναγέ μας ξύπνησες για να δούμε την θέα? Δες την εσύ.
Ήταν η φωνή του "έξυπνου" του group. Πάντα σε κάθε εκδρομή υπάρχει και ένας τέτοιος. Πολύ μου την δίνουν αυτοί οι τύποι αλλά λόγω ευγένειας αγνόησα το γεγονός.



Όταν τελικά σηκώθηκαν όλοι περάσαμε στον "θαλαμίσκο προγείωσης". Ακολούθησε η προγείωση στην επιφάνεια του Άρη.

Η πόρτα του θαλαμίσκου άνοιξε και επιτέλους πατήσαμε όλοι στην Αρειανή επιφάνεια. Η στιγμή ήταν συγκλονιστική. Το έδαφος ήταν πετρώδες και καλυπτόταν από μία λεπτή κόκκινη σκόνη.

Επίσης κοκκινωπός ήταν και ο Αρειανός ουρανός.


Τους έδωσα τρείς ώρες διορία να περιηγηθούν στην περιοχή, γύρω από το σημείο προσγείωσης.
Μετά θα συγκεντρωνόμασταν για να πάμε στο τελικό προορισμό μας τον Όλυμπο.


Συνεχίζεται ...





Πηγές:

7 σχόλια:

athina μπασιούκα είπε...

ooooook!
Σίγουρα το πιο πρωτότυπο ρεβεγιόν που έμαθα ποτέ μου.

Καλή χρονιά!

IonnKorr είπε...

Αθηνά Μπασιούκα

Δεν σε ξέρω, δεν με ξέρεις και μόλις μου έκανες "ποδαρικό" στο σπίτι... ε ήθελα να πω στο ... blog μου.

Καλή χρονιά, ελπίζω να είσαι "γούρικη" γιατί φέτος έχω μεγάλες "προσδοκίες" ...

IonnKorr είπε...

A ... κι ελπίζω να μπήκες με το "δεξί" πόδι!!!

kariatida62 είπε...

Mε τέτοιο ξεναγό πήγαινα και στον Άρη!!!
Περιμένω να δώ στο επόμενο επεισόδιο πόσα ψώνια πρόλαβαν να κάνουν μέσα σε τρεις ώρεις μόνο, οι Ελληνες τουρίστες!:))

Φωτεινή Κανάκη είπε...

χαχαχαχα!!!!Μου θυμίζεις το περσινό μου ταξιδάκι στο Λονδίνο, όπου στο Μουσείο Επιστημών είχα ξετρελαθεί με τα εσώρουχα των αστροναυτών και τα έβγαζα φωτογραφίες!!!Και με κάθε λεπτομέρεια!!!Πολλά γέλια!!
Δυστυχώς το υλικό με τις φωτογραφίες, όλες από αυτό το ταξίδι ,έγιναν πια ανάμνηση μόνο στο μυαλό και στη σκέψη γιατί με το φορματ που μου έκαναν όλες χάθηκαν...και δεν είχα φροντίσει να τις περάσω νωρίτερα στον άλλο υπολογιστή...Διαφορετικά σου έστελνα τις εικόνες στο μέιλ!

Καλή χρονιά με θετική σκέψη!!!Μου άρεσε και η πάνω σου ανάρτηση!!!Να κοιτάζουμε την αστεία πλευρά των πραγμάτων -όσο άσχημη κι αν είναι και είναι για κλάματα-όλο και κάτι υπάρχει για να σκάσει το χειλάκι μας και να "σκάσει" ο έρπης!!!

Είμαι αυτής της σχολής και εγώ!!!Χαμογελάμε και στα δύσκολα!!

Να είσαι καλά!!Και άνετα σε τέτοιο ταξίδι έπαιρνα μέρος και εγώ!!!Και ας γινόμουν σκόνη ανάμεσα στα αστέρια!!!!:))

*ολόκληρη έκθεση το σχόλιο μου!!!

IonnKorr είπε...

Φίλη Καρυάτιδα,


Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.


Στο επόμενο ταξίδι (στον Κρόνο) θα σε πάρω μαζί μου.

IonnKorr είπε...

Φωτεινούλα,

Ωραία η "έκθεσή" σου.

Στην τελευταία ανάρτησή σου δεν επιτρέπεται ο σχολιασμός (ίσως ακούσια) γι αυτό και σου έστειλα τις ευχές στο προτελευταίο.

Ευχές και πάλι.