Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ελλάδα και Διαφθορά, μήπως είναι συνώνυμα?



Σύμφωνα με διάφορες φήμες, η διαφθορά στην  Ελλάδα αναμένεται ότι θα σημειώσει το "απόλυτο ρεκόρ".

Για το 2009, η κατάσταση περιγράφηκε σε διεθνή έκθεση που, ήδη, δημοσιεύτηκε στον Ελληνικό Τύπο.

Από την εφημερίδα "BHMA" (στο φύλλο της 18 Νοεμβρίου 2009παραθέτω το σχετικό απόσπασμα:
Κόλαφος υπήρξε η ετήσια έκθεση για το 2009 της μη κυβερνητικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς "Διεθνής Διαφάνεια" όσον αφορά τη διαφθορά του δημόσιου τομέα σε πολλές χώρες, δυστυχώς και στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια Ευρώπης» σε αυτό το θλιβερό «αγώνισμα». Σε μια λίστα 180 κρατών η Ελλάδα κατρακύλησε κατά 14 θέσεις, πέφτοντας από την 57η (στη λίστα του 2008) στην 71η θέση. 

Αυτά έγιναν πέρυσι.

Για φέτος αναμένεται νέα κατακόρυφη πτώση.

Ίδωμεν.

Αυτά, για όσους αποδίδουν την διαφθορά μόνον στα κόμματα και στους πολιτικούς και όχι στον ίδιο τον λαό. Απλά, ο Ελληνικός λαός (όπως κάθε λαός άλλωστε) έχει τους πολιτικούς που του αρμόζουν. Κατ' εικόνα και ομοίωση!

Μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι Διεθνείς Χρηματοπιστωτικοί Οίκοι αρνούνται να προσφέρουν, στην χώρα μας, χαμηλότοκα δάνεια.

----
Δείτε και αυτό από το Freecity:

Η απάντηση στην ελληνική κρίση για πολλούς Έλληνες κρύβεται στις λέξεις «Fakelaki και rousfeti» αναφέρει την Παρασκευή 17-04-2010, σε βασικό άρθρο της, η Wall Street Journal. 
Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται μελέτη του ινστιτούτου Brookings της Ουάσινγκτον που θα δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης που δημοσιεύονται στην εφημερίδα οι δωροδοκίες, οι πελατειακές σχέσεις και οι λοιπές μορφές διαφθοράς στερούν από το ελληνικό κράτος περί τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο (8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος).
----
Υ.Γ. Πρόσφατα, διάβασα σε blog την πολύ δυνατή "ατάκα". (Δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομά του).
Στην Ελλάδα ζουν 11.000.000 Έλληνες. Από αυτούς οι 9.000.000 είναι "διεφθαρμένοι", οι υπόλοιποι  ... "εκπαιδευόμενοι".
.

30 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Πιστεύω πως η διαφθορά δεν είναι Ελληνικής καταγωγής και πως δεν βρίσκεται μόνο στο Ελληνικό αίμα.
Έχουμε βαλθεί να κολλάμε στους Έλληνες και κατ επέκταση τους εαυτούς μας ένα σωρό ταμπέλες.
Είμαστε εκείνο το άλλο το παρ΄ άλλο .
Να σου πω δεν ξέρω σε τι βαθμό αυτά ισχύουν απλά κουράστηκα να ακούω τόσα.
Ο κάθε λαός παραπλανάται και χειραγωγείται από χιλιάδες συμφέροντα μεγάλων που πίστεψε με ούτε μπορούμε να διανοηθούμε ποια είναι αυτά.

Το μόνο που θα πω είναι πως εγώ ξέρω τι μου γίνεται και ποιες είναι οι δυνατότητες αντίδρασης μου και στην ψήφο μου το αποδεικνύω περίτρανα.
Μόνο που όλα είναι κρίκοι στην ίδια αλυσίδα και αλυσιδωτά το ένα ακολουθεί το άλλο.
Επομένως σκέψου πόση είναι τελικά η δύναμη μας.

vague είπε...

Ναι, σίγουρα το παιχνίδι αυτό θέλει δύο. Όμως αυτός που αγωνίζεται για να κρατήσει το δικαίωμα στη διεφθαρμένη του συμπεριφορά, δεν είναι ο λαός, αλλά οι εξουσίες.

Η εξουσία δεν διαφθείρεται μόνο, αλλά διαφθείρει επίσης και συντηρεί τη διαφθορά, γιατί μπορεί από το λαό να θεωρείται ένα μέσον εξυπηρέτησης, για τους κρατούντες όμως είναι ένα ακόμα μέσον εξουσίας. Τα μεγέθη λοιπόν, είναι άνισα επί της ουσίας.

IonnKorr είπε...

Αναστασία

Γράφεις: Πιστεύω πως η διαφθορά δεν είναι Ελληνικής καταγωγής και πως δεν βρίσκεται μόνο στο Ελληνικό αίμα.
Έχουμε βαλθεί να κολλάμε στους Έλληνες και κατ επέκταση τους εαυτούς μας ένα σωρό ταμπέλες.


Σωστά, αυτό λέει η Επιστημονική Λογική. Μόνον που στην Ελλάδα καταρρέει! (Όλες οι Μαθηματικές και Φυσικές Θεωρίες έχουν ένα σημείο O στο οποίο υπάρχει το "αδύνατο", το "απροσδιόριστο" ή αλλιώς, η "μαύρη τρύπα". Ακριβώς αυτή είναι η περίπτωση της Ελλάδας. Αποτελεί την μαύρη τρύπα της Λογικής.)

Υ.Γ. Περνώντας, κανείς, από το blog σου και βλέποντας τόσους ανθρώπους (Έλληνες) να διψούν να γράψουν κάτι, με άφθαστο ρομαντισμό, για μία ιδέα την "Ευτυχία" αναλογίζεται πόσους άδολους, ρομαντικούς και όμορφους ψυχικά ανθρώπους έχει αυτή η φυλή.
Όμως, στην πράξη, περνώντας π.χ. από μια Δημόσια Υπηρεσία και βλέποντας την ιταμότατη αντιμετώπισή του απλούστερου αιτήματός του αναρωτιέται "δεν υπάρχει δουλειά στην Ελλάδα να γίνεται χωρίς μίζα, χωρίς ρουσφέτι, χωρίς ταλαιπωρία κλπ κλπ, του πολίτη"?

ELENI είπε...

ΚΑΛΟ Σ/Κ!!!!!

IonnKorr είπε...

Φίλη Riski

καθόλου δεν θα συμφωνήσω σε ότι είπες.

Και θα σου φέρω το εξής κρίσιμο παράδειγμα.

Εξουσία υπάρχει και στην Ελβετία και στην Φινλανδία και στην Σουηδία και στην Νορβηγία και στην Ισλανδία και στην Δανία κλπ κλπ.

Και οι πολιτικοί αυτών των χωρών δέχονται τους ίδιους πειρασμούς να κλέψουν, να λάβουν μίζες, να εξαπατήσουν και εν μέρει έχουν υποστεί μια κάποια διαφθορά.

Όμως τα κράτη τους λειτουργούν με σχετικό σεβασμό στον πολίτη ανεξάρτητα αν στην κυβέρνηση βρίσκονται Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες ή Πράσινοι.

Αντίθετα στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι δυσώδης ανεξάρτητα από το πολιτικό σχήμα που κυβερνά. Που βρίσκουν το έρεισμα όλοι αυτοί αν όχι στον ίδιο τον Ελληνικό λαό. Αυτούς θέλει για συνδικαλιστές, πολιτικούς, ανώτατους διοικητικούς, δικαστές και αυτούς έχει!

IonnKorr είπε...

Ελένη

Καλό Σαββατοκύριακο επίσης.

Υ.Γ. Η ομπρέλλα με τις δυο καρέκλες το απόλυτο όνειρο του κάθε "Σαββατοκυριακο-αναχωρούντος"!

vague είπε...

Ειδικά λόγω του παραδείγματός σου, συνυπολόγισε το ραγιαδισμό που καλλιεργείται για ευνόητους λόγους, την ποιότητα της εκπαίδευσης, το επίπεδο της καλλιέργειας και της παιδείας και κυρίως την εξάρτηση γραφειοκρατία και τη συντήρησή της (πάλι για ευνόητους λόγους).

ELvA είπε...

Φυσικα και δεν ειναι συνωνυμα, διαφθορα υπαρχει παντου οπου υπαρχουν ανθρωποι. Η διαφορα ομως ειναι οτι σε καποιες χωρες τιμωρουνται οσοι πιανονται, ενω σε αλλες,...συνεχιζουν να εκλεγονται καθε 4 περιπου χρονια, εναλλαξ! ;(

Καλο απογευμα στο Νοτο!

IonnKorr είπε...

Πάντως Riski

o ραγιαδισμός (που υπάρχει όπως σωστά λες) δεν έχει φορά πάντα από τα άνω προς τα κάτω.

Όταν έχεις χάλι μαύρο σαν χώρα σε όλους τους τομείς (υγεία, παιδεία, υπηρεσίες) δεν χρειάζεσαι πια και κάποια ιδιαίτερη "εκπαίδευση" για να μιζεριάσεις!

Εντάξει υπάρχει θα μου πεις η εναλλακτική λύση της Αριστεράς αλλά...

Διάβαζα όμως ένα δικό σου σχόλιο (στης Έλβας νομίζω) όπου της έλεγες ότι, καμιά φορά, φοβάσαι πιο πολύ τους πολιτικούς ομοϊδεάτες σου παρά τους άλλους. Και είχες απόλυτο δίκιο. Παρά το γεγονός ότι το 70% των Ελλήνων είναι "στο βάθος της ψυχοσύνθεσής τους" αριστεροί, ποτέ δεν πείστηκαν για τις δυνατότητες αλλά και τις αγαθές προθέσεις των υπαρχόντων αριστερών παρατάξεων.

IonnKorr είπε...

Έλβα, χα..χα..

Ακριβώς, όπως το γράφεις: "Η διαφορα ομως ειναι οτι σε καποιες χωρες τιμωρουνται οσοι πιανονται, ενω σε αλλες,...συνεχιζουν να εκλεγονται καθε τετραετία, εναλλαξ"

Τι σημαίνει αυτό? (εφόσον ο λαός είναι αυτός που τους εκλέγει) Ότι οι Έλληνες στηρίζουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Δεν τους τιμωρούν απλά τους ... ξεκουράζουν για μερικά χρόνια ώστε να επανέλθουν ανανεωμένοι στο ... έργο τους

Όταν στηρίζεις πολικούς και συνδικαλιστές που δεδοκιμασμένα είναι απατεώνες ... δεν έχεις και συ την φλέβα?

Άρα, καταλήγεις, λογικά, και συ στην συνωνυμία της επικεφαλίδας.

vague είπε...

Το σχόλιό μου στης Έλβας, αφορούσε τις διαπροσωπικές σχέσεις. Πώς το ταίριαξες με αυτό που λέμε; Δεν έχει καμία σχέση.

Η Αριστερά, αγαπητέ, δεν έχει δοκιμαστεί και είναι για μένα πάντα πολύ παράξενο όταν ακούω ανθρώπους να λένε αυτό που λες, γιατί αποτελεί μια από τις πιο παρανοϊκές αντιφάσεις: Δεν πείθεται ο κόσμος υποθέτοντας τις προθέσεις των Αριστερών, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να πεισθεί για τις εξακριβωμένες κακές προθέσεις όλων των άλλων;

Κάτι λείπει από το συλλογισμό σου, δε νομίζεις; Κάπου αλλού θα πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου για να αναλύσεις ασφαλέστερα τα φαινόμενα.
Το επιχείρημά σου είναι κλασική συντηρητική αντίδραση, μόνο που αυτοί που το εφηύραν είχαν σοβαρούς λόγους. Εσύ τι λόγους έχεις;
:)

tania είπε...

δια-φθορά,-άς 1)η ηθική η' πνευματική βλάβη.2)δωροδοκία 3)ηθική κατάπτωση,ανηθικότητα 4)διακόρευση, 5)Ελλάδα αυτή θα είναι η συμπληρωματική λέξη στη ερμηνεία της λέξης διαφθορά στα λεξικά. Καλό σ/κ...

Black~Martini είπε...

Μην με βγαζεις απο τα ρουχα μου τωρα και διαφθειρω τον ιερο σου χωρο....χαχαχαα..
Μετα συγχωρησεως αυτα ειναι γαγαριες....Που να ακουσεις την φιλη μου στην Αμερικη τι γινεται!!..
Το κεφαλι απο ψηλα βρωμαει..Το χουμε μοδα χρονια τωρα και αυτομαστιγωνομαστε..Μηπως να σκεφτει κανεις και τους αγραμματους ανθρωπους...ή τους ευκολοπιστους αυτου του τοπου;; Μηπως να δουμε λιγο και την παιδεια..Την αξιοκρατια...
Την διαφθορα δεν την εκανα εγω και εσυ...αλλα καποιοι που κινουν τα νηματα και εχουν την δυναμη!
Οσο για την μη κυβερνητικη οργανωση''Διεθνης Διαφανεια"..Θου κυριε το στοματι μου σημερα!!...Κανε μια ερευνα τι εστι μη κυβερνητικες οργανωσεις...ποιοι τις στελεχωνουν..και πως πληρωνονται σαν αλλα golden boys!!Βγηκε και οργανωση για την διαφανεια...χαχαχαχαχαχα...ειναι για γελια....για γελια!!!!

IonnKorr είπε...

Riski

E ... το τράβηξες.

Προφανώς και υπάρχει "λογικό έλλειμμα" στον συλλογισμό
Δεν πείθεται ο κόσμος υποθέτοντας τις προθέσεις των Αριστερών, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να πεισθεί για τις εξακριβωμένες κακές προθέσεις όλων των άλλων;

Αλλά, όμως αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα.

Και η απορία γίνεται μεγαλύτερη όταν αναλογισθεί κανείς ότι ο Ελληνικός λαός, στο μεγαλύτερο ποσοστό, αντι-Αμερικανίζει και έχει αντι-Ευρωπαϊκή, αντι-δυτική νοοτροπία.

Άρα, γιατί εναλλάσσει τα δύο αστικά κόμματα και αποφεύγει τις Αριστερές λύσεις?

Έλα ντε?

Για μένα, επειδή, ακριβώς έχει διαποτιστεί από την ιδέα της διαφθοράς (έχει συνηθίσει την μίζα, έχει εξοικειωθεί με το ρουσφέτι και γενικά είναι ανεκτικός σε κάθε είδους διαφθορά αρκεί να μην τον θίγει άμεσα)

Οι οπαδοί των αριστερών κομμάτων, βέβαια, θεωρούν συνήθως ότι φταίει η πλύση των αστικών ΜΜΕ θεωρώντας έτσι ότι ο λαός είναι μία εύπλαστη, πολιτικά, μάζα που άγεται και φέρεται από την εξουσία.

Πάντως, και στην Κύπρο και στην Ιταλία, που τα ΚΚ κατάφεραν να αγγίξουν την εξουσία, δεν είδα τι διαφορετικό έπραξαν. Το μόνον που έκαναν είναι "διαχείρηση" του καπιταλιστικού συστήματος.

----
Στο άλλο σκέλος της διαφωνίας σου, εσύ Riski, φαίνεσαι πολύ παράλογη όταν θεωρείς ότι δεν εμπιστεύεσαι τις "μονάδες" (δηλ. τα άτομα σε διαπροσωπικό επίπεδο) αλλά εμπιστεύεσαι το "σύνολό" τους (δηλ. το κομματικό σχηματισμό που απαρτίζουν)!!!!!


----
Τελικά, δεν νομίζω ότι, στο βάθος του ορίζοντα, δεν βλέπεις ότι η διαφθορά έχει διαποτίσει το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και το βάζεις μόνον σε ιδεολογική βάση.

Ουσιαστικά, πιστεύω ότι δεν θα ήθελες να συμβαίνει κάτι τέτοιο και προσπαθείς να το απωθήσεις όσο μπορείς και να αποφύγεις έτσι την απέραντη απαισιοδοξία που θα σου προκαλέσει και το τερματισμό κάθε ελπίδας.

Δεν θα το παραδεχθείς βέβαια, στην εδώ συζήτηση, αλλά ο σπόρος της αμφισβήτησης έχει αρχίσει να βλασταίνει μέσα σου.

kat. είπε...

συμφωνώ με την σταλαγματιά!
η διαφθορά ΔΕΝ είναι ελληνικής καταγωγής αλλά θεωρώ πως στο λεξικό, δίπλα σε αυτή τη λέξη υπάρχει (και) ο δικός μας χάρτης..

και λυπάμαι για αυτό!!!!!

IonnKorr είπε...

Τάνια

Συνώνυμα:
1)η ηθική ή πνευματική βλάβη.
2)δωροδοκία
3)ηθική κατάπτωση, ανηθικότητα
4)διακόρευση,
5)Ελλάδα


Καλά, εσύ ξεπέρασες και μένα στην απαισιοδοξία. "Βασιλικότερη του βασιλέως". χα..χα..

IonnKorr είπε...

Μαρτίνα

Κατ' αρχήν το να βγεις από τα ρούχα σου, δεν το βρίσκω κακό!

Αλλά δυστυχώς, το "Striptease" απαγορεύτηκε αυστηρά και στο blog μου μετά την καταδίκη του από την Έλβα (σε πρόσφατη ανάρτησή της).
Ουσιαστικά, η Ισλανδία και το IonnKorr's blog είναι τα δύο μοναδικά μέρη στην Γη όπου απαγορεύεται το στριπτήζ"

----
Στα σοβαρά τώρα.

Άλλο διαφθορά στην Αμερική και στον υπόλοιπο Δυτικό Κόσμο όπου τα κράτη λειτουργούν προσφέροντας υποφερτές υπηρεσίες στον πολίτη και άλλο διαφθορά στην Ελλάδα όπου το φαινόμενο έχει καλύψει κάθε κοινωνική δραστηριότητα.

----

Οι ελληνικές μη-Κυβερνητικές οργανώσεις είναι ίσως ένας από τους πιο διαφθαρμένους τομείς του Ελληνικού κράτους.

Οι παγκόσμιες όμως μη-Κυβερνητικές οργανώσεις έχουν, βέβαια, τα τρωτά τους (δηλ. μεγάλες αμοιβές των στελεχών τους) αλλά πάνω-κάτω διεκπεραιώνουν τον σκοπό τους.

Όταν, λοιπόν, κάνουν κακές "διαγνώσεις" για την Ελλάδα δεν το κάνουν από "ανθελληνικό μένος" αλλά επειδή αυτή είναι η κατάσταση.

IonnKorr είπε...

Κατερίνα

Δυστυχώς, η διαπίστωσή σου είναι σωστή.

Η διαφθορά δεν ήταν ποτέ Ελληνικής καταγωγής αλλά στο Νεοελληνικό Κράτος έγινε "βασική συνιστώσα" της λειτουργίας του.

Ναι, ακόμη, δεν έχει περάσει στα λεξικά αλλά με λίγη περισσότερη υπομονή οι Έλληνες θα το καταφέρουν κι αυτό.

Ήδη κατάφεραν και καθιέρωσαν διεθνώς τους όρους:
1) Greek Economy = "ανοικοκύρευτη οικονομία"
2) Greek Logistics = "δόλια λογιστική"

vague είπε...

Τα ΚΚ που κατάφεραν να αγγίξουν την εξουσία, διαχειρίστηκαν όπως λες το καπιταλιστικό σύστημα, επειδή το χρησιμοποίησαν για να φτάσουν εκεί, δηλαδή με τις εκλογές. Εγώ μιλάω για επανάσταση. Και αυτός είναι και ο λόγος που είναι ανώφελη η συζήτηση για την Αριστερά αυτή τη στιγμή, αφού ολοφάνερα δεν τίθεται ακόμα θέμα επανάστασης.

Πώς δε θα το παραδεχτώ; Και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι απωθώ οτιδήποτε; Κοίτα. Το θέμα μπήκε απ' την αρχή σε λάθος βάση. Η αρχική σύγκριση που έκανα, αφορούσε το ποιος έχει μεγαλύτερο συμφέρον από τη διαφθορά. Όχι ότι ο λαός δεν συμμετέχει σε αυτή. Το λέω άλλωστε καθαρά στο πρώτο μου σχόλιο. Θα ήταν πράγματι παράλογο να ισχυριστεί κανείς ότι δεν βάζει το χέρι του ο κόσμος στη διατήρηση της διαφθοράς. Όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι, ακόμα κι αν ο λαός επιχειρούσε ν' αλλάξει στάση (πράγμα ουτοπικό ακόμα), η εξουσία θα συνέχιζε να επιχειρεί να τον διαφθείρει, γιατί τα πράγματα μένουν εκεί που είναι ακριβώς με αυτού του είδους τις τακτικές.

Το θέμα του σχολίου μου στην Έλβα, μην επιμένεις, έγινε σε εντελώς άλλη βάση και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε εδώ. Οι διαπροσωπικές σχέσεις δεν περιορίζονται από την κομματική προτίμηση. Αυτό είναι που είπα εκεί. Σαφώς δεν έχω ψυχικό δεσμό με πολλούς ομοϊδεάτες μου, αντίθετα με ανθρώπους άλλων χώρων. Όμως αν διάβασες καλά το σχόλιό μου, θα πρόσεξες ότι λέω ότι η κομματική επιλογή είναι φαινόμενο. Δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα τη στάση ενός ανθρώπου όταν έρθει η ώρα να διαλέξει στρατόπεδο την κρίσιμη στιγμή. Είναι διαφορετικό το κριτήριο αυτό και αφορά άλλου είδους επεξεργασίες. Έχουν να γίνουν ακόμα πολλές ανακατατάξεις, οπότε δεν είναι απίθανο, αν βρεθώ στη θέση που περιέγραφα στο σχόλιο να ανακαλύψω με έκπληξη ότι σύμμαχοι πλέον είναι οι άλλοτε εχθροί και ότι οι άλλοτε φίλοι έχουν πάει απέναντι. Μην ξεχνάς ότι ζούμε εποχές που όλα θα αμφισβητηθούν.

Όσο για το γιατί ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την αριστερά, να σου πω τη γνώμη μου. Έχει να κάνει με τον "τερματισμό κάθε ελπίδας" που είπες.
Έχει καλλιεργηθεί η ιδέα ότι στον καπιταλισμό, κανείς έχει πάντα τη λεγόμενη "ευκαιρία". Η ευκαιρία αυτή αφορά το πέρασμα από το θύμα στο θύτη. Τεράστιο ποσοστό ανθρώπων πιστεύουν ότι έχουν πιθανότητα να αλλάξουν πλευρά με την κατάλληλη ευκαιρία και αγνοούν ότι η θεωρία της (δήθεν) ευκαιρίας έχει δημιουργηθεί ακριβώς για να τους κρατάει σε άθλια μεν κατάσταση, αλλά με την ελπίδα ότι μπορεί να είναι τυχεροί και μια μέρα να βρεθούν με τους ισχυρούς.
Τότε θα γίνει η επανάσταση IonnKorr. Όταν πεθάνει και η τελευταία ελπίδα των περισσοτέρων ότι μπορεί να τους κάτσει το 10 το καλό. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιτρέπουν στην Αριστερά περισσότερη δύναμη. Φοβούνται να μη χάσουν, όχι το τίποτα που έχουν, αλλά την αυταπάτη ότι αυτό το τίποτα μπορεί κάποτε να γίνει κάτι – δηλαδή το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το ατομικό τους όνειρο. Όταν συνειδητοποιήσουν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν καλύτερα όταν το όνειρό τους γίνει όνειρο συνόλου και απαλλαγούν από τον ατομικισμό, κατανοώντας ότι το συμφέρον τους εξυπηρετείται καλύτερα όταν εξυπηρετείται το συμφέρον του συνόλου, θα είναι έτοιμοι για ένα άλλο σύστημα.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Βλέπω καθώς γράφω το σχόλιο, εδώ στα αριστερά μου το όμορφο και ρομαντικό προφίλ της "Σταλαγματιάς" που ταιριάζει με τον ρομαντικό τρόπο που βλέπει τα πράγματα.
Έχει από μια άποψη δίκιο όταν λέει ότι δεν είναι Ελληνικής καταγωγής η διαφθορά.
Όμως όποιας καταγωγής και είναι εδώ δυστυχώς βρήκε γόνιμο έδαφος, αναπτύχθηκε, άνθισε, καρποφόρησε, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα.
Δεν έχει δε καμιά σχέση με την δυνατότητα του πολίτη να ψηφίζει τις ηγεσίες του, όλων των βαθμίδων γιατί δυστυχώς ακόμη και η ψήφος έχει σύνδεση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την διαφθορά. Και δεν είναι κομματική η φύση της. Είναι μέσα στον ρυθμό της μουσικής που παίζεται για να χορεύουμε. Χρειάζεται βλέπεις δύο για το τάγκο!
Όταν δώσω το fakellaki οπουδήποτε, εγώ δεν είμαι διεφθαρμένος; Δυστυχώς είμαι!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Black~Martini είπε...

Οι παγκόσμιες όμως μη-Κυβερνητικές οργανώσεις έχουν, βέβαια, τα τρωτά τους (δηλ. μεγάλες αμοιβές των στελεχών τους) αλλά πάνω-κάτω διεκπεραιώνουν τον σκοπό τους....
Δεν ειναι επι του θεματος βεβαια...αλλα αν ειχαν διεκπεραιωσει τους σκοπους τους θα ηταν καλυτερος ο πλανητης...
Ξερεις κατι τελικα;; Ολα ειναι μια εκθεση ιδεων σε αυτο τον κοσμο.Η πραγματικοτητα το αποδεικνυει καθημερινα και χρονο με τον χρονο!
Για τα φακελακια...εγω σας εκανα μια καταχωρηση με ποιον τροπο τα αντιμετωπιζω.Πιστευω πως πισω απο αυτες τις ΄΄διαφθορες΄΄ του απλου κοσμου ειναι ο φοβος...η νοοτροπια....η αναγκη και η παιδεια! Εχουμε ομως και τροπους αντιμετωπισης....Κατι ομως που μας βγαζει απο την βολεψη μας και ακους παρα πολλους να λενε: Που να μπλεκω τωρα;;;;
Καλο Σ/Κ....αλλα να ξερεις οτι αν βγω απο τα ρουχα μου δεν με κραταει τιποτα....ουτε απαγορευσεις...ουτε φακελακια!!
Μμμμμακια!

IonnKorr είπε...

Riski

Γράφεις: "Θα ήταν πράγματι παράλογο να ισχυριστεί κανείς ότι δεν βάζει το χέρι του ο κόσμος στη διατήρηση της διαφθοράς."

Σωστό. Όχι, όμως, μόνον στην διατήρηση αλλά και την δημιουργία της.

Γράφεις: "αν ο λαός επιχειρούσε ν' αλλάξει στάση η εξουσία θα συνέχιζε να επιχειρεί να τον διαφθείρει"

Ποιός διαφωνεί?
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι η οποιαδήποτε εξουσία δεν ρέπει προς την διαφθορά. Αυτό νομίζω ότι αποτελεί παγκόσμια πραγματικότητα και επιπλέον "Ιδιότητα της Έμβιας Ύλης". Το ζήτημα είναι ότι άλλοι λαοί, όπως π.χ. οι Σκανδιναβοί, είναι λιγότερο ανεκτικοί ενώ οι Έλληνες είναι υπόδειγμα ανοχής.

Γράφεις: "Το θέμα του σχολίου μου στην Έλβα, μην επιμένεις, έγινε σε εντελώς άλλη βάση και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε εδώ."
Εντάξει, δεν επιμένω άλλο.

Γράφεις: " Όσο για το γιατί ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την Αριστερά, να σου πω τη γνώμη μου. Έχει να κάνει με τον "τερματισμό κάθε ελπίδας" που είπες.
Έχει καλλιεργηθεί η ιδέα ότι στον καπιταλισμό, κανείς έχει πάντα τη λεγόμενη "ευκαιρία"."

Ακριβώς, έτσι. Ο διεφθαρμένος πολίτης δεν στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, στις δικές του αξίες. Απλά τζογάρει. Θέλει να κερδίσει χωρίς δουλειά, χωρίς κόπο.
Γι αυτό δεν θέλει αλλαγή του πολιτικού συστήματος, μόνον προσώπων. Φοβάται ότι η οποιαδήποτε μορφής αξιοκρατία μπορεί να την στερήσει αυτήν την "ευκαιρία επιτυχίας" που προανέφερες.

Γράφεις: " Τότε θα γίνει η επανάσταση IonnKorr. Όταν πεθάνει και η τελευταία ελπίδα των περισσοτέρων ότι μπορεί να τους κάτσει το 10 το καλό."
Όχι Riski. Θυμήσου: Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία
- Σε έναν εξαθλιωμένο προλετάριο του 19ου ή έστω του 20ου αιώνα μπορούσε κάποτε να πεθάνει
- Σε έναν αστό (έστω, μικροαστό) της σημερινής απίστευτα πολυποίκιλης κοινωνίας όχι μόνον δεν κινδυνεύει να πεθάνει αλλά θα αυξάνεται γεωμετρικά.

Ξέχασε, λοιπόν, Riski την επανάσταση, για πάντα. Αλλά, ακόμα κι αν γινόταν, σε αστική κοινωνία θα κατέληγε. (Εσύ βέβαια δεν θα το δεχτείς αυτό αλλά εγώ, όπως και νάχει, στο λέω)

Γράφεις: Έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν καλύτερα όταν το όνειρό τους γίνει όνειρο συνόλου και απαλλαγούν από τον ατομικισμό, κατανοώντας ότι το συμφέρον τους εξυπηρετείται καλύτερα όταν εξυπηρετείται το συμφέρον του συνόλου
Αυτό, ποτέ δεν γίνει. Γονιδιακά! Οι άνθρωποι δεν είναι ούτε μέλισσες ούτε μυρμήγκια. Ποτέ δεν θα βάλουν το συνολικό συμφέρον πάνω από το ατομικό.

----
Υπάρχουν όμως μερικοί άνθρωποι όπως εσύ, όπως η Έλβα, (όπως κάποτε κι εγώ) που είναι ρομαντικοί. Που πιστεύουν στο "κοινωνικό όνειρο".
Πολύ τους αγαπάω αυτούς. Συγκινούμαι όταν τους συναντώ. Είναι το ομορφότερο κομμάτι της ανθρώπινης φυλής. Καταδικασμένοι, όμως, να μείνουν πάντα στο περιθώριο, πάντα στο παρασκήνιο και να βλέπουν τις όποιες πρόσκαιρες κοινωνικές επιτυχίες τους να παρασύρονται και να στρεβλώνονται από το γιγάντιο ποτάμι του ατομικισμού και της κοινωνικής εκμετάλλευσης (οικονομικής, ιδεολογικής, θεολογικής) που τους επιβάλλει η εξουσία, που ο ίδιος ο λαός γεννά, επιλέγει, στηρίζει.

CsLaKoNaS είπε...

Μα γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα;

Μα μην τους βάζεις όλους σε ένα τσουβάλι!

Μα δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Μα δεν πρέπει να γενικεύεις!

Μα η γενίκευση είναι φασισμός!

Μα κλέφτες υπάρχουν ΜΟΝΟ στα δύο μεγάλα κόμματα !

Μα η Αριστερά δεν έχει κλέφτες!

---
Το μόνο που κληρονόμησαμε τελικά από την ΕΣΣΔ είναι η διαφθορά της. Κάποτε ήταν το παραπέτασμα, τώρα το συνώνυμο είμαστε εμείς...

Ουγκάντα!

IonnKorr είπε...

Χριστόφορε

Γράφεις: "To ρομαντικό προφίλ της "Σταλαγματιάς" ... ".
Αυτό ακριβώς το προφίλ την έκανε την δημοφιλέστερη blogger του Ελληνικού διαδίκτυου. Όλοι, έτσι την πατάνε. χα..χα..

(Αναστασία, μην δίνεις σημασία σε ότι λέω. Κακίες ζηλόφθονων μπλογκο-ανταγωνιστών. χα..χα..)

Γράφεις: "Έχει δίκιο όταν λέει ότι δεν είναι Ελληνικής καταγωγής η διαφθορά.
Όμως όποιας καταγωγής και είναι εδώ δυστυχώς βρήκε γόνιμο έδαφος, αναπτύχθηκε, άνθισε, καρποφόρησε, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα."

Συμφωνώ απόλυτα.

Γράφεις: "Δεν είναι κομματική η φύση της διαφθοράς. Είναι μέσα στον ρυθμό της μουσικής που παίζεται για να χορεύουμε. Χρειάζεται βλέπεις δύο για το τάγκο!
Όταν δώσω το fakellaki οπουδήποτε, εγώ δεν είμαι διεφθαρμένος; Δυστυχώς είμαι!


Και επαυξάνω με ευρύτερο παράδειγμα από τα πάμπολλα:
Όταν είμαι οπαδός μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας (απλός, όχι χούλιγκαν) και την ενισχύω παντοιοτρόπως (αγοράζοντας: εισιτήρια, βάζοντας τηλεόραση NOVA, παίζοντας ΠΡΟΠΟ, αγοράζοντας ρούχα και άλλα αξεσσουάρ με το σήμα της)
ενώ ξέρω ότι:
- δεν πληρώνει δεκάρα στο ΙΚΑ,
- δεν αποδίδει ποτέ ΦΠΑ
- φοροδιαφεύγει ασύστολα,
- διατηρεί "θύρες" χούλιγκανς τρομοκρατώντας τον οποιοδήποτε αντιστρατεύεται τον πρόεδρό της,
- διοικείται από ανθρώπους που είναι χωμένοι μέχρι το λαιμό στην απάτη
τότε, εγώ δεν είμαι διεφθαρμένος; Δυστυχώς, και πάλι, είμαι!

IonnKorr είπε...

Μαρτίνα, μάγκισα

Γράφεις "Πιστευω πως πισω απο αυτες τις ΄΄διαφθορες΄΄ του απλου κοσμου ειναι ο φοβος...η νοοτροπια....η αναγκη και η παιδεια! Εχουμε ομως και τροπους αντιμετωπισης....Κατι ομως που μας βγαζει απο την βολεψη μας και ακους παρα πολλους να λενε: Που να μπλεκω τωρα;;;;
Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά του Έλληνα και του Σκανδιναβού.
- Ο Σκναδιναβός δεν λέει "που να μπλέκω τώρα?" Σε βλέπει στο δημόσιο δρόμο να τρέχεις υπερβολικά και παίρνει τηλέφωνο την τροχαία να σε συλλάβει.
- Ο Έλληνας αντίθετα, αναβοσβήνει τα φώτα του αυτοκινήτου για να σε προειδοποιήσει ότι υπάρχει μπλόκο ή ραντάρ, ώστε να την σκαπουλάρεις!
---
Γράφεις "αλλα να ξερεις οτι αν βγω απο τα ρουχα μου δεν με κραταει τιποτα....ουτε απαγορευσεις...ουτε φακελακια!!
Και ρουσφέτι θάκανα και φακελάκι θάδινα, αν ήταν να βγείς από τα ρούχα σου! χα..χα..

Υ.Γ. Τέτοια γράφω και η Elva θα βάλει να εκραγούν όλα τα Ισλανδικά ηφαίστεια ώστε να μην ξαναδώ ποτέ την Βαλτική!!!

IonnKorr είπε...

Λάκωνα

χα..χα..

Με κάτι τέτοια που γράφεις θα το φας το κεφάλι σου.

Άμα τα δει η Έλβα αυτά, όχι konflict θα σου κάνει αλλά την γκιλοτίνα της Γαλλικής Επανάστασης θα αγοράσει για να σου πάρει το σκάλπ "επι τη εμφανίσει σου" στο blog της. χα..χα..

CsLaKoNaS είπε...

@IonKorr

Σε μια αποστροφή στην τελευταία ανάρτησή μου, απάντησα εμμέσως πλην σαφώς.

Κι αυτό γιατί κατάλαβα ότι είμαι στα βλογς της Αριστεράς κ της Προόδου είμαι ένα βήμα πριν. Δηλαδή ανεπιθύμιτος.

Οπότε επειδή δεν έχει νόημα να τσακωνόμαστε χωρίς λόγο, το konflikt το έκανα εγώ πρώτος.

Un par de neuronas... είπε...

Η Ισπανία, εξαιτίας της διαφθοράς, κατατάσσεται 28η στον κατάλογο των 180 χωρών, κατάταξη 14η μεταξύ των 25 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η Ελλάδα;

Πολύ καλό αυτό που λές σχετικά με τους διεφθαρμένους και μαθητευόμενους.

Στην Ισπανία, από 40.000.000 κατίκους, 50.000.000 είναι προδότες, απατεώνες, κλέφτες, ψεύτες και κλέφτες.

Πολλά φιλάκια, φίλε μου.

IonnKorr είπε...

Φίλε Λάκωνα

Ενώ έχεις πολύ χιούμορ, έχεις και πολύ μένος (κατά της Αριστεράς ιδίως).

Αυτά συνήθως δεν συμπλέουν.

Πάντως να θυμάσαι αυτές τις "συμβουλές" (δεν μου αρέσει η λέξη αλλά δεν βρίσκω αυτήν την στιγμή καλύτερη):

- Να γίνεις ηπιότερος στην πολιτική κριτική σου.

- Οι περισσότεροι Έλληνες (~80% προσωπική εκτίμηση) είναι ανορθολογιστές, αντι-δυτικοί και "αντι-επιστημονιστές". Δεν πρόκειται κάποιος εύκολα να συμφωνήσει μαζί σου.

- Έχεις χιούμορ. Κάνε το κυρίαρχο στον λόγο σου (όχι, βέβαια, να γίνει σαρκασμός) και ελάττωσε την οργή σου.

Νομίζω, ότι αν δεν ακολουθήσεις αυτά γρήγορα θα βρεθείς να μιλάς μόνον μαζί μου (άντε και με πέντε-έξι άλλους παραπλήσιους)

Βέβαια, θα μου πεις, στα α...α μου. Σας έχω χεσμένους όλους. Εντάξει είναι κι αυτός ένας δρόμος.

Εγώ, για να σου πω την αλήθεια, αν έμενα στην Βόρεια Αμερική, την Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία ή την Ιαπωνία δεν θα ξανα-ασχολούμουν με τα Ελληνικά πολιτικά δρώμενα. (Θα αγαπούσα βέβαια την Ελλάδα αλλά ... "από μακρυά κι αγαπημένοι").

IonnKorr είπε...

Βερόνικα

Έχεις απογοητευθεί από την Ισπανία όσο και εμείς από την Ελλάδα. "Βίοι Παράλληλοι".

"Είναι, πράγματι, μεγάλο ζόρι να ζεις στον Ευρωπαϊκό Νότο και να μην είσαι πλούσιος".