Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Γίλγαμος - Μέρος 2γ: Ταξίδι στην Σουμερία - Κατακλυσμός




Χρόνος: 2.698 π.Χ. (περίπου 5700 έτη πριν το παρόν)
Τόπος: Ωρύγεια (Uruk), Σουμερία, Νότια Μεσοποταμία (σημερινό Νότιο Ιράκ)

Το καραβάνι, μετά την συνάντηση με τους Σημίτες νομάδες της ερήμου, ξεκίνησε πάλι.
Αφού βγήκε από την έρημο, συνέχισε νότια με κατεύθυνση προς την Ερύθεια (Eridu), την πρώτη Σουμεριακή πόλη που θα στάθμευαν στο μακρύ τους ταξίδι.

Ο ιερέας της Κυλλάβειας, καθισμένος αναπαυτικά στην άμαξά του, συνέχιζε να παρατηρεί την διαδρομή.
Κινούνταν παράλληλα σε ένα κανάλι του Ευφράτη που, πριν τον Κατακλυσμό, πριν 200 χρόνια, περνούσε από την πόλη.
Τώρα είχε μπαζωθεί από τις προσχώσεις. Ο Κατακλυσμός είχε μεταφέρει απίστευτες ποσότητες λάσπης από τις πηγές του Ευφράτη ποταμού, στα όρη της Αρμενίας. Η πρόσχωση του καναλιού αυτού οδήγησε στην παρακμή της Ερύθειας, επ'ωφελεία της Ωρύγειας.

Για έναν αιώνα πριν τον Κατακλυσμό (3000 - 2900 π.Χ) η Σουμερία γνώρισε εποχή της μεγάλης ξηρασίας. Τότε η στάθμη του ύδατος στον ποταμό Ευφράτη είχε πέσει υπερβολικά, τα κανάλια στέρεψαν, οι αγροί ξεράθηκαν, οι καλλιέργειες αφανίστηκαν και οι άνθρωποι πέθαιναν μαζικά.

Ο ποταμός Ευφράτης και τα κανάλια του
διέσχιζαν πόλεις και αγρούς της Σουμερίας.
Όλα αυτά ήταν καταγεγραμμένα στις ιερές πινακίδες και ο ιερέας της Κυλλάβειας τις είχε διαβάσει όλες. Δεν ήταν άδικο που θεωρούταν ο πιο μορφωμένος άνθρωπος της Οικουμένης.

Βέβαια, όλα αυτά ήταν προειδοποιήσεις των Θεών στους ανθρώπους ώστε να μην διαμαρτύρονται κατά των αρχόντων τους. Αυτοί όμως δεν πήραν το θεϊκό μήνυμα. Συνέχισαν να διαμαρτύρονται και να εξεγείρονται. Οπότε, τελικά, οι Θεοί έστειλαν τον Κατακλυσμό (2.900 π.Χ).


Ω, ο Κατακλυσμός! Πόσες χιλιάδες φορές δεν είχε διηγηθεί την ιστορία του στο Λευκό Ναό του θεού Άνου (An) στην Ωρύγεια (Uruk) !!!! Πάντα το ακροατήριό του ήταν πολυπληθέστατο. Ακόμη και έμποροι από άλλες πόλεις έρχονταν να τον ακούσουν!


Πολλοί έλεγαν διάφορες λανθασμένες παραλλαγές. Αλλά, αυτός, έλεγε την ιστορία όπως ακριβώς την περιέγραφαν οι ιερές πινακίδες.


Πως ξεκίνησαν όλα? Ο ιερέας έφερε άλλη μια φορά την μεγάλη ιστορία στο μυαλό του.

ο Θεός της πόλης
Νιππύρειας (Nippur)
"Εξεγέρσεις, διαμαρτυρίες, γογγυσμοί, βλασφημίες των απλών ανθρώπων κατά θεών, ηγεμόνων και ιερατείων είχαν εκνευρίσει σε αφάνταστο βαθμό τους Θεούς. Οι Θεοί ήθελαν την ησυχία τους. Όλη αυτή η οχλαγωγία που ακουγόταν, από κάτω, τους ενοχλούσε αφάνταστα.

Οπότε, κάποια στιγμή, ο Ένυλλος (Enlil) (ο Ζεύς της Ολυμπιακής Θρησκείας) συγκάλεσε θεϊκό συμβούλιο.
- Δεν αντέχονται, πια, αυτοί οι άνθρωποι, είπε. Η οχλαγωγία τους δεν υποφέρεται. Δεν μ' αφήνουν πια ούτε να κοιμηθώ.
- Ούτε εγώ, συμπλήρωσε η Νινύλλεια (Ninlil) (η Ήρα της Ολυμπιακής Θρησκείας), η σύζυγός του, προκειμένου να  υποστηρίξει τον άντρα της.
- Είμαι έξαλλος μαζί τους, ούρλιαξε ο Νέργαλος (Nergal) (ο Άρης της Ολυμπιακής Θρησκείας). Ούτε το πρωινό ρόφημα δεν με αφήνουν να πιώ από την φασαρία τους.



Ο Ένυλλος (Enlil) βλέποντας την οργή όλων των Θεών έλαβε την μεγάλη απόφαση.
- Αυτοί, από προειδοποιήσεις, δεν καταλαβαίνουν. Λέω να τους στείλουμε τον Κατακλυσμό να τους ξεπαστρέψουμε.
- Ναι, να πεθάνουν όλοι! είπαν με ένα στόμα, η Ινάννεια (Inanna) (η Αφροδίτη της Ολυμπιακής Θρησκείας) και η Νινοχαρσάγεια (Ninhursag) (η Δήμητρα της Ολυμπιακής Θρησκείας).
- Να μην μείνει ρουθούνι από δαύτους, ούρλιαξε ο Νίνυρδος (Ninurta) (ο Κρόνος της Ολυμπιακής Θρησκείας).

Μόνον δύο διαφοροποιήθηκαν από το γενικό κλίμα:
- Ο Έγκις (Enki) (ο Ποσειδών της Ολυμπιακής Θρησκείας)
- Ο Άνος (An) (ο Ουρανός της Ολυμπιακής Θρησκείας)

Ο Άνος (An) έμεινε ουδέτερος ενώ ο σοφός Έγκις (Enki) ήταν ο μόνος που είχε αντιρρήσεις αλλά δεν τόλμησε να τα βάλει με το σύνολο των εξοργισμένων Θεών.

Η απόφαση είχε πλέον παρθεί. Αμέσως ο Ένυλλος (Enlil) κάλεσε τον θεό Ίσκυρο (Ishkur) (τον Αίολο της Ολυμπιακής Θρησκείας) να εξαπολύσει τους ανέμους του, να συγκεντρώσει τα σύννεφα ώστε να αρχίσει η μεγάλη βροχή. Ταυτόχρονα, διέταξε το ιερό του πτηνό, τον Άνδο (Anzu), τον λεοντόμορφο αετό του, να σχίσει με τα νύχια του τον ουρανό ώστε να βγουν από τις σχισμές οι φοβερές αστραπές του.
Γρήγορα η Οικουμένη μετατράπηκε σε κόλαση.


Ο Ευφράτης, ο Τίγρις και οι άλλοι ποταμοί άρχισαν να κατεβάζουν τόνους ύδατος αλλά και λάσπης από τα όρη των πηγών τους. Βαθμιαία υπερχείλισαν συμπαρασύροντας όλα τα αρδευτικά και διακαναλικά έργα των πόλεων της Σουμερίας. Γέφυρες, φράγματα όλα καταστράφηκαν.



Το ορμητικό νερό εισόρμησε στις πόλεις παρασύροντας τα πάντα.
Οικίες πλημμύρισαν, άνθρωποι και ζώα πνίγηκαν και η λάσπη τα σκέπασε όλα.



Επτά μέρες και επτά νύκτες, έβρεχε και φυσούσε ασταμάτητα
Τελικά, όταν όλα είχαν καταστραφεί ο μεγάλος Κατακλυσμός τερματίστηκε.


Ινάννεια (Inanna)
η Θεά της πόλης
Ωρύγειας (Uruk)
Ο Ένυλλος (Enlil), ο Νέργαλος (Nergal) και ο Νίνυρδος (Ninurta) έτριψαν τα χέρια τους ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα που επέφερε η δύναμή τους.

Όμως οι θεές, με προεξάρχουσες την η Ινάννεια (Inanna) και την Νινοχαρσάγεια (Ninhursag), όταν είδαν τα πτώματα των χιλιάδων ανθρώπων και των ζώων που επέπλεαν στα φουσκωμένα νερά της πλημμύρας, συγκινήθηκαν.

Πρώτη η Ινάννεια (Inanna) ξεκίνησε την αντίδραση.
- Πω, πω τι ήταν αυτό που έγινε, άρχισε να λέει.Πως δέχτηκα να καταστρέψω τους ανθρώπους που με λατρεύανε.


Στην συνέχεια όλες οι θεές ξέσπασαν σε λυγμούς και κλάμματα για την μεγάλη καταστροφή.

Άνος (An)
ο Θεός της πόλης 
Ωρύγειας (Uruk)

Τότε παρενέβη και ο Άνος (An) που άφησε την ουδέτερη στάση του και επιτέθηκε φραστικά στον κυρίαρχο θεό και γιό του, τον Ένυλλο (Enlil).
- Καλά, Ένυλλε, του είπε. Πως πήρες τέτοια απόφαση να καταστρέψεις τους ανθρώπους? Τώρα ποιοί θα δουλεύουν για μας?
- Στην καταστροφή όλοι συμφωνήσαμε, απάντησε κοφτά ο Ένυλλος (Enlil)Όσο για το ποιοί θα δουλεύουν φαντάζομαι ότι όλοι το ξέρουν. Θα δουλεύουν αυτοί που δούλευαν και πριν φτιάξουμε τους ανθρώπους. Οι μικρότεροι θεοί, οι Ώγυγες.

Όταν οι Ώγυγες (Igigi) [ήταν ο λαός που κατασκεύασε τον αρδευτικό διακαναλικό σύστημα στο Δέλτα του Ευφράτη και οι μεταγενέστεροι Σουμέριοι τους θεοποίησαν] πληροφορήθηκαν την απόφαση του Ένυλλου (Enlil), να ξαναδουλέψουν, ξεσηκώθηκαν.
- Εμείς δεν ξαναδουλεύουμε, άρχισαν να φωνάζουν. Γι αυτό είχαμε φτιάξει τους ανθρώπους. Δεν θα πληρώσουμε εμείς, τώρα, τα σπασμένα. Να πληρώσουν αυτοί που φταίνε.

Και ενώ οι Θεοί βρισκόταν σε αμηχανία και φιλονικούσαν μεταξύ τους, ξαφνικά, κάποιος παρατήρησε ότι στην πεδιάδα κάτι κινούνταν.


Κοίταξαν καλύτερα και είδαν στην κορυφή ενός όρους,  σε ένα μικρό πλοιάριο,  μια οικογένεια ανθρώπων.
Έξαλλος, ο Ένυλλος (Enlil) στράφηκε στους υπόλοιπους Θεούς με άγριο βλέμμα.
- Ποιός από σας ήταν αυτός που έσωσε αυτήν την οικογένεια?
- Ποιός άλλος? Αυτός ο Έγκις (Enki) που από ανέκαθεν αντιδρά στις αποφάσεις της Θεϊκής Ολομέλειας, φώναξε εξοργισμένος ο Νίνυρδος (Ninurta).

Έγκις (Enki)
ο Θεός της πόλης
Ερύθειας (Eridu)
Τότε ο σοφός Έγκις (Enki) βγήκε μπροστά και μίλησε ανοικτά σε όλους.
- Ήξερα ότι η απόφασή σας ήταν λάθος. Είστε άμυαλοι, παρορμητικοί και κάνετε λάθη. Ήσασταν εξοργισμένοι και δεν καταλαβαίνατε το συμφέρον μας. Οι άνθρωποι πρέπει να υπάρχουν για να δουλεύουν για μας.

Και, βλέποντας τους άλλους να τον κοιτούν παγωμένοι, συνέχισε.
- Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι αργά ή γρήγορα θα συνερχόσασταν από την πλάνη σας και θα καταλαβαίνατε το λάθος σας, αποφάσισα να παραβώ την κοινή απόφαση, να πάω στην Συροππάγεια  (Shuruppak) και να ειδοποιήσω με όνειρο τον ευσεβή, νεαρό βασιλέα της Ωτονάπιστο (Utnapishtim, Atrahasis, Ζiusudra, Xisuthros, Ξίσουθρο) να φτιάξει μια κιβωτό, να βάλει μέσα την οικογένειά του, τους υπηρέτες του και όλους τους φίλους του, καθώς και ζώα και φυτά ώστε να συνεχιστεί η ζωή στην Οικουμένη.


Ωτονάπιστος (Utnapishtim)
(Σύγχρονη αναπαράσταση)
Ο Ένυλλος (Enlil), αν και εξοργισμένος με τον Έγκιδα (Enki) που για μια ακόμη φορά αμφισβήτησε την εξουσία του και παρέβη τις διαταγές του, βλέποντας και την μεταλλαγή των περισσότερων Θεών, αποδέχθηκε το ορθό της ενέργειας και κατέβηκε στην κιβωτό για να ευλογήσει την διασωθείσα οικογένεια.

Εκεί, βλέποντας τον Ωτονάπιστο (Utnapishtim) να του προσφέρει θυσία, ως πρώτη πράξη μετά την σωτηρία του (όπως του είχε διαμηνύσει ο προνοητικός Έγκις (Enki) στο όνειρό του), συγκινήθηκε, για πρώτη φορά, τόσο πολύ που αποφάσισε να του χαρίσει "αθανασία και αιώνια νεότητα" και σε αυτόν και στην σύζυγό του. Τους πήρε μάλιστα από την Σουμερία και τους εγκατέστησε στην νήσο Τύλο (Dilmun) (κοντά στο σημερινό Κατάρ) όπου θα ζούσαν την υπόλοιπη ζωή τους ονειρικά."

Φτάνουμε στην Ερύθεια !!!
- Ναι, κοιτάξτε, φαίνεται!!!


Οι κραυγές των ανθρώπων του καραβανιού συνέφεραν τον ιερέα της Κυλλάβειας από την ονειροπόλησή του.

Κοίταξε, μακριά στο νότο, και είδε να προβάλλουν τα τείχη της όμορφης Ερύθειας (Eridu), της πρώτης πόλης που δημιουργήθηκε στον Κόσμο.

Σε αυτόν τον πολύ μεταγενέστερο χάρτη
 (μια χιλιετία μετά)
φαίνεται ότι όλες οι Σουμεριακές πόλεις ήταν κτισμένες
στις όχθες παραποτάμων και καναλιών
του ποταμού Ευφράτη (και όχι του Τίγρητα).
Ο Τίγρις σταματούσε πολύ βορειότερα
καθώς η θάλασσα, τότε, σχημάτιζε μικρό κόλπο
μπροστά στην κοίτη του που έφθανε
στο ύψος της Nippur!!!

Συνεχίζεται...

26 σχόλια:

Un par de neuronas... είπε...

Πεθαίνοντας από ευχαρίστηση είμαι!
Διάβασα προστά σε ένα καλό ελληνικό καφέ την ιστορία σου, κάθησα ήρεμα επειδή ήξερα αυτό που περίμενε!

Που μπορείς να βρείς τέτοια φαντασία;

Είσαι ο ήρωάς μου, ξέρεις, ε;

Φιλιά και αγκαλιές.

Βάσσια είπε...

Ασύλληπτο και αυτό!

Συγχαρητήρια Ionn,
Μαγεύομαι....

Καλό σου βράδυ
:-)

IonnKorr είπε...

Βερόνικα

Πίνεις Ελληνικό καφέ στο España???

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

Νάσαι καλά.

IonnKorr είπε...

Βάσσια

χα..χα..

Όταν θέλεις εσύ γράφεις καλύτερα.
Καλή σου μέρα.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Ρε Ιονν η απόλαυση της ανάγνωσης τέτοιων κειμένων δεν περιγράφεται. Και είναι από πολλές πλευρές πολύ ενδιαφέροντα. Γιατί μπορεί κανείς να δει πως η ιστορία και η μυθιστορία όλων των εθνών είναι αλληλένδετη.
Ο τρόπος δε που τα παραθέτεις έξοχος.
Ειλικρινά χάνομαι μέσα στους αιώνες.
Καλό βράδυ Ιονν

kariatida62 είπε...

Oύτε Ιρακινός δεν γνωρίζει την μυθολογία των Σουμέριων τόσο καλά όσο εσύ!!!
Απίστευτες οι ομοιότητες με την Ελληνική!
Μπορείς όμως να μου εξηγήσεις πώς γεννούσαν όλες οι εθνότητες τις ίδιες πάνω-κάτω ιστορίες; Αυτό προυποθέτει συνάντηση των πολιτισμών...ποιοι επισκέφθηκαν ποιούς;

IonnKorr είπε...

Χριστόφορε

μπορεί κανείς να δει πως η ιστορία και η μυθιστορία όλων των εθνών είναι αλληλένδετη.

Ακριβώς, επιστήμη, τεχνολογία, θρησκευτικές πεποιθήσεις, μύθοι πέρασαν από τους παλαιότερους λαούς στους νεότερους.
Κανείς δεν έκατσε να ανακαλύψει ξανά τον τροχό και την φωτιά. Την πήρε από τους προηγούμενους.

IonnKorr είπε...

Κάρυ

Χαίρομαι που διαβάζεις τα Σουμεριακά.

Η απάντηση στο ερώτημά σου είναι η ίδια με αυτή που έδωσα στον Χριστόφορο.

"Ακριβώς, επιστήμη, τεχνολογία, θρησκευτικές πεποιθήσεις, μύθοι, νομοθεσία κ.α πέρασαν από τους παλαιότερους λαούς στους νεότερους.
Κανείς δεν έκατσε να ανακαλύψει ξανά τον τροχό και την φωτιά. Την πήρε από τους προηγούμενους."

kariatida62 είπε...

Mε εκπλήσσεις που ακόμα δεν έχεις καταλάβει ποια θέματα τραβούν το ενδιαφέρον μου!
Αλλά εγώ επειδή μπερδεύομαι με τις χιλιετηρίδες, θέλω να ξεκαθαρίσω ποιοι πολιτισμοί προηγήθηκαν των άλλων!
Ο Σουμεριακός πολιτισμός ήκμασε στην 3η χιλιετηρίδα...ο ελληνικός πολιτισμός νομίζω πως αναπτύσσεται απο την νεολιθική περίοδο..δηλαδή 10000-7000 π.χ.
Αν κατάλαβες καλά ψάχνω ν'ανακαλύψω ποιοι μπορεί να επηρρέασαν ποιους!

IonnKorr είπε...

Άκου Κάρυ

ο ελληνικός πολιτισμός νομίζω πως αναπτύσσεται απο την νεολιθική περίοδο..δηλαδή 10000-7000 π.χ.

φρικτό!!!!
-----------

Λοιπόν, ξέρω ότι δεν θα σε προσβάλλω, παραθέτοντας σαν απάντηση, το πρώτο σχόλιό μου σε blog με το όνομα "ionnKorr" (πριν, είχα γράψει μερικά σαν ανώνυμος)

Το βρήκα στο blog της Cynical και το αντιγράφω:

"IonnKorr είπε...

Με αφορμή τα λεγόμενα του προηγηθέντος φίλου θέλω να κάνω ωρισμένες, ακόμη, παρατηρήσεις.

Πριν από κάποιο καιρό (ίσως ένα χρόνο, δεν θυμάμαι) αναρωτήθηκα κατά πόσον είναι γνωστή στους Έλληνες γεωλόγους η Ροδινία, η αρχαιότερη ήπειρος του πλανήτη(γνωστή από γεωλογικά δεδομένα) (περίπου ένα δισεκατομμύριο έτη πριν από σήμερα) (συγκριτικά, η γνωστότερη Παγγαία βρίσκεται στα 200 εκατομμύρια περίπου).

Κοίταξα, τότε, στο web (τώρα μάλλον η κατάσταση θα έχει αλλάξει) και διαπίστωσα, όπως αναμενόταν, βέβαια, ότι δεν υπήρχε καμία επιστημονική αναφορά του όρου στα Eλληνικά.

Έμεινα, όμως, έκπληκτος όταν είδα ότι ήδη ήταν γνωστή στους "υπερ-Έλληνες" (τύπου Λιακόπουλου) που ανέφεραν ότι σε αυτήν έζησαν οι πρώτοι Έλληνες προγονοί μας!!

Και αναρωτιέσαι, σε μία εποχή, που ακόμη και οι μονοκύτταροι οργανισμοί δεν είχαν εμφανισθεί, ζούσαν Έλληνες? Δηλαδή, οι Έλληνες εκτός από πρόγονοι όλων των ανθρώπων είναι και πρόγονοι των μικροβίων?

Θα ήθελα να ήξερα Σουηδικά, Βιετναμέζικα, Κογγολέζικα κ.α., για να έβλεπα αν υπήρχαν αντίστοιχοι άνθρωποι από άλλους λαούς που θα πίστευαν ότι π.χ. ζούσαν στην Ροδινία οι πρόγονοί τους?

Και δεν μου κάνει εντύπωση τόσο γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν τέτοια παραδοξότητα αλλά και το άλλο:

ότι δηλαδή έναν επιστημονικό όρο (όπως είναι "Ροδινία") τον πληροφορήθηκαν πρώτοι οι Έλληνες παραδοξολόγοι/συνωμοσιολόγοι και μετά οι αντίστοιχοι επιστήμονες (εν προκειμένω, οι Έλληνες γεωλόγοι)!!!

Φαίνεται ότι ο ανορθολογισμός στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερο φαινόμενο και "χρήζει εμπεριστατωμένης γενετικής μελέτης".

13 Νοεμβρίου 2009 10:21 π.μ.

kariatida62 είπε...

Xα,χα,χα...έκανες και συ τις ανώνυμες κουτσουκέλες σου βλέπω!
Τωρα τι να σου πω, εγώ? Την Παγγαία την ήξερα, την Ροδινία απο σένα την ακούω πρώτη φορά! Δηλαδή ένας εσύ και ένας ο Λιακόπουλος την ξέρατε μου φαίνεται και τσακώνεστε αν υπήρχαν Έλληνες τότε!!!χαχα!
Επιφυλάσσομαι όμως, θα μάθω και θάρθω να σου πω...

IonnKorr είπε...

Κάρυ

έκανες και συ τις ανώνυμες κουτσουκέλες σου βλέπω!

Όχι βέβαια. Απλά ήμουν καινούργιος τότε στα blogs και δεν ήξερα πως γράφονται.

-----------
Κοίταξε Κάρυ. Δεν θα σου αρέσει αλλά η επιστημονική αλήθεια είναι μία.

Οι πρώτοι Ελληνόφωνοι είναι οι Αιολείς που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα μεταξύ 1800 και 1600 π.Χ.

Οι Αχαιοί, οι Ίωνες ήρθαν αργότερα.

Το ελληνικό έθνος πήρε την "κανονική φυλετική μορφή" του μετά το 1200 π.Χ. όταν ενσωματώθηκαν σε αυτό οι Δωριείς.

Πριν το 1600 κατοικούσαν στον Ελλαδικό χώρο πολλά ινδοευρωπαϊκά φύλα όπως Λέλεγες, Πελασγοί, Κρήτες, Κυκλάδιοι που δεν ήταν ούτε Έλληνες, ούτε καν Ελληνόφωνοι!

Στην Σουμερία και στην Αίγυπτο η ιστορία τους αρχίζει με γραπτά κείμενα από το 3400 π.Χ.

ενώ ...

οι πρώτες πόλεις τους θεμελιώθηκαν γύρω στο 5.000 π.Χ.


------
Επομένως, δεν υπάρχει σύγκριση ούτε στο ελάχιστο.

Οι Έλληνες εμφανίστηκαν χιλιετηρίδες μετά τους Σουμέριους, τους Αιγύπτιους, τους Ακκάδιους, τους Βαβυλώνιους, τους Ασσύριους, τους Μιττανούς και πάμπολλους ακόμη αρχαίους λαούς που δεν υπάρχουν πλέον.

Ανώνυμος είπε...

Οι σύγχρονοι θεοί ανεβάζουν τα σπρεντ για να τιμωρήσουν τους λαούς !!!

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η IonnKorr είπε...

Κάρυ

έκανες και συ τις ανώνυμες κουτσουκέλες σου βλέπω!

Όχι βέβαια. Απλά ήμουν καινούργιος τότε στα blogs και δεν ήξερα πως γράφονται.
Και εγώ ειμαι καινούργιος γι αυτό εβαλα το προηγούμενο σχόλιο σε επόμενη ανάρτηση σου !!

IonnKorr είπε...

Φίλε άγνωστε

Το σχόλιό σου δεν κολλάει ούτε εδώ ούτε στην άλλη ανάρτηση. Έτσι κι αλλιώς άσχετο είναι. Οπότε όπου και να το βάλεις ....

----
Ναι, όταν πέρυσι δεν ήξερα πως δουλεύουν τα blogs έγραψα μερικά σχόλια σαν ανώνυμος.

Μετά έμαθα και υιοθέτησα ένα "παρωνύμιο". Γιατί δεν κάνεις το ίδιο???

kariatida62 είπε...

Λοιπόν, όποτε και να περάσω απο δω μέσα ανώνυμους θα βρω...
Έτσι λοιπόν σκέφτηκα: για να μπαίνουν όλοι στο σπίτι του IONNA κουκουλωμένοι, δεν μπορεί κάτι θα ξέρουν! Κουκουλώθηκα κανά δυό φορές λοιπόν και γω να δω πώς είναι νάσαι κουκουλωμένος στου Ιοννα αλλά και τις δυό φορές έσκασα εκεί μέσα... δεν άντεξα!
Ionn:
Σταμάτα πια να βαφτίζεις όλα τα ανώνυμα γιατί δεν είσαι καλός νονός...τα πετάς τα βαφτιστήρια σου! χαχαχαχα

IonnKorr είπε...

Βρε Κάρυ, κουκουλουμένη

Σταμάτα, βρε, συ να με κάνεις να γελάω.

Δεν υποφέρεσαι σου λέω!!!! χα..χα..

Δεν αντέχεσαι!!! χα..χα..

kariatida62 είπε...

Λοιπόν επανέρχομαι όπως σου είχα υποσχεθεί και ως ξενερουά γκόμενα, που ασχολείται και διαβάζει και αυτά:http://teachers-limnou.blogspot.com/2010/06/blog-post_5210.html περιμένω τις απαντήσεις σου για την θεωρία τηςινδοευρωπαικής φυλής που μου ανέφερες και η οποία έχει καταρριφθεί απο γλωσσολόγους και ιστορικούς-αρχαιολόγους!
Η επιστημονικές θεωρίες πρέπει πάντα να εξυπηρετούν τήν αλήθεια και μόνον αυτή!
Εσύ ποια θέλεις να εξυπηρετήσεις;
Θέλω απαντήσεις σταράτες και ξεκουκουλωμένες...αν βέβαια δεν βαριέσαι!
:)Φιλιά

IonnKorr είπε...

Βρε Κάρυ

Μην με κάνεις να κάνω ανάρτηση για τους Ινδοευρωπαίους.

Τον διάβασα αυτόν που μου αναφέρεις.

Και λοιπόν τι? Εκφράζει την επιστήμη αυτός? Μια παρεπειστημονική θεωρία αναπτύσσει όπως και τόσοι άλλοι.

Διάβασε την Βικιπαίδεια εδώ

Το άρθρο αυτό είναι περίπου ίδιο με το αντίστοιχο άρθρο της Αγγλικής Wikipedia :
http://en.wikipedia.org/wiki/Indo-European_languages

Αυτές είναι οι επιστημονικές απόψεις της Επιστήμης της Γλωσσολογίας και της Αρχαιολογίας.

Δες τον πίνακα αυτόν
εδώ
Σε αυτόν τον πίνακα που έγινε σιγά-σιγά με δουλειά χιλιάδων γλωσσολόγων από όλο τον Κόσμο και συνεχώς βελτιώνεται φαίνεται καθαρά ότι η Ελληνική είναι απλά μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα μέσα σε εκατοντάδες άλλες.

kariatida62 είπε...

Δυστυχώς βρε ΙONNA δεν σπούδασα Αρχαιολογία, ούτε Ανθρωπολογία, ούτε Λαογραφία,ούτε είμαι Ιστορικός-Γλωσσολόγος, οπότε πώς να τεκμηριώσω την μία ή την άλλη άποψη; Δεν ξέρω καν ν'ανατρέξω στους ειδικούς επιστήμονες και να σου αραδιάσω εδώ αποσπάσπασματα απο τις μελέτες τους!
Όμως διαβάζοντας τις θεωρίες, υποπτεύομαι πως η θεωρία της ινδοευρωπαικής φυλής εξυπηρετεί τον ευρωποκεντρισμό της Δύσης και ταιριάζει αρμονικά με τις κρατικές ιδεολογίες των Κρατών-Εθνών που εφάρμοσαν πολιτικές αποικιοκρατίας! Η ανωτερότητα τού Βόρειου Ευρωπαίου και της Αρείας Φυλής,επινόησε πολλούς τρόπους! Ενας φοβάμαι πως είναι η παραμόρφωση της Ιστορίας...
Εγώ σαν απλός άνθρωπος που δηλώνω(όπως εξ'άλλου και συ) δεν μπορώ να απαντήσω στο εξής ερώτημα:Yπάρχει κάποιο μνημείο ή έστω αρχαιολογικό εύρημα με την γραφή του λαού αυτού?
Και οι υποστηρικτές της θεωρίας των Ινδοευρωπαίων δεν απαντούν... άρα σε τι συμπεράσματα θέλεις να οδηγηθώ;

Υ.Γ. Ε! τώρα να μη σ'αναγκάσω να κάνεις σχετική ανάρτηση γιατί σίγουρα δεν θάναι επιτυχημένη, εφ'όσον δεν θα συμπεριλαμβάνεις και τις δύο απόψεις ολοκληρωμένες και στοιχειοθετημένες απο τα συγγράμματα επιστημόνων και των δύο πλευρών! Θα μεροληπτήσεις πάλι!
Άσε που θάναι θέμα "ξενερουά"...!
χαχαχα!
Καλά, πραγματικά απορώ πώς δεν βαριέσαι και συνεχίζεις να μου απαντάς!!!:0

IonnKorr είπε...

Ρε Κάρυ

άκουσε

Η Wikipedia δεν απηχεί απόψεις βορειοευρωπαίων ή Αμερικανών. Έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για το αντίθετο.

Εκφράζει την "Παγκόσμια Συνισταμένη Επιστημονική Άποψη".

Το να μην αποδέχεται κανείς την Ινδοευρωπαϊκή Γλώσσα είναι σαν να μην αποδέχεται μια ολόκληρη επιστήμη: την Γλωσσολογία.

Είναι αντίστοιχο με αυτό των φανατικών χριστιανών που δεν αποδέχονται το DNA και την Γενετική και την Θεωρία της Εξέλιξης και ουσιαστικά απορρίπτουν την καρδιά της Βιολογίας.

Την Ινδοευρωπαϊκή Γλώσσα απορρίπτουν μόνον μερικοί φανατικοί υπερ-Έλληνες εδώ στην Ελλάδα.
Την αποδέχεται όλος ο Πλανήτης. Όλα τα Πανεπιστήμια όλων των κρατών.

Εκτός και αν πιστεύεις ότι υπάρχει Παγκόσμια Συνωμοσία όλων των επιστημόνων-ερευνητών του Πλανήτη σε βάρος της Ελλάδας οπότε πάω πάσο.

Όσον αφορά αυτά που αναφέρει αυτός ο Λήμνιος που μου πρότεινες έχω να πω ότι ναι κατοικούταν ο Ελλαδικός χώρος από ένα εκατομμύριο χρόνια πριν όπως και πολλά άλλα μέρη του Πλανήτη.

Αλλά το να ονομάζουμε, αυθαίρετα, τους Παλαιολιθικούς "πιθηκάνθρωπους" και τους Νεολιθικούς πρωτόγονους "Έλληνες", κατάλαβέ το ότι δεν είναι μόνον αντεπιστημονικό είναι και ανεδαφικό.

Πολλά από αυτά που αναφέρει ο Λήμνιος είναι λάθος.

Όπως π.χ. ότι το κλίμα του Πλανήτη παλαιότερα ήταν παγωμένο οπότε δεν μπορούσαν να ζήσουν άνθρωποι στις περι-Καυκάσιες χώρες.

Η Γεωλογία σήμερα έχει χαρτογραφήσει με απίστευτη ακρίβεια τις κλιματολογικές ματαβολές του Πλανήτη.

Μεταξύ του 10.000-3000 π.Χ. υπήρξαν εκατοντάδες μεταβολές του κλίματος που γενικά ήταν πολύ θερμότερο από σήμερα.

Τέλος πάντων, δεν μπορώ να ασχοληθώ με την αναίρεση ένα-ένα των όσων λέει ο καθένας.

Γι αυτό έχουμε το δέντρο της Επιστήμης. Ότι είναι κλαδί αυτού του δέντρου είναι δεκτό.
Ότι δεν συνδέεται με αυτό το δέντρο θεωρείται Παρα-επιστήμη και απορρίπτεται.

---------
Πέραν αυτών το να μην δέχεται κανείς την Παγκόσμια Επιστήμη είναι πλέον θέμα "πίστης".
Πάμπολλοι πιστεύουν στον Λιακόπουλο. Με τους Νεφελίμ και τους Ελοχίμ και τον Πολέμαρχο του Θεού.

Άμα απομακρυνθείς από την Επιστήμη η αυθαιρεσία σε ακολουθεί σε κάθε σου βήμα.

kariatida62 είπε...

Ιοnn άκου:
To να λες εσύ τα δικά σου και γω τα δικά μου,χωρίς ν'ακούει ο ένας τον άλλον και να μην απαντά στα ερωτηματα που τίθονται,οδηγεί σ'ενα διάλογο άνευ ουσίας αλλά
ισχυρογνωμοσύνης και φανατισμού και απο την μία πλευρά και απο την άλλη! Εγώ δηλώνη μη ειδικός! Εσύ?
Μία κρατούσα μη επιστημονικά αποδεδειγμένη θεωρία είδαμε στην παγκόσμια ιστορία ότι έχει ξανασυμβεί σε πολλούς τομείς των επιστημών! Η επιστήμη είναι για να εξετάζει συνεχώς και ν'αναθεωρεί!
Δεν μάπάντησες στο απλό ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αρχαιολογικά ευρήματα για την θεωρία του Ινδοευρωπαισμού δεν απάντησες γιατί απλά δεν υπάρχει!
Εγώ όμως έχω να σου αναφέρω:αρχαιολόγο Χουρμουζιάδη,που μετά την ανακάλυψη του Δισπηλιού της Καστοριάς, είχε δηλώσει ότι στο “Mega” ότι «πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτό το παραμύθι με τους ινδοευρωπαίους, διότι υπάρχει πλέον ένας αυτόχθων πληθυσμός με πολιτισμό, γλώσσα και γραφή». Ο Πουλιανός, εκτός των επιστημονικών τεκμηρίων για τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων, έχει ακόμη αποδείξει ότι «οι Σαρακατσάνοι, που είναι ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης, ηλικίας 50.000 ετών, μιλούσαν πάντοτε και μιλούν Ελληνικά. Και καταλήγει ότι «η Ινδοευρωπαϊκή θεωρία, είναι ένα κατασκεύασμα, που υπάρχει μόνο στην φαντασία των δημιουργών της». (Η Προέλευση των Ελλήνων),
Από την άλλη ο αρχαιολόγος καθηγητής Θεοχάρης, στο σύγγραμμά του «Νεολιθικός Πολιτισμός» (Εκδόσεις ΜΙΕΤ) αναγράφει ότι «ο βασικός πληθυσμός δεν φαίνεται να άλλαξε στην Ελλάδα ουσιαστικά από την τελική Παλαιολιθική και πέρα, από τότε δηλαδή που είναι οπωσδήποτε δυνατή σήμερα η αρχαιολογική τεκμηρίωση κάποιας συνέχειας στην πολιτισμική πορεία». Και λίγο μετά (σελ.174) αποδεικνύει την συνωμοσία γράφοντας ότι «Η επίμονη όσο και αστήριχτη επιστημονικά πίστη για την πρωϊμότητα του πολιτισμού στην Αίγυπτο (απόστολος της θεωρίας ο Ε. Smith), επηρέασε για μεγάλο διάστημα και την χρονική αποτίμηση της ελληνικής Προϊστορίας: Για να μη ξεπερασθεί το όριο του 3000 π.Χ. (=αρχή των ιστορικών δυναστειών της Αιγύπτου), έπρεπε να συμπτυχθούν οι φάσεις της εξέλιξης στην Ελλάδα· έτσι, η αρχή του «Πολιτισμού του Σέσκλου» μόλις ανέβαινε πάνω από το 3000 π.Χ., ενώ η ραδιοχρονολόγηση δίνει σήμερα κατά δύο χιλιετίες πιο ψηλή χρονολόγηση!».
Αν εσύ θέλεις να πιστεύεις ότιμινωϊκός πολιτισμός δεν είναι ελληνικός, σε συμβουλεύω να κάνεις απλά ένα ταξιδάκι μέχρι την Κρήτη και να βρεθείς στην Κνωσό΄!
Εκτός κι'αν αμφισβητείς και τον Όμηρο που Ο Όμηρος (Οδύσσεια, ραψωδία τ 178 – 183) αναφέρει ότι η Κρήτη μετά τα Τρωικά είχε αναρίθμητο κόσμο και 90 πόλεις (στην Ιλιάδα Β 645 – 652 αναφέρεται ότι η Κρήτη είχε 100 πόλεις) με πρωτεύουσα την Κνωσό, των οποίων οι κάτοικοι ήσαν άλλοι Κύδωνες, άλλοι Ετεοκρήτες, άλλοι Αχαιοί, άλλοι Δωριείς και άλλοι Πελασγοί. Λέει:

«Υπάρχει κάποια χώρα Κρήτη, στη μέση του γυαλιστερού Πόντου, ωραία και γόνιμη, που βρέχεται από θάλασσα. Σ’ αυτή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, αναρίθμητοι και ενενήντα πόλεις. Μιλούνε ανάμεικτη γλώσσα. Σ’ αυτή τη χώρα κατοικούν Αχαιοί, οι Κύδωνες, οι Ετεοκρήτες οι μεγαλόκαρδοι, κάποιοι από τους μακροτρίχηδες ή στα τρία χωρισμένους Δωριείς και οι θεϊκοί Πελασγοί. Σ’ αυτούς πρωτεύουσα είναι η Κνωσός, μεγάλη πόλη, όπου βασίλευε ο Μίνωας, ο ισχυρός, αγαπητός φίλος του Δία, ο πατέρας του δικού μου πατέρα, του μεγαλόψυχου Δευκαλίωνα, ο Δευκαλίωνας είναι αυτός που γέννησε εμένα (τον Αίθωνα) και το βασιλιά Ιδομενέα. Αλλά αυτός με τα κοίλα (πολεμικά) πλοία στην Τροία αναχώρησε μαζί με τους Ατρείδες, κι εγώ ονομάζομαι Αίθων, μικρότερος στην ηλικία.» (Οδύσσεια, ραψωδία τ 178 – 183)

Aυτά...άντα Καλημέρα και καλό Σ/Κ!

IonnKorr είπε...

Ρε Κάρυ

Θα κάνω ανάρτηση για τους Ινδοευρωπαίους για να απαντήσω.

Εγώ θέλω να ρίξω την ποιότητα του blog στο έσχατο και συ με σπρώχνεις να την ανεβάσω στο μέγιστο αλλά τι να γίνει? Θα στο κάνω το χατήρι.

kariatida62 είπε...

Xαχαχαχα!!! Εγγύηση για υψηλό επίπεδο του μπλογκ σου μόνο τα ερεθίσματα που σου δίνει η Κάρυ!!!
Α!!!χαχαχαχαχαχαχαχα!!!
Μόνο μη μ'απογοητεύσεις...την ανάρτηση την θέλω ολοκληρωμένη και όχι μονομερή...
Τα συμπεράσματα άφησέ τα για τους αναγνώστες σου!
Και επειδή έχω κέφια έλα στην υγειά μας :http://www.youtube.com/watch?v=bfCwLWXBKnM&feature=related :))

kariatida62 είπε...

Aργείς!!! χαχαχα!
Βρε μη την παραδουλεύεις την ανάρτηση αφού σε μισή ώρα θα την καπακώσεις μ'άλλη! Γιατί χτυπιέσαι για τους Ινδοευρωπαίους??!

Άσε που λαός σου απαιτεί
ανάρτησή σου τώρα δα, να δει!!!
χαχαχαχαχα!

IonnKorr είπε...

Βρε Κάρυ

Τύχανε κάτι δουλειές και δεν είχα καιρό. Άρχισα με μερικά. Θα την γράψω αν και θα νευριάσει μερικούς.
Καμιά φορά τυχαίνουν δουλειές από του πουθενά και δεν μπορείς να στρωθείς να γράψεις κάτι που θέλεις.

Θα την κάνω όμως και θα είναι η επόμενη.

Καλό Κυρικόβραδο.