Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Τα ψέματα τέλειωσαν. Η Ελλάδα στην αγκαλιά του I.M.F (ή αλλιώς, ΔΝΤ)



Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν,
- ούτε η Ελλάδα μπορεί να σωθεί από μόνη της αλλά 
- ούτε η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την δυνατότητα (ή την βούληση) να το κάνει.

Έτσι μία Διευρωπαϊκή συμφωνία που θα "ενσωματώνει" την βοήθεια του I.M.F. δηλ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και η οποία, ουσιαστικά, σημαίνει αποδοχή των όρων του, είναι πλέον προ των πυλών.

Τι σημαίνουν οι "όροι του Δ.Ν.Τ" είναι κάτι που θα το γνωρίσει ο Έλληνας βαθιά μέσα στην τσέπη του.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Μ. Χριστοδούλου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία, ιδού ένας πρόχειρος κατάλογος με ότι μας αναμένει:

1.Δημόσιος τομέας. Η προτροπή του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση είναι να υιοθετηθεί η πρόταση για «λιγότερο» κράτος που αποτελεί και το κλειδί για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Εισηγούνται τον περιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού αποδίδουν την κακοδαιμονία της ελληνικής οικονομίας στην αναποτελεσματικότητα και στη σπατάλη του δημόσιου τομέα που εκτρέφει την φοροδιαφυγή.

2.Φοροαπαλλαγές: Να περικοπούν οι εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα και να κλείσει το παράθυρο των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης για μια σειρά εισοδημάτων. Έτσι θα συγκεντρωθούν τα αναγκαία φορολογικά έσοδα που προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

3.Ναυτιλιακές - κατασκευαστικές: Προτείνεται να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των συγκεκριμένων εταιρειών.

4.ΦΠΑ: Αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% ή μείωση των συντελεστών του φόρου από τρεις σε δύο βαθμίδες. Σε περίπτωση που ισχύσει το δεύτερο σενάριο, τότε θα μεταταγούν δεκάδες προϊόντα από τον μεσαίο συντελεστή 9% στον υψηλό συντελεστή 19%. Παράλληλα, θα αυξηθεί ο κατώτατος συντελεστής ΦΠΑ που σήμερα είναι 4,5%. Εναλλακτικά, το ΔΝΤ προτείνει αύξηση των συντελεστών του φόρου (μεσαίου και υψηλού) κατά δύο μονάδες.

5.Ακίνητα: Να «ψαλιδιστεί» το αφορολόγητο όριο κατά τη φορολόγηση των ακινήτων και ο υπολογισμός του φόρου να γίνεται με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές τιμές. Έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα πληρώνουν φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά ταμεία. Επιπλέον το ΔΝΤ προτείνει να αυξηθούν οι συντελεστές του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

6.Αυξήσεις μισθών: Το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων να συνεχιστεί και κατά τη διετία 2011-2012.

7.Συντάξεις: Προτείνεται η χορήγηση συντάξεων με βάση τις συνολικές αποδοχές του εργαζομένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο και όχι με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας (αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και 50% μείωση των συντάξεων). Επιπλέον, προτείνεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

8.ΕΚΑΣ - Επικουρικές συντάξεις: Να επανεξεταστεί η χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις.

9.13ος-14ος μισθός: Από το ΔΝΤ προέρχεται η πρόταση για επιπλέον περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού ή της 13ης και της 14ης σύνταξης από τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. 


10.Εργασιακές σχέσεις - προσλήψεις: Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο ενώ εισηγείται την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων. Προτείνει δε μηδενικές προσλήψεις ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία.

11.Μεταρρυθμίσεις: Στην έκθεσή του προς την ελληνική κυβέρνηση ο διεθνής οργανισμός κάνει λόγο για ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως «επιθετικές» ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, ακόμα και στην κοινή ωφέλεια και για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με το ΠΣΑ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 5,75 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.

12.Νοσοκομεία - Ασφαλιστικά ταμεία: Το ΔΝΤ ζητά καλύτερη διαχείριση των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.   



Υ.Γ. Δυστυχώς όταν σπάσει το τσουκάλι δύσκολα ξανακολλάει!

34 σχόλια:

55fm είπε...

Ax...ανάσανα!
Μονορούφι τόπια το φαρμάκι!
Άλλος για παράδεισο;
Σιγά μη ζήσω την κόλαση της αγκαλιάς με το ΔΝΤ!
Φιλαράκι ψάχνω για την πράσινη πορτούλα σου!

IonnKorr είπε...

Η πράσινη πορτούλα σου παέι ασσορτί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. χα..χα..

Καιρός για επιστροφή στις πόρτες με εκείνο το περίφημο "μάνταλο". Ούτε κλειδαριές ασφαλείας, ούτε συναγερμοί, ούτε τρίαινες.

Μόνον ένα απλό "μάνταλο" Ελληνικής κατασκευής.

Όταν χάλαγε, έπαιρνες το σφυρί και το ίσιωνες.

Δεν έτρεχες στην Γερμανία και την Ιαπωνία για ανταλλακτικά!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Κάποτε θα ερχόταν η ώρα του ταμείου όποιου ταμείου αφού μας εμβολιάσανε για δεκαετίες με τα "Δώστα όλα υπουργέ οικονομικών". Ξένα λεφτά που πήγανε στον βρόντο.
Τώρα θα υποφέρουν όσοι δεν έφαγαν. Αλλά νομίζω Ionn όλοι φταίμε. Όλοι ξέραμε τι γινόταν γύρω μας. Δεν μπορεί ο γείτονας μου ας πούμε που έχει μια μικρή βιοτεχνία πλαστικών κουβάδων και η γυναίκα του δουλεύει νυχτερινή τηλεφωνήτρια σε δημόσιο νοσοκομείο να έχουν 2 αυτοκίνητα ένα εκ των οποίων να είναι Καγιέν. Τέλος πάντων συγγνώμην που επεκτάθηκα αλλά τώρα ο πέλεκυς θα πέσει επί δικαίων και αδίκων

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Dimos El Grec είπε...

Plirestatos!!!
Poly kalo to post!!!
Ante na doume pws tha swthoume me afta pou erxontai (i pws tha swthoune giati egw tin exw kanei... :P )
Kalws se vrika!!!

ΗΩΣ είπε...

Αυτό που στ' αλήθεια δεν καταλαβαίνω είναι πώς θα δοθεί ώθηση στην οικονομία και την παραγωγή αυξάνοντας τη φορολογία. Όταν όλα γίνουν πιο ακριβά για το βαλάντιο μας θα κινηθεί η αγορά ή θα μας περισσεύουν για νέες επιχειρήσεις κλπ; Τί λογική του παραλόγου είναι αυτή;; Πείτε μου, αν είναι για όλους τόσο αυτονόητο, να μην ξαναβάψω ρίζα!!!

IonnKorr είπε...

Πές τα Χριστόφορε,

Επαυξάνω. Σύμφωνα με τελευταία στατιστική μελέτη που την εφάνισαν και τα κανάλια αυτό το πολύ κρίσιμο τελευταίο διάστημα (μερικών μηνών) οι Έλληνες ήρθαν πρώτοι στην Ευρώπη σε αγορά πολυτελών αυτοκινήτων Porsche Cayenne. Εμ ... δεν τα λέει όλα αυτό!

IonnKorr είπε...

Φίλε Δήμο

Καλώς ήρθες.

Μείνε στην Καταλωνία και μην ξανάρθεις στην Ελλάδα. Γιατί από ότι φαίνεται εδώ "θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι"!

IonnKorr είπε...

Ηώ

Επιτέλους με την φτώχεια που θα πέσει οι βαφές θα είναι μόνον για τις Αθηναίες πλούσιες.

Οπότε δύο επιλογές

- ή παντρεύεσαι πλούσιο βιομήχανο με off-shore αφορολόγητη

- ή σε βλέπω μελαχροινή μέχρι ... νωτιαίου μυελού!!!

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Viva Argentina!
Ετοιμάστε τις κατσαρόλες!

IonnKorr είπε...

Xa.. xa.. Υπατία.

Ξέχασε την ηλεκτρική κουζίνα που ήξερες. Στο εξής θα μαγειρεύεις με "γκαζέρα"! Τις κατσαρόλες σου δεν θατις πετάς! Θα τις δίνεις στο "γανωτή" της γειτονιάς σου!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Μετά από τον Παράδεισο μας δίνεις και μια γευση απο τάρταρα ε;
Ετσι που την κατάντησαν την Ελλαδίτσα,χώρα παροχής υπηρεσιών και εισαγωγών μόνο..αν δεν βρουν τρόπο να παράγουμε και να εξάγουμε,κανένα ΔΝΤ δεν μας σώζει...

ELvA είπε...

Ολα μπορυν να συζητηθουν και να ανατρεπουν φιλε Ιοnn, επειδη τιποτα ακομη δεν εχει αποφασιστει. Ετσι και αλλιως εχει να κανει με τις φιλιες και τις συμμαχιες μεσα στην ΕΕ. Ο κοσμος ομως πρεπει να 'ξεμουδιασει' και να δειξει την αντιθεση του με οσα του ετοιμαζουν και να σου πω ερχονται και χειροτερα με το Αιγαιο και τα κυριαρχικα μας δικαιωματα, που τα παραχωρουμε σιγα σιγα στο ΝΑΤΟ, γιατι αραγε; Ξερουν αυτοι να μας υπερασπιζονται....καλυτερα;

She είπε...

Aναλυτικός και επεξηγηματικός όπως πάντα. Με κατατόπισες πλήρως Ίωνα. Τώρα δεν μένει τίποτα άλλο από το να μεταναστεύσω...χα!

Τέλος πάντων, μιας και είμαστε μέρη της όλης κατάστασης που με τις επιλογές μας, την υπομονή μας και την αδιαφορία μας πολλές φορές - γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε!- συμβάλλαμε ηθελημένα ή μη στην όλη κατάσταση, καιρός να υποστούμε και τις συνέπειες. Γενικώς ομιλώ. Πάντως πιστεύω πως στα δύσκολα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ίσως μας κάνει καλό στο φινάλε.

IonnKorr είπε...

Πέλα

Έτσι ήταν πάντα. Ο Παράδεισος εναλλάσεται με Κόλαση. Μαστίγιο και καρότο.

IonnKorr είπε...

Έλβα

ΝΑΤΟ και ξερό ψωμί! χα..χα..

Μην ανησυχείς, τώρα το καλοκαίρι οι Έλληνες θα ξεσηκωθούν για να υπερασπιστούν τα νησιά μας. Η επανάσταση θα ξεκινήσει από την Μύκονο, την Σαντορίνη την Ρόδο και την Κέρκυρα!

IonnKorr είπε...

Ανάσα

Μόνη λύση η μετανάστευση! Που όμως? Ξέρεις κανέναν καλό πλανήτη να πάμε?

ξωτικό είπε...

kαλά ντε πως κάνεις έτσι !!μια κουβέντα είπα κι εγώ οτι τον κόβω για ψιλοβαρετό τον παράδεισο .....και λύσσαξες

ηρέμησε καλέεεεεεεεεε

και... όπως τα είπε ο Χριστόφορος !!

ANASA είπε...

Στον Vulcan.

paramythou είπε...

Την καρδιά περιβόλι μας έκανες που λένε.....

Καλά βρε παιδάκι μου,
αυτοί που θα αποφασίσουν για ΔΝΤ ΄΄εχουν καταλάβει καλά τί θα γίνει after;
Ημαρτον....

Un par de neuronas... είπε...

Αν η Ευρωπαϊκή Ενόση δεν βοηθάει την Ελλάδα ... τι πρέπει να κάνουν τότε με την Ισπανία; Με τους άχρηστους πολιτικους; Με τα 5 εκατομμύρια μετανάστες και τα πέντε εκατομμύρια ανέργους;
Διαγράψτε την το από τον χάρτη!

Πολλά φιλιά.

Marie είπε...

Ειλικρινά τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε ξανά ένα κλίμα μετανάστευσης έτσι όπως πάμε...

IonnKorr είπε...

@Ξωτικό
Και συ βρε Ξωτικό συμφωνείς με τον Χριστόφορε?

@Χριστόφορε
Τι γίνεται εδώ ρε Χριστόφορε? Όλες οι γυναίκες συμφωνούν μαζί σου?

IonnKorr είπε...

Μαρία Σάββα

Δυστυχώς, οι economy managers δεν καταλαβαίνουν από ρομαντισμό και παραμύθια. Βαράνε στο κεφάλι κι όποιος πάρει ο χάρος.

IonnKorr είπε...

Βερόνικα

Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν κοινή μοίρα.

Ή θα γίνουν Βορειοευρωπαίοι ή θα πεινάσουν!

IonnKorr είπε...

Μαρία

Καλώς ήρθες στο blog

Μετανάστευση στο τετράγωνο. Οι Έλληνες θα μεταναστεύουν στην Γερμανία και οι Ασιάτες στην Ελλάδα.

IonnKorr είπε...

Anasa

Ο πλανήτης Vulcan (ο γνωστός του Star Trek) μόλις ζήτησε δάνειο και αυτός από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Spock δήλωσε νεόφτωχος!
Κάτι καλύτερο?

ELENI είπε...

ΑΣΧΕΤΟ ....ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ...ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!

IonnKorr είπε...

Ωραία Ελένη

Καλή εβδομάδα επίσης.

Διακοπές τέλος και πάλι δουλειά.

CsLaKoNaS είπε...

Γιατί είμαι ο μόνος ικανοποιημένος με την εξέλιξη του ΔΝΤ ;

Μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει αυτό;

IonnKorr είπε...

Χα.. χα.. Γειά σου Λάκωνα

Απλά, γιατί είσαι εγκάθετος! Συνεργάτης του Obama, μίσθαρνο όργανο της CIA, της DIA και άλλων ευαγών οργανώσεων, ορκισμένος εχθρός της Παπαρήγα, της Έλβας και του Τσίπρα και επαίσχυντος ανθέλληνας.

Πιστεύω να σε διαφώτισα στο ερώτημά σου!!!!

Υ.Γ. Θα σου έλεγα "Ο Θεός να ευλογεί τις USA" αλλά να μην το παρακάνουμε κι όλας!!!

Νάσαι καλά φίλε μου.

CsLaKoNaS είπε...

Ξέχασες να πεις ότι πέρασα τις διακοπές του Spring Break στο εξοχικό του Κίσσιγνκερ...

Με τα 40 δις που θα μας δώσουν, αν θέλουμε, μας παίρνει χαλαρά να αγοράσουμε καμία 200αρια Porsche Cayenne ακόμη !

IonnKorr είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
IonnKorr είπε...

Ήδη, οι πολιτικοί μας άρχισαν την μοιρασιά.

Λες να περισσέψει καμιά Πόρσε και για μας?
Αν και προτιμώ τις Lotus, μια Πόρσε δεν θα με χάλαγε!!!

Un par de neuronas... είπε...

θα πεινάσουν!
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία! Θέλουν να κάνουν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, μικρά οικόπεδα πρωστά στην παραλία για το καλοκαίρι για τέσσερις πλούσιους Ευρωπαίους και το υπόλοιπο του εδάφους να καθιστούν μια αφρικανική-τουρκίκή μουσουλμανική μεγάλη χόρα ...
Και δεν είμαι Conspiranoids!
Έχουν ήδη επιτευχθεί, σχεδόν.
Πολλά φιλιά.