Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Πρέπει τα Θρησκευτικά να αντικατασταθούν στα σχολεία από την Θρησκειολογία??





Με αφορμή ένα σχόλιο του Gip,
στην προ-προηγούμενη ανάρτηση
σκέφτηκα και πάλι
πόσο επίκαιρο είναι το θέμα
του μαθήματος των Θρησκευτικών?
Πρέπει να συνεχίσει να διδάσκεται,
να καταργηθεί
ή να αντικατασταθεί από την Θρησκειολογία??


---------------------------------------
Το σχόλιο του Gip είναι το εξής:

"Με το σκεπτικό ότι το μάθημα στη σημερινή του μορφή αποτελεί κατήχηση, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προτείνει να διδάσκονται οι μαθητές βασικές αρχές του Ισλάμ, του Βουδισμού και του Καθολικισμού για να μη νιώθουν «άβολα» (!) όταν έρχονται σε επαφή με αλλόθρησκους


Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου εξηγώντας το νέο μοντέλο του μαθήματος, το οποίο θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα στην υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνει ότι πρέπει να διευρυνθεί και να μην αφορά μόνο στην ορθόδοξη θρησκεία.


«Ολες οι γνωστές θρησκείες, όπως επί παραδείγματι ο Βουδισμός, ο Προτεσταντισμός, ο Καθολικισμός και ο Ισλαμισμός, πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία» επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος και συνεχίζει: «Θα ήταν σωστό οι μαθητές να μπορούν να επισκέπτονται στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και ένα τζαμί και όχι μόνο τις εκκλησίες».


Οπως εξηγεί ο σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι μαθητές έρχονται ολοένα και συχνότερα σε επαφή με ξένους συμμαθητές τους και πρέπει να είναι ενήμεροι για τη θρησκεία τους, προκειμένου να μην τους ξενίζουν οι διαφορετικές καταστάσεις.


ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο δεν γίνονται αυτά. Ούτε στην Σουηδία, Ολλανδία, Δανία με τις τόσο ανοιχτες και προοδευτικές κοινωνίες."
------------------------------------------------------

Ακολουθούν και άλλοι προβληματισμοί:

Στις μέρες μας γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για τη θέση και σκοπιμότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Μέση Εκπαίδευση.
Γι' αυτό το λόγο πολύ συχνά συντάσσονται νέα αναλυτικά προγράμματα, εκδίδονται τα αντίστοιχα προς αυτά εγχειρίδια και προτείνονται σύγχρονοι τρόποι διδασκαλίας του μαθήματος.


Υπάρχει όμως μια πλευρά του θέματος, που δεν έχει διερευνηθεί, ιδιαίτερα στον ορθόδοξο χώρο. Η πλευρά αυτή συγκεντρώνει τις επικρίσεις εκείνων που αμφισβητούν τη θέση των Θρησκευτικών στο σχολικό χώρο.
Πρόκειται για το αν και κατά πόσο η διδασκαλία του μαθήματος αυτού είναι δυνατόν να συμβιβαστεί με την ελευθερία της σκέψης του μαθητή η οποία, όπως είναι γνωστό, προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα της σχολικής αγωγής και μάθησης.

Θεολόγοι και νομικοί έχουν τεκμηριώσει ότι η θρησκευτική κατήχηση από το σχολείο αντίκειται στις αρχές της ελευθερίας της συνείδησης, καθώς και στον ορθολογισμό που αποτελεί θεμέλιο της μετάδοσης γνώσεων. Τα αλλόθρησκα ή άλλων δογμάτων παιδιά στα σχολεία δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Υπάρχει στην εποχή μας μεγάλος αριθμός παιδιών που ανήκουν στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, αλλά η οικογένειά τους πιστεύει ότι η θρησκεία είναι ιδιωτικό θέμα συνείδησης.


Μήπως λοιπόν δεν είναι πλέον στην εποχή μας η κατήχηση έργο του δημόσιου σχολείου αλλά, όπως στον υπόλοιπο δημοκρατικό κόσμο, είναι βασικό έργο της Εκκλησίας;


Μήπως το σχολείο θα έπρεπε να διδάσκει Θρησκειολογία και Ιστορία των Θρησκειών;

---------------------------------------

Η αντίθετη άποψη: Πόσο Έλληνες θα γίνονται οι νέοι χωρίς Ιστορία και Θρησκευτικά;

Το τελευταίο διάστημα ακούμε κάποια πράγματα, που αναφέρονται στην Παιδεία και δεν πιστεύουμε στ’ αυτιά μας. Διερωτώμαστε και λέμε, είναι δυνατό να λέγονται, να σχεδιάζονται και να ετοιμάζονται να τα εφαρμόσουν στα ελληνικά σχολεία; Να γίνουν, δηλαδή, προαιρετικά τα μαθήματα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, στην Β’ και στην Γ’ Λυκείου;


Παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, μάλιστα, υποστηρίζουν με έμφαση: Αν δεν γίνουν αυτά τα μαθήματα προαιρετικά, δεν θα βγει η πασιέντζα, την οποία ρίχνει το Υπουργείο για να μειώσει τα υποχρεωτικά μαθήματα σε έξι ή επτά!


Πρώτα-πρώτα, γιατί να χωρίζουμε τα μαθήματα σε υποχρεωτικά και προαιρετικά, επιλογής. Όλα τα μαθήματα πρέπει να είναι υποχρεωτικά. Έπειτα ορίζουμε μαθήματα επιλογής, εκείνα τα μαθήματα που μας προσδιορίζουν σαν Έθνος, σαν Ελληνορθόδοξο λαό. Παραμέρισμα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών σημαίνει αφελληνισμός

Αν παραμερισθεί η Ιστορία, η ένδοξη Ελληνική Ιστορία και τα Θρησκευτικά, που είναι μαθήματα ηθοπλαστικά και φρονηματιστικά, οι νέοι δεν θα μπορούν να γαλουχηθούν Ελληνοπρεπώς.


Ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Στρατής Μυριβήλης γράφει: «Είναι μοιραίο για το Έθνος μας, τα θρησκευτικά του ζητήματα να είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένα με την ιστορική μοίρα του λαού μας. Η Ελληνική Ορθοδοξία, είτε το θέλουμε είτε όχι, έχει ταυτισθεί με την εθνική μας υπόσταση, δηλαδή με την ελευθερία μας». Έχει γίνει δηλαδή εθνική θρησκεία, όπως το Δωδεκάθεο του Ολύμπου ήταν η εθνική θρησκεία των αρχαίων προγόνων μας.


Η Ιωάννα Τσάτσου γράφει: «Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο γαλάζιο εικονοστάσι της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης. Και πλανάται πολύ μακράν της πραγματικότητος – της ιστορικής και της σύγχρονης πραγματικότητος – όποιος υπόπτως πιστεύει και ευμεθόδως διαδίδει άλλα. Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι ΕΝΑ.


Δεν είναι δυνατόν να χωρίσουμε την Ορθοδοξία από τον Ελληνισμό και τον Ελληνισμό από την Ορθοδοξία. Το παρελθόν το μακρινό αλλά και το πρόσφατο είναι γεμάτα άσβεστες μνήμες, ιστορικά γεγονότα, που μας θυμίζουν κάθε στιγμή αυτόν τον συμπαγή δεσμό. Όποια σελίδα της ιστορίας και αν ξεφυλλίσουμε, θα ιδούμε ολοζώντανη την Ελληνορθοδοξία, σε πνεύμα ένα και σάρκα μία. Χωρίς την Ορθοδοξία ο Ελληνισμός σίγουρα θα είχε αφανισθεί».


Τρανότατη απόδειξη αυτών έχουμε τις περιπτώσεις εκείνες όπου εξισλαμίσθησαν Έλληνες, και έπαψαν να είναι Έλληνες. Για παράδειγμα, οι Μουσουλμάνοι της Θράκης κάποτε ήταν Έλληνες…


Ο Γάλλος λόγιος Ζακ Λακαρριέρ γράφει: «Για τον Έλληνα η Ορθοδοξία είναι το σπίτι του».


Εάν ο σταδιακός περιορισμός των θρησκευτικών καταλήξει στον εξοστρακισμό της Ορθοδοξίας από την Παιδεία και από τη ζωή των Ελλήνων πολιτών θα σημάνει τον αφελληνισμό των Ελλήνων.


Αλλά και το μάθημα της Ιστορίας τα τελευταία χρόνια απαξιώνεται και κάποια γεγονότα διαστρεβλώνονται. Διαφαίνεται σχέδιο αφαίρεσης δομικών στοιχείων που διαμορφώνουν την εθνική συνείδηση των παιδιών. Γίνεται συνεχής προσπάθεια να ενταχθούν αποσπασματικά και επιλεκτικά γεγονότα της Νεότερης Ιστορίας στην Ευρωπαϊκή.


Με την απαξίωση των δύο αυτών μαθημάτων η Παιδεία μας χάνει τον χαρακτηρισμό «Εθνική».


Αλλά, έχουμε και νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας: Η αγγλική γλώσσα θα διδάσκεται από την πρώτη τάξη (Α’) του δημοτικού Σχολείου! Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα προετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις για Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας κ.λπ.


 Όπως γνωρίζουμε, όμως στην Α’ Δημοτικού το παιδί μαθαίνει το ελληνικό αλφάβητο. Αν τώρα προστεθεί και το αγγλικό αλφάβητο συγχρόνως η σύγχυση είναι βεβαία. Έτσι το παιδάκι των έξι ετών δεν θα μάθει τίποτε. Αλλά δεν έχει σημασία. Αρκεί οι δύο γλώσσες να είναι ισόβαθμες…
Το κακό βέβαια, δεν σταματάει εδώ. Το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών γίνεται μάθημα επιλογής στο Λύκειο. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι αρχαία θα μαθαίνουν οι μαθητές…


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ

Posted on Οκτωβρίου 31, 2010 by ellas

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
--------------------------------------------

Πολλές και διάφορες απόψεις.
Όμως τα Θρησκευτικά:
- Εθίζουν τον μαθητή στην αναμονή του θαύματος.
- Να αντιπαθεί την Γνώση και να τα περιμένει όλα από τον Ουράνιο Θεό.




80 σχόλια:

MelidonisM είπε...

Ω Ναι! αλλά
όλες οι θρησκείες που ανέφερες
είναι φτιαγμένες
από άντρες και έχουν
αποτύχει.

Χωρίς την εναλλακτική Φεμινιστική Θεολογία
δεν πάμε πουθενά
στον 21ο αιώνα.

Με πιάνεις;

Πράσινη ανάπτυξη δε λένε;
να και η πράσινη ματιά.

IonnKorr είπε...

Μιχάλη

Φεμινιστική Θεολογία??????

Τι είναι αυτό???

Τι έχουμε να δούμε ακόμα??

MelidonisM είπε...

Feminist Theology

Για το άλλο το οικολογικό,
που πιάνει και την πράσινη
ανάπτυξη, πάτα το link
από το πρώτο μου σχόλιο.

Un par de neuronas... είπε...

Επιστήμη στα σχολεία και στης εκκλησίες η θρησκεία!

Για μένα, μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε πίστη, φίλε μου. Αρκετό τα ανθρώπινα όντα να είναι σεβαστές μεταξύ τους και όλα θα πάνε καλά.

Φιλιά και αγκαλιές.

IonnKorr είπε...

Μιχάλη

είδα την ανάρτησή σου, αλλά δεν κατάλαβα το πνεύμα σου. Υπό ποιά έννοια τα ανάρτησες αυτά???

Δεν σε ξέρω και δεν έχω καταλάβει το στυλ σου.

---------------
Για την Φεμινιστική Θεολογία βρήκα αυτά στο web. δεν το έχω ψάξει το θέμα και δεν έχω άποψη.

Η ΦΘ εμφανίζεται στη Δύση ως μια Θεολογία γυναικών με φεμινιστικές τάσεις, οι οποίες διακρίνουν τις πατριαρχικές δομές στην κοινωνία και στην Εκκλησία. Ασκούν κριτική σε κάθε μορφή θεσμικής συμβίωσης και προσπαθούν να την ξεπεράσουν με έμπρακτη αντιπαράθεση.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι στη ΦΘ η γυναίκα βρίσκεται στο επίκεντρο και καταγράφονται εμπειρίες ζωής, καταπίεσης, παραγκωνισμού, περιθωριοποίησης, καθώς και φαινόμενα επιτυχημένης ζωής και απελευθέρωσης. Πρόκειται για μια μορφή συναφειακής (contextual) θεολογίας.

Η προσέγγισή της δεν προϋποθέτει ένα αφηρημένο γυναικείο ον ή ακόμα τη γνώση γι' αυτό το ον, αλλά πρόκειται για μια κριτική, για ένα νέο σχεδιασμό σε ολόκληρη τη θεολογική επιστημονική εξέλιξη. Με άλλα λόγια η ΦΘ, όπως αυτή αναπτύχθηκε στη Δύση, δεν είναι μια συμπλήρωση της παραδοσιακής θεολογίας, αλλά μια εντελώς νέα αντίληψη για τη θεολογία.

Η ΦΘ εμφανίζεται, τον 19ο αιώνα και εντάσσεται στις γυναικείες κινήσεις, όχι μόνο ως μια νομική, κοινωνική και θρησκευτική ισότητα, αλλά ως μία αλλαγή των ίδιων αυτών των δομών της κοινωνίας και της θρησκείας, πέρα από κάθε "πατριαρχική" και "ανδροκεντρική" σκέψη.

Έτσι νοείται η ΦΘ ως μια θεολογία, η οποία απελευθερώνει τη γυναίκα και μπορεί να ενταχθεί επίσημα στη σειρά των απελευθερωτικών φεμινιστικών κινήσεων κατά τον 20ο αιώνα. Όπως και εκείνα, έτσι και η ΦΘ ξεκίνησε από την Αμερική, όπου το 1890 βλέπουμε την πρώτη "Βίβλο των Γυναικών" της Elisabeth Cady, ενώ ακολουθούν πολλές άλλες γυναίκες μέχρι τις σύγχρονες τάσεις της ΦΘ, με ονόματα ευρωπαίων γυναικών, όπως των Catharina Halkes, Rosemary Radford Ruether, Elisabeth Moltmann-Wendel, Elisabeth Schussler-Fiorenza, Mary Daly, Mary Grey, κ.ά.. Με τον τρόπο αυτό η ΦΘ δεν είναι πια ένα μεμονωμένο γεγονός ή ένας αγώνας μεμονωμένων γυναικών, αλλά ως μια από συλλογική προσπάθεια με την ίδρυση θεολογικών οργανισμών, εταιριών, γυναικών στη θεολογική έρευνα, φόρουμ χριστιανών γυναικών, κ.α.

Ο φεμινισμός συχνά ορίζεται ως μια "επανάσταση" στο κοινωνικό κατεστημένο, μιας και δεν πρόκειται μόνο για μια αναζήτηση των ίσων δικαιωμάτων σε έναν ανδρικό κόσμο, αλλά για μια διαφορετική θεώρηση του κόσμου. Στη ΦΘ δεν πρόκειται για μια "απλή" αναζήτηση των ίσων δικαιωμάτων σε μια πατριαρχικά δομημένη Εκκλησία.

Μάλιστα η Daphne Hampson, στο βιβλίο της "Θεολογία και Φεμινισμός" αναφέρει, ότι ο φεμινισμός αποτελεί μια "πένθιμη τυμπανοκρουσία για τον Χριστιανισμό".

Πράγματι ο φεμινισμός θεωρείται η τελευταία "κρίση" του Χριστιανισμού, όπου όχι μόνο γίνεται μια προσπάθεια ανάκτησης ίσων δικαιωμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Εκκλησία, αλλά πολύ περισσότερο η αμφισβήτηση της "παραδοσιακής" κατανόησης του Θεού και της ανδρικής φύσης του Χριστιανισμού.

Πρόκειται λοιπόν για μια εις βάθος αναθεώρηση των πραγμάτων και των εννοιών, ακόμα και αυτής της ίδιας της ιστορίας.

IonnKorr είπε...

Βερόνικα

"Επιστήμη στα σχολεία και στις εκκλησίες η θρησκεία!

Νομίζω ότι συμφωνούμε. Η θρησκεία δεν έπρεπε να διδάσκεται. Χιλιάδες θρησκείες και θρησκεύματα υπάρχουν. Γιατί στα σχολεία της Γης να διδάσκεται κάποια από αυτές.
Θέλουμε να διδάσκουμε την αλήθεια ή προπαγάνδα?

D.Angel είπε...

Πραγματικά δεν ξέρω
και γι αυτό δεν θα πάρω θέση!
Καλό βράδυ Σμουατςςςςςςςςςςςς

flash είπε...

Καλησπέρα! :) ε αφού μας έβαλες στο χορό, θα χορέψουμε, τί να κάνουμε; Αλλά πρώτα από όλα θέλω να πω οτι είμαστε υποκριτές!! με αυτό ξεκινώ και με αυτό θα τελειώσω.. αν ξεχαστώ να μου το θυμίσεις :p

Το μάθημα των Θρησκευτικών! wow! τελείωσα το σχολείο προ δεκαετίας μα ακόμα θυμάμαι τόσο έντονα την τρομερή καταπίεση που δέχτηκα, την κατήχηση, τον φανατισμό!!.. μα είμαστε με τα καλά μας;;;
ποπο! για άλλη μια φορά το νου μας, μην χάσουμε από τα μάτια μας το δέντρο!!!
Έλεος!!!

Αλίμονο, στο θέμα μας!!
Προσωπικά δεν με πειράζει καθόλου λοιπόν αν αύριο τα παιδιά μου διδάσκονται Θρησκειολογία στο σχολείο.. πιθανολογώ πως θα είναι άχρηστο ΄μέχρι τότε αν δεν είναι ήδη να τους καλλιεργήσει οποιαδήποτε συνείδηση και πολύ καλά θα κάνει, αν θες να σου πω.
ΌΜΩΣ
Ποιος θα εγγυηθεί τί θα διδάσκει το μάθημα πολύ δε περισσότερο ποιος θα το διδάσκει και κυρίως ΠΩΣ.. στα δικά μου τα παιδιά θα βγάζει το άχτι του ο κάθε φανατικός;
όπως ακριβώς συμβαίνει με την Ιστορία χρόνια τώρα δηλαδή..
και μην μου πεις οτι γίνεται το ίδιο στο μάθημα των Θρησκευτικών..
δεν είναι το ίδιο, για τον απλό λόγο πως τώρα ξέρω με τί έχω να κάνω, και πάνω από όλα πρόκειται για παραδόσεις που ως κοινωνία και οικογένεια διατηρώ..
ακριβώς λοιπόν επειδή δεν είναι άγνωστο το πεδίο δεν μπορεί να γίνει και επικίνδυνο..
Συγνώμη.. έχει κανείς ιδέα πού έχουν γραμμένο τα παιδιά το συγκεκριμένο μάθημα;
χωρίς να εξετάσουμε καλώς-κακώς..

Λοιπόν? Ποιο είναι το θέμα μας; Θα μου πεις, γιατί να διδάσκεται ένα αντικείμενο χωρίς απόδοχή και χρησιμότητα; Έλα μου ντε.. εδώ θα μας μιλήσουν για παραδόσεις και εθνική ταυτότητα άλλοι που το κατέχουν καλύτερα από εμένα το θέμα.

Η δική μου γνώμη γιατί θα μακρυγορήσω φρικτά και δεν το θέλω :) είναι πως το συγκεκριμένο μάθημα πρέπει να δίνει γνώση (καθαρή) για τις βασικές αρχές και το ιστορικό πλάισιο της επίσημης θρησκείας κάθε κράτους.
Στα επόμενα χρόνια, να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του έφηβου μαθητή.. θεολογικές, ακόμα και φιλοσοφικές γιατί όχι; αναζητήσεις.. στο πλαίσιο της τάξης και της χαλαρής κουβέντας και ανταλλαγής απόψεων, χωρίς ύλη, χωρίς εξετάσεις, αλλά ως μάθημα υποχρεωτικό.. όχι τίποτα, η κουβέντα αυτή είναι ζωτικής σημασίας για κάθε έφηβο!

Και να σου πω κάτι; Εγώ θυμάμαι πολύ καλά ότι διδασκόμασταν τις αρχές άλλων θρησκειών… στη Β Λυκείου συγκεκριμένα, θυμάμαι πάρα πολύ έντονα εκείνες τις συζητήσεις και τον εξαίρετο καθηγητή που είχα την τύχη να γνωρίσω.. και πραγματικά αυτό το κομμάτι είναι ό,τι θυμάμαι πιο έντονα από τα μαθητικά μου χρόνια όσον αφορά το συγκεκριμένο μάθημα… θα πει αυτό πως ανάγκη για τέτοιου είδους γνώση σαφέστατα και υπάρχει, ειδικά σε εκείνη την ηλικία… από εκεί και πέρα όμως ούτε ενδελεχής μελέτη χρειάζεται ούτε και ισοπέδωση των πάντων!

Η επίσκεψη στο τζαμί για μένα είναι ισότιμη με την επίσκεψη σε ένα οποιοδήποτε μουσείο… φαντάζομαι, θέλω να πιστεύω, πως κανένας αλλόθρησκος μαθητής δεν εξαναγκάζεται σήμερα να επισκεφθεί μια ορθόδοξη εκκλησία, πόσο μάλλον ως να ήταν πιστός!

Α και κάτι άλλο που θυμήθηκα τώρα από την ανάρτηση..
Είναι ο προτεσταντισμός και ο καθολικισμός ΑΛΛΗ θρησκεία;;;

flash είπε...

ουφ.. διέγραψέ με σε παρακαλώ..
τί γίνεται και πολαπλασσιάζομαι εδώ μέσα λες και είμαι ιός; :pp

MelidonisM είπε...

@IonnKorr

Γη = θηλυκό, οικολογικό, εγκόσμιο πνεύμα
Ουρανός = Πατριαρχικό,Υπερκόσμιο

"Αχ Ουρανέ δε θα πώ το ναι
Μάνα μου ειναι η γη"

όπως λες κι εσυ:
Εθίζουν τον μαθητή στην αναμονή του θαύματος.
- Να αντιπαθεί την Γνώση και να τα περιμένει όλα από τον Ουράνιο Θεό.

kariatida62 είπε...

Σχόλιο η ανάρτησή μου!

MelidonisM είπε...

..Αν είδες μόνο την ανάρτηση και όχι το
video

Despina είπε...

με το καλωσόρισμα
της νέας χρονιάς
να και οι προβληματισμοί...

με το εάν θα βγάλεις
τα θρησκευτικά
ή όχι στα σχολεία...
δεν πάει να πει
ότι γεννάς
ή ξεριζώνεις
την πίστη,
που ο καθένας έχει
στο μέτρο που θέλει
και μπορεί...

Βασικά...
θέλω αλλαγή
σ'όλη την δομή της εκπαίδευσης
ως επιστήμης....
κι όχι μόνο εάν θα βγούν τα θρησκευτικά ή όχι....
"ο πολιτισμός μας
είναι η παιδεία μας"

σε φιλώ!!!

Despina είπε...

Υ.Γ.
ξέχασα να σου σχολιάσω...
το τραγούδι που επέλεξες
από που το ξέθαψες????
άπαιχτο!!!Χα!χα!!χα!!

flash είπε...

Αχ όχι όλα μαζί να χαρείτε, για την φεμινιστική θεολογία άλλη φορά :p
Η μπαλάνα του ούρι είναι πάντως πολύ ωραίο τραγούδι :)
Να σε ρωτήσω κάτι που ήθελα από πριν να ρωτήσω, διάβασα βιαστικά την ανάρτηση, δεν κατάλαβα που βρίσκεται η δική σου άποψη, σε εκέινες τις τελευταίες γραμμές;
Πιστεύεις δηλαδή οτι ευθύνονται τα θρησκευτικά για όσους μαθητές αντιπαθούν την μάθηση;

εσύ την αντιπάθησες;

Φυσικά αυτό στο οποίο μας παραπέμπει η Καρυάτιδα ΕΙΝΑΙ το Δάσος!!
αν δεν ήταν αυτό θα ήταν όλα αρκετά διαφορετικά..
αλλά δεν είναι ένα βιβλίο το θέμα, ούτε ένα μάθημα
δυστυχώς!

τη Γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική...
μονάχη έγνοια η Γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...

ξύπνησε η Μπουμπουλίνα μέσα μου λέμε!! ακριβέστερα, ο Ελύτης!!

Καλό βράδυ σε όλους σας!

MelidonisM είπε...

@flash

Πολύ ωραίο βιβλίο των Θρησκευτικών
της Β Λυκειου μεχρι και στίχους
απο rock τραγούδια

Καθολικ Προτεστ νομίζω λέγονται
Ετερόδοξοι το λιγότερο...:-)

MelidonisM είπε...

@Φλας
να διδάσκεται άραγε ακόμη αυτό το βιβλίο;; μέχρι και για Νίτσε είχε μεσα

flash είπε...

@Γειά σου Μιχάλη

Οι Καθολικ Προτεστ είναι ροκ συγκρότημα; :)

είχε και Νίτσε; ε που να θυμάμαι;
πάντως όλα αυτά που θα έχει το καινούριο πάνω κάτω τα είχε ε;

MelidonisM είπε...

@Flash

Λέγεται "Χριστιανισμός και Θρησκεύματα"
Βρήκα ένα λινκ με τα περιεχόμενα του.

Το μισό προς το τέλος
έχει για την Αθεια και τις άλλες θρησκειες

αλλά συνήθως η διδακτέα ύλη δεν εφτανε ως εκει και γω τα τελευταία τα 'χα διαβασει μόνος μου

Ανώνυμος είπε...

Άθεε, δε περιμενα κατι αλλο απο σενα!

Εγω παντως θυμαμαι πως στα θρησκευτικα δε μαθαιναμε μονο για τον χριστιανισμο αλλα και για αλλες θρησκειες!

Δε ξερω τι ζορι τραβατε με τη θρησκεία, αλλά οκ καταλαβετε πως καποιοι ανθρωποι την βρισκουν με το να ασχολουνται λιγο περισσοτερο οπως και εσεις με τη Φυσικη!

Αν θα πρεπει να διδασκετε στα σχολεία ή οχι, δε ξερω να σου πω! Εξαρταται η οπτικη που το αντιμετωπιζει ο Θεολογος!

Ξερω πως σε πολλα σχολεια οι θεολογοι περισσοτερο συζητουν με τα παιδια για διαφορα θεματα, παρα προσηλυτίζουν.

Θυμαμαι και στη θεολογικη σχολη που ηταν πλαι στην φιλοσοφικη πως οι θεολογοι που σπουδαζαν το αντικειμενο δεν ειχαν καμια σχεση με αυτό!

Ανοιγετε μεγαλα θεματα που δεν οδηγουν σε βεβαια συμπερασματα ακομη κι αν τα συζηταμε αιωνες

flash είπε...

Μιχάλη,
τί μου θύμησες!!
ποπο σαν κατι παππούδες κάνουμε :)

μπα εμείς το είχαμε διδαχτεί ως το τέλος γιατί κυρίως το τέλος θυμάμαι..

για την αθεΐα δε, μιλούσαμε σχεδόν σε κάθε μάθημα.. είχα έναν συμμαθητή και φίλο που δεν έχανε ευκαιρία.. αλλά όπως είπα ήταν ωραία συγκυρία και ο καθηγητής μας..

Ίωνα, μην μας μαλώσεις :)

φιλιά, καληνύχτα!

MelidonisM είπε...

@Coula είπε...

Δε ξερω τι ζορι τραβατε με τη θρησκεία, αλλά οκ καταλαβετε πως καποιοι ανθρωποι την βρισκουν με το να ασχολουνται λιγο περισσοτερο οπως και εσεις με τη Φυσικη!

Αν ήταν ιδιωτικό, προσωπικό
το θέμα κανένα πρόβλημα

Του επέβαλε κανείς στον Ιον τη Φυσική
από τα βρεφικά σου χρόνια
ως τη μόνη αλήθεια;;

Τη διάλεξε αργότερα!

MelidonisM είπε...

@flash

Ναι εξαρτάται από το θεολόγο
και επειδή αρκετοί πέρασαν
από Πανελλήνιες τυχαία
είχε και έχει αρκετούς
φιλελεύθερους στη σκέψη
το λιγότερο..

iamaticus είπε...

ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΘΕΜΑ....

Αλλα ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑ ΣΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΗΔΟΝΩΝ....

ως πιστευω.... ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΣ!!!!

ΧΑΙΡΕ ΙΟΝΝΚΟΡΡΑ...
και ΤΩΝ "ΑΛΟΓΩΝ"....ΓΗΤΕΥΤΗ!!!!

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ...ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΩ ΑΥΡΙΟ ΜΑΛΛΟΝ...

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

IonnKorr είπε...

Πολύ σημαντικό!!!!!

Η Κούλα είπε: Δε ξερω τι ζορι τραβατε με τη θρησκεία, αλλά οκ καταλαβετε πως καποιοι ανθρωποι την βρισκουν με το να ασχολουνται λιγο περισσοτερο οπως και εσεις με τη Φυσικη!

-----------------
Ο Μιχάλης απάντησε για μένα:
Αν ήταν ιδιωτικό, προσωπικό
το θέμα κανένα πρόβλημα
Του επέβαλε κανείς στον Ιον τη Φυσική
από τα βρεφικά σου χρόνια
ως τη μόνη αλήθεια;;
Τη διάλεξε αργότερα!


------------------
Αυτή ακριβώς είναι η ουσία:
- Άλλο να σου επιβάλλουν με το ζόρι κάτι (π.χ. με την βάπτιση, με την αναγραφή θρησκεύματος στην ταυτότητα)
- Άλλο να το επιλέγεις εσύ μεγαλώνοντας.

Imizael είπε...

Χμμμ ορθοδοξία και ελληνισμός είναι ένα; Ίσως ήταν. Αλλα ο Ελληνισμός όπως και η γλώσσα είναι ρευστά και όχι στατικά. Τα πάντα ρει. Δηλαδή οσοι δεν ειναι χριστιανοι δεν ειναι Ελληνες συμφωνα με αυτο; Και γιατί πρέπει να δέχομαι την προπαγάνδα του σχολείου και της φανατισμένης θεολόγου που μου λέει ότι αυτές που λένε τον καφέ είναι σατανίστριες και πόρνες(!)πχ; Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να υπάρχει σαν μάθημα στο σχολείο αλλά αν υπάρχει θα προτιμούσα να ήταν παρουσίαση των θρησκειών που έχει και κοινωνιολογιακό ενδιαφέρον. Στο κάτω κάτω η ανεξηθρησκεία βασίζεται στο ότι επιλέγεις την θρησκεία που θες, και το να γνωρίζεις για πολλές θρησκείς εκτός απο την αντικειμενική σκοπια και τη γνωση σε βοηθάει και να "επιλεξεις".

Ali @ علي είπε...

Η θρησκεια και το πιστευω του καθενος ειναι ατομικο προσωπικο δικαιωμα και οχι υποχρεωση.

Κατα τη γνωμη μου λοιπον η υποχρεωτικη διδσκαλια της οποιασδηποτε θρησκειας στα σχολεια αντικειται στις ατομικες συνταγματικες ελευθεριες των συγχρονων κοινωνιων.

Συμφωνω λοιπον με την αποψη οτι το μαθημα των θρησκευτικων θα ηταν καλύτερα να αντικατασταθει με θρησκειολογια και ιστορια των θρησκειων.

Για οποιον θελει να ασκησει τα θρησκευτικα του καθηκοντα υπαρχουν εκκλησιες, τζαμια, συναγωγες κλπ.

kariatida62 είπε...

Kαι σε μένα θέλουν να επιβάλλουν την παγκοσμιοποίηση σ'όλα! Ιδια γλώσσα, άλλη ιστορία, άλλα ήθη και έθιμα!
Θα πρέπει να τους αφήσω???

MelidonisM είπε...

@kariatida62

Τα Πρωτο-Βυζαντινά χρόνια
γιατί τους άφησες;;


και σε "σπάσανε"; :-)

kariatida62 είπε...

Επειδή δηλαδή οι πρόγονοί σου σπάσανε πολλά κομμάτια του Ναού μου για να κάνουν τον δικό τους Ναό(Αγία Σοφία) έστειλαν τώρα εσένα για να με αποτελειώσεις??? Ή καλύτερα για να με αφανήσεις???!!!

Σε γέλασαν!!! Η μάλλον τρελλός παππας σε βάφτισε...

kariatida62 είπε...

Και το σχόλιό σου παμπόνηρε ΙonnKorra περί ρομαντισμού μου στον Λατρευτό μου, μην νομίζεις πως δεν το είδα...
Γι'αυτό, εκτός απο την ανάρτησή μου, απάντηση στην δική σου, ετοίμασα μια ρομαντική τούρτα αυτή την φορά :
αρπα την!

Ανώνυμος είπε...

Κανεις δεν επιβαλλει σε κανεναν τιποτα!
Κι επειδη δηλαδη αναγραφηκε το ΧΟ στις ταυτοτητες σημαινει πως ειναι ολοι ΧΟ;
Κανεις δεν ειναι! Μαλλον τυπικο ειναι το θεμα και σε αυτο φταιει η πολιτεια!

Αλλα για τα θρησκευτικα στο σχολειο, ξαναλεω, πως διδασκονται και αλλες θρησκειες και σχεδον κανεις πια δεν ειναι κολλημενος θεολογος.

Απλά θελουν να μας κανουν να χασουμε την ταυτοτητα μας σαν Ελληνες!

Καρυ δωσε ειμαι μαζι σου!

κρατα γερα

kariatida62 είπε...

Κούλα έχω φτιάξει ένα σωρό ρομαντικές τούρτες...περνάς διαλέγεις και εκσφενδονίζεις όπου διαλέγεις και αγαπάς..!!! χαχαχαχαχα!

kariatida62 είπε...

διόρθωση: σ'όποιον διαλέγεις και αγαπάς!!!

elena porcupine είπε...

E?

(πλάκα κάνω..αδυνατώ να διαβάσω σήμερα...απο αυριο τα ξαναλέμε!!!)

Μ' αγαπάς ακόμα?

:-)

MAMOYNI είπε...

Χρόνια Πολλά ΘΕΙΟ!!!!
εξαιρετικά αφιερωμένο

kariatida62 είπε...

Όταν νυστάζω άλλα πατάω άλλα σκέφτομαι! Διόρθωση: να αφανίσεις,παπάς, στο σχόλιο για τον Μπούφο

MelidonisM είπε...

@Γιάννη
Χρόνια Πολλά

@kariatida62

είπες και πριν (η απάντηση μου
στο blog)
μάλλον πρέπει να πω και γω το ίδιο

Οποιος αρχαιο-λογεί
''τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική''
δεν είναι κατ' ανάγκη και
συντηρητικός ή ''θείος''
στο μυαλό...

Τί νόμοι είναι αυτοί που μου διδάσκεις;

Sophia Kollia είπε...

Ειλικρινά δεν ξέρω.
Όμως όταν στην Αμερικη λέει κάποιος βαρεμένος ότι θα κάψει το Κοράνι στις 11/11 για να δείξει που οδηγεί ο μουσουλμανικός φοντεμεταλισμός, και όταν πιάνουν κάποιον στο Σύνταγμα να σκίζει ( που δεν ήταν αλήθεια τελικά) δυο σελίδες και ξεσηκώνεται ο πλανήτης όλος, και από την άλλη δολοφονούν 100 και άτομα μέσα σε εκκλησία στην Αίγυπτι, όταν στο Ιρακ γίνονται δολοφονίες και διωγμοί χριστιανών και δεν μιλάει κανείς τότε θα πρέπει να σκεφτούμε γιατί θέλουν να σταματήσουμε να έχουμε την εντύπωση του ελληνικού έθνους όπως είναι σήμερα. Τους συμφέρει να κατηγορεί ο ένας τον άλλον,να στρέφουν τον έναν εναντίον του άλλοι, και αυτοί ανενόχλητοι να μοιράζουν την χώρα..Να ξεπουλάνε στους Τούρκους, ήδη μοιράζουν φτηνά δάνεια στην θράκη και αγοράζουν την Αθήνα, μοιράζουν το Αιγαίο, και η Δυτική Θράκη είναι σχεδόν στα χέρια τους.
Για μένα η ερώτηση δεν είναι αν είναι καλό η όχι, είναι το ότι η παιδεία εξυπηρετεί την κάε εξουσία που την ασκεί, τι θέλει να πετύχει η σημερινή εξουσία? Μακάρι να ήταν τόσο φιλολογικό το θέμα, αλλά δεν είναι. Έχω δει θεολόγους και θεολόγους..αν ο άλλος είναι βλήμα ότι μάθημα και να κάνει χαλια θα το κάνει..Ας βάλουμε πιο υψηλά κριτήρια για την διδασκαλία και φυσικά να λείψουν οι φανατισμοί..δεν το συζητώ..
Πολλά είπα αλλά τι θέμα...καταλαβαίνεις,...θέλει κουβέντα!
ΚΑΛΗΜΈΡΑ

kariatida62 είπε...

@Μιχάλης Μελιδόνης: Όποιος έχει την διάθεση ν'αρχαιο-λογεί μαθαίνει το παρακάτω:
"Πολλοίς η γλώττα προτρέχει της διανοίας» Iσοκράτους Λόγοι"
Απάντηση στο σχόλιό σου:
"Επική η ορμή σου
και ουχί Λυρική Χατζηδάκειος...
..Μα ποιά μας ήρθε λοιπόν η Μούσα η Καλλιόπη;;"

Thomas the Barbarian είπε...

Είμαι μαθητής της πρώτης Λυκείου και στο δικό μας σχολείο το μάθημα δεν είναι παρά προσηλυτισμός. Μπορεί να υπάρχουν και οι θεολόγοι που είναι ανοιχτοί σε φιλοσοφικούς προβληματισμούς, όμως ο δικός μας πιστεύει ότι είναι χρέος της ζωής του να μας κάνει καλούς Χριστιανούς.
Εγώ δεν πιστεύω σε καμία θρησκεία και συμφωνώ ότι το μάθημα θα έπρεπε να είναι θρησκειολογικό-ιστορία των θρησκειών-κάτι σαν φιλοσοφία τέλος πάντων.
Όμως δεν έχω καταλάβει αυτό που έλεγε ένα μέρος της ανάρτησης, ότι Ελληνισμός και Χριστιανισμός είναι ένα. Από πού έως πού; Δηλαδή όποιος δεν είναι Χριστιανός δεν είναι Έλληνας; Κατ' εμέ Έλληνας είναι αυτός που αγαπάει την Ελλάδα και θέλει το καλό της. Με αυτό τον ορισμό, πάρα πολλοί πολιτικοί και ιερείς δεν μου φαίνονται Έλληνες. Να σας θυμίσω μήπως ότι η Εκκλησία αφόρισε τους ήρωες του 1821; Αλλά ας μην πάμε μακριά. Ζούμε σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς και τη στιγμή που όλοι βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν αυτά που δεν έχουν, η Εκκλησία αρνείται πεισματικά να φορολογηθεί η τεράστια περιουσία της... Οι εκπρόσωποι του Χριστιανισμού, του τόσο άρρηκτα συνδεδεμένου με τον Ελληνισμό, όπως υποστηρίζει ο κύριος Αθανάσιος Δέμος, δεν έχουν κάνει εδώ και δύο αιώνες κάτι θετικό για τον Ελληνισμό. Αντιθέτως, με τα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα, καθώς και τις σκοτεινές ενέργειές τους επί Δικτατορίας Παπαδόπουλου, μόνο να τον υπονομεύσουν έχουν καταφέρει.
Φυσικά, ελάχιστοι είναι πλέον οι Έλληνες που πιστεύουν πραγματικά στο Χριστιανισμό-φαίνεται άλλωστε, από το πόσο σεβασμό δίνουν στην οικογένειά του όταν οδηγούν αλλά και αλλού...Οπότε μάλλον δεν πιστεύουν ιδιαίτερα στον άρρηκτο δεσμό Ελληνισμού-Χριστιανισμού.
Ο μόνος λόγος που γίνονται ακόμη θρησκευτικοί γάμοι, βαπτίσεις και τα λοιπά (και θεωρώ απαράδεκτο το να μυείς σε μία θρησκεία κάποιον που δεν έχει την παραμικρή κρίση για το τι συμβαίνει γύρω του) είναι για να μη λέει ο κόσμος ότι αυτοί είναι άθεοι, αλλά κατά τα άλλα, αν εξαιρέσει κανείς τους ηλικιωμένους, ο μέσος Έλληνας πάει στην Εκκλησία κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα.
Υπό αυτά τα πλαίσια, ναι, το μάθημα των Θρησκευτικών θα έπρεπε να είναι αυστηρά θρησκειολογικό και όχι κατήχηση.
Ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα, αλλά είχα πολλά να πω.

kariatida62 είπε...

Καλημέρα Σοφία!
Προσυπογράφω τ' όσα αναφέρεις...

ΜΑΜΟΥΝΙ είπε...

Λόγω της ημέρας η Κάρυ
σου αφιερώνει αυτό για να το τραγουδάς σ'όσες σήμερα θάρθουν να σου ευχηθούν!

Betty Manousos είπε...

Ενα δυσκολο θεμα που χρεαιαζεται να λαβει κανεις τπ οψη του ολες τις παραμετρους για να δωσει μια ολοκκληρωμενη απαντηση. Εμεις οι Ελληνες με τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα μας, θα ηταν δυσκολο να υιοθετησουμε Ευρωπαικα μοντελα πανω σαυτο το ζητημα...αρα θα ηταν ανωφελη μια τετοια αποψη.

Ευχομαινα εχεις μια καλη ημερα!
Μπεττυ

tania είπε...

Xρόνια σου πολλά!! Με υγεία,χαρά και αγάπη!!
Τώρα όσον αφορά το θέμα δεν έχω άποψη καθότι είμαι.....μια "θεοσεβούμενη" γυναίκα!! χαχαχχα!!
Αντε θάχεις να λες τώρα!

φιλιά!!

MelidonisM είπε...

@Καρυάτις
γλιστρίδα φάγαμε :-)

@Γιάννη
Επηρεασμένος απ' το "Μαμούνι"
Να σου αφιερώσω και εγώ
ένα τραγούδι
να το λες
για όσες γυναίκες,
μαθήτριες και καθηγήτριες,
των Θετικών Επιστημών
σου αντιστέκονται...

Είσαι Μποζόνιο ή Φερμιόνιο;

elena porcupine είπε...

Γιατί σου λέμε χρόνια πολλά?

Σε λένε μήπως:

Γιάννη, Τζαννή, Γιαννιό, Γιάννο, Γιάνναρο, Γιανναρά, Γιάνγκο, Γιανγκούλα, Γιαννάκη, Ζαννέτο,Πρόδρομο, Προδρομάκη, Μάκη?

Ε?Ε?Ε?

:-)

Αν δεν μου πεις, ευχή από μένα δεν έχει...χιχιχι!!!

55fm είπε...

Θα συμφωνήσω με τη Βερόνικα!
Άσε που τα βιβλία των θρησκευτικών είναι να τραβάς τα μαλλιά σου!
Κακογραμμένα και ακαταλαβίστικα πολλές φορές!
Καλημέρα όλη μέρα, πέρα ως πέρα!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Καλέ, τι έγινε σήμερα?? Χαμός στο ίσιωμα!!
Να μπει στη συζήτηση και η φυσικός της παρέας??

Εμ, και τι να πει?? Τα έχω πει ήδη όλα σε προηγούμενα σχόλια αλλά θα προσπαθήσω.

Κατ' αρχήν, για τις απανταχού θεοσεβούμενες να κάνω μια μικρή κατάθεση από τις γραφές της "θρησκείας της αγάπης" (μεταξύ αυτών η Καινή Διαθήκη):

1. «Η γυναίκα δεν έχει την άδεια να αφήνει τον άνδρα της, αλλά, κι αν δέρνει αυτήν εκείνος, πρέπει να υπομένει κι όχι να χωρίζεται, κι αν την προίκα της ξοδεύει, κι αν σε άλλες γυναίκες πορνεύει, αυτή πρέπει να καρτερεί. Ώστε η μεν γυναίκα, η αφήσασα τον άνδρα της μοιχαλίς είναι αν πάρη άλλον, ο δε αφεθείς αυτός άνδρας, αν πάρει άλλη, συγχωρείται» (Πηδάλιο, κανών Θ). Μ. Βασίλειος.

2. «Γενικά η γυναίκα είναι ένα σκουλήκι που σέρνεται, η κορη του ψεύδους, σκεύος ακαθαρσιών, ο εχθρός της ειρήνης. Ο κατάλογος των αμαρτημάτων και των αδυναμιών της είναι ατελείωτος. Eίναι ελαφρόμυαλη, φλύαρη και ακόλαστη. Πάνω απ’όλα είναι παθιασμένη με την πολυτέλεια και τις δαπάνες. Φορτώνεται με κοσμήματα, πουδράρει το πρόσωπό της, βάφει τα μάγουλά της με κοκκινάδι, βάζει μυρωδικά στα ρούχα της κι έτσι γίνεται θανάσιμη παγίδα για τον εκμαυλισμό των νέων. Όσος και να είναι ο πλούτος δεν επαρκεί να ικανοποιήσει τη γυναικεία επιθυμία. Μέρα και νύκτα η γυναίκα δεν σκέπτεται τίποτε άλλο παρά το χρυσάρι και τα πολύτιμα πετράδια, τα πορφυρά υφάσματα και τα κεντήματα, τις κρέμες και τα αρώματα. Αν δεν υπήρχε η σεξουαλική επιθυμία, κανένας άνδρας με τα σωστά του δεν θα ήθελε να μοιράζεται το σπίτι του με μια γυναίκα και να υφίσταται τις επακόλουθες ζημιές, παρά τις οικιακές εργασίες που εκτελεί.» Ιωαν. Χρυσόστομος, «προς τους έχοντας παρθένουν συνεισάκτους».

3. «Κάθε γυναίκα με ακάλυπτη την κεφαλή εξευτελίζεται.. Διότι εάν η γυναίκα δεν καλύπτεται, ας κουρεύεται.. Εάν είναι αισχρό για τη γυναίκα να κουρεύεται ή να ξυρίζεται, ας καλύπτεται.. Κάθε άνδρας έχων καλυμένη την κεφαλή του εξευτελίζεται.. Ο άνδρας δεν οφείλει να καλύπτει την κεφαλή του, διότι υπάρχει ως εικών και δόξα Θεού. Δεν επλάσθει ο άνδρας για τη γυναίκα, αλλά η γυναίκα για τον άνδρα.. Οι γυναίκες στις εκκλησίες ας σιωπήσουν. Δεν επιτρέπεται σ’αυτές να ομιλούν, αλλά να υποτάσσονται, καθώς ο (μωσαϊκός) νόμος λέγει.. Αν θέλουν να μάθουν κάτι, ας ρωτούν στο σπίτι τους άνδρες τους.» Απ. Παύλος (Α’ προς Κορινθίους, ια’ 4-12,ιδ’ 31-40).

Νομίζω είναι σαφές πως η μέγιστη γυναικεία αρετή είναι η υποταγή στον άνδρα και η μέγιστη ανδρική αρετή η αποφυγή της γυναίκας. Συνεπώς η "αγάπη" της χριστιανικής θρησκείας περιορίζεται σε άτομα αρσενικού γένους.

Αυτά με τα οποία πολλές φορές στη ζωή μου έχω έρθει αντιμέτωπη, με αφορμή τα πρώτα σχόλια του Μιχάλη, τα αντιγράφω από την παρακάτω ανάρτηση:
http://torodotoflegwmeno.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

συνεχίζεται...

flash είπε...

Καλημέρα!!!
Χρόνια σου Πολλά, γεμάτα και ευτυχισμένα!

ώστε γιορτούλα;; μμμ έχω από το πρωί στο στόμα ένα τραγουδάκι.. να στο αφήσω;..χαχαχα άκου τώρα εσύ και κρίνε..

http://www.youtube.com/watch?v=W4pBsVMtUUI

σου έχουν κάνει ποτέ πιο αποτυχημένη αφιέρωση;; δεν νομίζω!
εγώ όμως στο άφησα για να σου φτιάξει τη διάθεση.. από ρυθμό χαρούμενο είναι, λικνιστό!! :)))

έχω και μια ιδέα!.. επειδή σήμερα οφείλεις να κεράσεις, μπορείς να βάλεις υποσημείωση στην ανάρτηση: μόνο για σήμερα: τσατάρετε ελεύθερα!! και την υποχρέωση θα βγάλεις :p και θα συνειδητοποιήσουμε οτι πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση ένεκα της ημέρας... δεν είναι κάθε μέρα του Άη Γιαννιού, όπως λέγεται :ppp

:p

Να είσαι γερός! Kοίτα να περάσεις όμορφα και απαντάς την Κυριακή στα σχόλια!! :)))

Φιλιά!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Έχοντας μελετήσει εκτενώς τα ιερά βιβλία διαφόρων θρησκειών (καινή και παλαιά διαθήκη, κοράνι κλπ) εκείνο που διαπίστωσα ήταν παντού η επίκληση των θείων θαυμάτων για την προσέλκυση των απανταχού πιστών.
Κάθε θρησκεία βασίζεται (ας μου συγχωρηθεί η έκφραση) σε αφελείς ιστοριούλες και παραμυθάκια για να αυξήσει το κύρος της. Οι χριστιανοί για παράδειγμα μιλάμε για έναν Ιησού που προέκυψε από παρθενογένεση ως Υιός του Θεού, έκανε πλήθος θαυμάτων, βασανίστηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων, σταυρώθηκε και φυσικά αναστήθηκε. Όλα αυτά καταγεγραμμένα στα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης. Ιστορικές καταγραφές σε άλλες πηγές περί ύπαρξης του Ιησού και περί της ζωής και του έργου του απουσιάζουν προκλητικά. Γιατί άραγε??

Ας αποδεχτώ όμως την ύπαρξή του, ως μέρος της ιστορίας του Κόσμου. Είναι βέβαιο πως ο Ιησούς αυτοπροσδιορίστηκε ως Υιός Θεού?? Ο ίδιος μιλούσε για τον Υιό του Ανθρώπου. Τι ακριβώς σήμαινε αυτό?? Πόσες αλλοιώσεις περιέχονται στα Ιερά Κείμενα της Καινής και Παλαιάς Διαθήκης κατ' εντολήν (φερ' ειπείν) του Μεγάλου Κωνσταντίνου??

Πέρα όμως από την αλήθεια ή το ψέμα που πρεσβεύει η ορθόδοξη χριστιανική μας θρησκεία, άραγε μας ωφέλησε στο πέρασμα των χρόνων, ή μας έβλαψε??

kariatida62 είπε...

@Μιχάλης Μελιδόνης: Το πουλί βλέπεις μ'εμπνέει!!!:))
Σε ανύποπτο χρόνο και σ'άλλο χώρο τον φίλο σου Ιonnkorra, χωρίς να είμαι μαθήτρια είτε καθηγήτρια θετικών επιστημών, τον χαρακτήρισα χαμένο Μποζώνιο και ουχί γκλουόνιο(απο την ελληνική λέξη γλοιόνια-κολλώδη -που είναι οι φορείς της πυρινικής δύναμης)
Ρώτησέ τον γιατί! χαχαχαχαχαχα!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Αυτό και τελειώνω γιατί το παραξήλωσα:

Η χριστιανική θρησκεία ήταν η ταφόπλακα του κλασικού και του ελληνιστικού κόσμου. Το βίντεο που παραθέτει σε προηγούμενο σχόλιο ο Μιχάλης είναι χαρακτηριστικό. Ο φανατισμός που ακολούθησε την πρωτοχριστιανική περίοδο ήταν καταστροφικός για τα μνημεία πολιτισμού στο δυτικό κόσμο. Ναοί καταστράφηκαν, αγάλματα καρατομήθηκαν, πολιτισμός αιώνων πισωγύρισε... Το Βυζάντιο υιοθετώντας την στεγνή ακαμψία της Εβραϊκής θρησκείας έκλεισε την πόρτα στην πρόοδο και την εξέλιξη του πολιτισμού που είχαν κληροδοτήσει στους Έλληνες οι πρόγονοί τους.

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία ποτέ δε βοήθησε ουσιαστικά τους Έλληνες καθώς το κύριο μέλημά της ήταν η στρατολόγηση πιστών, ιερέων και μοναχών και η αύξηση της τεράστιας περιουσίας της, κινητής και ακίνητης. Κατά τα άλλα το πνευματικό της έργο και η συμβολή της στην ουσιαστική πρόοδο της Ελλάδας είναι μηδαμινή. Μάλλον κακό κάνει παρά καλό.

Υπάρχουν πάρα πολλά να γράψει κανείς. Αλλά σταματάω εδώ. Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφει παραπάνω ο Άλι.
Ο προσηλυτισμός των νέων ανθρώπων δεν έχει καμία σχέση με τα ιδανικά μιας φιλελεύθερης, σύγχρονης, δημοκρατικής κοινωνίας.

@ Thomas the Barbarian: το θαυμασμό μου καταθέτω σε ένα νέο άνθρωπο, μαθητή της Α' Λυκείου που σκέφτεται και γράφει με αυτόν τον τρόπο!!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Κι ένα δωράκι για τον εορτάζοντα.

MelidonisM είπε...

@Karyatis62

gluonio!?!.........

Εχεις φάει χοντρό glue-κόλλημα
με τον Ιωνα, διακρίνω αισθήματα
μίσους και αγάπης
σε εμπνέει....

Τα ετερώνυμα έλκονται!
να προσέχεις!!!

χαχα σε καλό μας τόσα γέλια σήμερα

zoyzoy είπε...

Καυτό θέμα έπιασες Ιονν!
Και'γω μπερδεμένη είμαι σ'αυτό το θέμα.
Ναι στην Ιστορία και τη Θρησκεία που πλάθουν ενάρετους και πολίτες με ήθη.

Όμως και την κοροϊδία και το ψέμα που παραποιεί την ιστορία για να καλύψει την θρησκεία την απεχθάνομαι.

Ας ξεκαθαρίσει η κάθε μία τη θέση της Εκηλησία-θρησκεία
Σχολείο-Εκπαίδευση σωστή!

Πήρε το μάτι μου ότι γιορτάζεις πιο πάνω!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ KAI ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ

Από καρδιάς ♥ ♥ ♥

kariatida62 είπε...

@Μιχάλης Μελιδόνης: A!!! Mιχάλη μου, είσαι καινούργιος εδώ μέσα...και δεν γνωρίζεις την ιστορία μου με τον ΙONNA! Δεν βλέπεις όλους τους υπόλοιπους σημασία δεν δίνουν γιατί μας ξέρουν και μας έχουν βαρεθεί!
Αυτή η κολώνια κρατάει ...αν όχι χρόνια, χρόνο σίγουρα! χαχα!
Τώρα όσο για τα ετερώνυμα που έλκονται, έχεις δίκιο και θα φοβόμουν αν δεν υπήρχε ο Μέγας Ιαματικός!!!
Ο Λατρευτός μου!!!χαχαχαχαχαχαχα!
Όσο υπάρχει αυτός δεν κινδυνεύω απο τον Ionna!!!!xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa!
-----
Nα γελάς χρυσό μου, να γελάς πουλάκι μου, γιατί μόνο έτσι θα πετύχεις την μακροζωία σου!
Υ.γ. Τον βλέπεις τώρα, ενώ απο τις πρώτες πρωινές ώρες του ευχόμαστε μας γράφει...τάχαμου ότι έχει δουλειές...μπαρμπούτσαλα έχει!
Το παίζει σταρ της μπλογκόσφαιρας!
Κατάλαβες γιατί μου την δίδει στον εγκέφαλο? χαχαχαχαχαχαχα

iamaticus είπε...

ΙΟΝΝΑ ΧΑΙΡΕ!!!

1)ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:
ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ!!!

2)ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΕΤΣΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ:
"ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΟΥ ΥΠΗΚΟΟΥ"
"ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"
"ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ"

3)ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΜΕ "ΕΙΔΙΚΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ"ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ "ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ"ΤΑ ΑΝΗΣΥΧΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ+ΤΑΞΗΣ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!!!

(ΣΥΝΕΧΙΖΩ)

Ανώνυμος είπε...

Ιον
*********

Δεν το ήξερα ότι είσαι Γιάννης, ελπίζω να με συγχωρέσης για την καθυστέρηση. Δεν ξεχνώ τους φίλους μου και είσαι είσαι πλέον ένας καλός φίλος.

Κατ' αρχήν χρόνια πολλά για την γιορτή σου. Γερός, ευτχισμένος και ... ότι επιθυμείς να το πάθεις .

Για την ανάρτηση σου... κατ'α αρχήν συμφωνώ με την Κάρυ και την Σοφία. Διαφωνώ με την Δήμητρα την καλή μου φίλη, αλλά όχι κάθετα.

Είναι αλήθεια ότι οι Χριστιανοί όταν έγιναν εξουσία τα πρώτα χρόνια στράφηκαν με ιερό φανατισμό εναντίον των άλλοτε διωκτών τους. Μη ξεχνάμε τι τράβηξαν, από Κολοσσαίο και θηρία να τους τρώνε ζωντανούς για να διασκεδάζουν οι ειδωλολάτρες μέχρι φοβερούς διωγμούς. Μόλις ένοιωσαν ότι πήραν το πάνω χέρι ξέσπασαν ώς Χριστιανικώς ΜΗ όφειλαν. Αλλά άνθρωποι ήταν, χρόνια πολλά ήταν διωγμένοι, βασανισμένοι, κυνηγημένοι... Ξέσπασαν... Επαναλαμβάνω... Ως ΜΗ όφειλαν. Αλλά ο αναμάρτητος...

Συνεχίζεται

Ανώνυμος είπε...

Aπό εκεί και πέρα όμως όταν τα πράγματα ηρέμησαν και οι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ υπερβολές σταμάτησαν, άλλαξε και η ιστορία...

Το Βυζάντιο γλύτωσε πολλές φορές παρά την βαθεία παρακιμή του με την πίστη στην Ορθοδοξία. Με τα "Εν τούτω Νίκα" και την Παναγία στο πλευρό τους που μέσα στην απέραντη πίστη τους την φαντασιωνονταν να πολεμά στο πλάϊ τους εναντίον των Αβάρων και έπαιρναν κουράγιο. Πρόχειρα παραδείγματα.

Και μη μου πείτε ότι ο Άγιος Κων/νος το γύρισε αργά στο Χριστιανισμό επειδή είδε ότι κυριαρχεί πλέον. Θα συμφωνήσω !!

Αλλά όπως λέμε "Δεν είπε το όχι ο Μεταξάς αλλά ο Ελληνικός λαός" (έτσι δεν λέμε ?) έτσι και εδώ κατά σχετικά παρόμοιο τρόπο, το "Εν τούτω Νίκα" άσχετα με το γιατί το είπε ο Άγιος Κων/νος έδωσε κουράγιο στο στρατό του να πολεμήσει. Για το ιερό σύμβολο του σταυρού που πίστευαν ότι θα τους συμπαρασταθεί.

Συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχουν πολλά παραδείγματα. Και στο Βυζάντιο και μετέπειτα.

Δν είναι τυχαίοπ ότι και το 21 και αργότερα, όταν κάποιος εισβολέας ήθελε να πάρει ένα μέρος, κυνηγούσε, φυλάκιζε και σκότωνε, πρώτα τους δάσκαλους και τους παπάδες. Ρωτήστε αν δεν ξέρετε για την στρατηγική των Κομιτατζήδων (Βούλγαρων ατακτων) αλλά και του τακτικού Βουλγαρικού στρατού στη Μακεδονία στις αρχές του περασμένου αιώνα. Πόσους παπάδες έσφαξαν ή έκαψαν ΜΕΣΑ στις εκκλησίες ?

Να πάμε και στον Εμφύλιο ? Για κυτάξτε το... Όταν έμπαιναν οι αντάρτες σε ένα χωριό ποιούς κυνήγαγαν πρώτα ?

Το αφήνω όμως γιατί δεν είναι του παρόντος.

Όλοι οι εχθροί της Ελλάδος φοβόντουσαν τον ρόλο της εκκλησίας και την κυνηγούσαν. Τυχαίο ? Ήξεραν αυτό που θέλουν πολλοί να αμφισβητήσουν τώρα.

Συνεχίζεται

Ανώνυμος είπε...

Να πάμε και στο 21 για το οποίο πολλά γράφονται.

Η Εκκλησία κανε τα λάθη της ΚΑΙ εκεί. Δεν αφόρισε όμως κανένα. Ξεχνάμε πως "περιποιήθηκαν" οι Τούρκοι τον Πατριάρχη που τον κρέμασαν ? Επειδή ήταν άσχετος με την επανάσταση το έκαναν ?

Ναι η Φιλική Εταιρία ήταν κάτι σαν Μασσωνία εκείνη την εποχή. Αλλά πόσα χρήματα εξασφάλισε για τον αγώνα ? Πόσους "ψηλά ιστάμενους" ή "προυχοντες" πειθανάγκασε να βάλουν το χέρι στην τσέπη ? Σε εικόνισμα δεν ορκίζονταν οι φιλικοί ? Τυχαίο ότι Όλες οι σημαίες από την πρώτη είχαν τον Σταυρό, το συμβολο της Χριστιανοσύνης ?

Ναι υπήρχαν και υπήρχουν Παπάδες άξιοι περιφρόνησης (για να μη πω τίποτα χειρότερο). Κοιτάνε την κοιλιά τους, την μοναστική τους περιουσία, την βολή τους, τις "ανηψιές" που έχουν ή τους "ανηψιους" . Ναι Υπάρχουν και παιδεραστές ιερείς, στο Δυτικό κόσμο.

Αλλά ΜΟΝΟ εκεί όλα αυτά τα αίσχη ? Στις άλλες Θρησκείες ?

Και στο κάτω κάτω, για κάθε ανάξιο και διεφθαρμένο ιερέα (επιεικής χαρακτηρισμός) υπάρχουν... για κυτάξτε πόσοι ιερείς σε φτωχικά μέρη, σε χωριά...

Δεν είναι όλοι μητροπολίτες...

Και όλη αυτή η στρατιά των ιερέων
που ΤΙΜΑ τον ρόλο της... ΟΛΟΙ μιλούν για την Ελλάδα, για τις Ελληνικές αξίες για τα ήθη και έθιμα που πρέπει να διατηρηθουν. Πέρα από τα όσα Θρησκευτικά λένε.

Για αυτό δεν θα με πειράξει μεν αν η Εκκλησία διαχωριστεί από το κράτος... αλλά δεν με πιάνει και μανία να την καταργήσω με το ζόρι...

Και κάτι ακόμα ... Το Κοράνι είναι ΚΑΙ σύστημα κοινωνικοπολιτικό... Για πέστε σε ένα μουσουλμάνο να ξεχωρίσει η εκκλησία από το κράτος...

Α υτά με κάθε σεβασμό στην Αντίθετη γνώμη. Ιδίως της καλής μου φίλης Δήμητρας και του Άλη.

Και ναι, εκκλησία πάω ΜΟΝΟ στην Ανάσταση !! Αν θέλετε το πιστελύετε. Αλλά όσο αστείο και αν φαίνεται όσο την χτυπάνε όλοι και πάνε να την μηδενίσουν (σαν ρόλο) τόσο αντιδρώ και την πλησιάζω !!

Όταν κανένας δεν της κόλλαγε, τους κόλλαγα εγώ !!
Αλλα μη τα ισοπεδώνουμε όλα...

δήμητρα♥♥♥q είπε...

@GiP,

αφού αναφέρεσαι σε μένα ας απαντήσω.

Πρωτα από όλα κανείς δεν είπε να καταργηθεί η Εκκλησία. Προσωπικά εγώ κι ο Άλι, μιλήσαμε για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ανεξιθρησείας, το οποίο στην Ελλάδα κακοποιείται βάναυσα.

Διότι, ναι, όπως αναφέρθηκε μπορεί κάθε μαθητής να πάρει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Όμως αυτό που εγώ διαπιστώνω στο σχολείο, είναι πως τα παιδιά που κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος στιγματίζονται. Δυστυχώς.

Από κει και πέρα, η ιστορία του Βυζαντίου που αναφέρεις είναι αυτή που διδάχτηκα στο σχολείο. Σε άλλες πηγές, εξωσχολικές, έχω βρει διάφορα άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που διαφέρουν αρκετά από τις επίσημες διδαχές.

Για την εκκλησία τι να πω, την έχω ζήσει κάποια χρόνια από πολύ κοντά. Πιο κοντά δε γίνεται. Έχω να σου πω ιστορίες να τραβάς τα μαλλιά σου. Κάποια άλλη στιγμή τα λέμε...

Επίσης κανείς δεν είπε ότι το Ισλάμ είναι καλύτερο. Απλά εμείς εδώ είμαστε χριστιανοί, και προφανώς για τη δική μας θρησκεία μιλάμε. Τα προβλήματα που δημιουργεί το Ισλάμ στους μουσουλμάνους, ας τα λύσουν μόνοι τους.

Η πίστη που ενώνει τους ανθρώπους απέναντι σε έναν κοινό εχθρό, δεν έχει να κάνει με την εκκλησία, αλλά με το ορμέμφυτο εκείνο των ανθρώπων που τους κάνει να έχουν ανάγκη στηρίγματος υπερκόσμιου. Δεν το κατηγορώ αυτό με κανέναν τρόπο έστω κι αν δεν το συμμερίζομαι στην έκταση και τη μορφή που παίρνει στους περισσότερους ανθρώπους.

Κι όσο για το ποιοι κυνηγούσαν οι αντάρτες, τι να πω?? Να ρωτήσω με τη σειρά μου ποιοι ήταν οι μελανοχίτωνες που κυνηγούσαν ΤΟΥΣ αντάρτες και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούσαν??

Γιατί, βρε Γιώργο μου, μπερδευόμαστε τόσο??

Ο κόσμος είναι ένας βάλτος γεμάτος σκάτά. Είτε πρόκειται για θρησκευόμενους, είτε για άθεους, είτε για δεξιούς, είτε για αριστερούς...

Ορισμένοι από μας ψάχνουμε διέξοδο προς το φως, αρνούμενοι να δαμάσουμε την ψυχή μας...

Καλά να είσαι.

Ανώνυμος είπε...

εγω θελω να διδασκονται ολες τις θρησκειες..και τον ινδουισμο

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Μπορεί η εκκλησία να μην αφόρισε κανέναν αλλά το φυλλάδιο «Πατριαρχική διδασκαλία» που κυκλοφόρησε εις βάρος του Ρήγα δηλώνοντας υποταγή στον τούρκο μονάρχη σαν θέλημα θεού..είναι χειρότερο από έναν αφορισμό

Ανώνυμος είπε...

Δήμητρα
*************

Δεν αναφερόμουν σε σένα προσωπικά, ανέφερα και την Κάρυ, και τον Άλη και την Σοφία. Είπα με ποιούς συμφωνώ και με ποιούς διαφωνω. Μεταξύ άλλων πάντα, γιατί ΔΕΝ διάβασα όλα τα σχόλια λόγω ελείψεως χρόνου.

Για τους αντάρτες το έγραψα και το έσβησα 2 φορές πριν το αφήσω. Ήξερα ότι θα δημιουργούσε αντιδράσεις και δεν ήθελα να πάει αλλού η κουβέντα. ΠΟΤΕ δεν έγραψα ότι μόνο η μία πλευρά έκανε στραβά στον εμφύλιο. To xρησιμοποίησα σαν παράδειγμα για τους παππάδες που μιλάγαμε.

Για το Βυζάντιο και για όλα υπάρχουν φυσικά ένα σωρό εκδοχές. Πάντα υπάρχουν. Επιλογή σου ποιά εμπιστεύεσαι περισσότερο.

Για το παππαδαριό, δε με διαβάζεις προσεκτικά. Μη μου παραβιάζεις ανοιχτές νθύρες, δεν τα έγραψα και εγώ ? Είπα όμως και ότι για κάθε διεφθαρμένο παππά υπάρχουν περισσότεροι από ένας που επιτελούν έργο. Και Εθνικό και Θρησκευτικό.

Το ίδιο πιστεύω για όλες τα επαγγέλματα και τα λειτουργήματα. Ξερω έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι όλοι παντού είναι σάπιοι. ΔΕΝ το πιστεύω. Είναι πολλοί, όχι όμως όλοι. Αλλά δίνουν δυστυχώς το χρώμα. Το σκατί !!

Διαφωνούμε και μαγγιά μας.

Φιλιάααααααααααααααααααααα

IonnKorr είπε...

Φίλοι μου


- Μιχάλη Μεληδόνη

- Βερόνικα

- Φλασένια

- Κάρυ

- Άλι

- Ίαμε

- Δέσποινα

- Σοφία

- Θωμά βάρβαρε

- Κουλίτα

- Μπέττυ Μανούσου

- Όλγα

- Δήμητρα

- Gip

- Ζουζού

- Κοκκινοφορούσα

- Ελίτσα


Σας ευχαριστώ από ψυχής που αφήσατε το σχόλιό σας και καταθέσατε την άποψή σας.

Διάβασα όλα τα σχόλια.

Ξέρετε την άποψή μου και λίγο πολύ ξέρω την άποψή σας.

Νομίζω τελικά ότι, σε αυτό το ποστ, τα σχόλια σας ήταν πολύ σημαντικότερα από την ανάρτησή μου.

(Η Δήμητρα κατέθεσε επιπλέον εδάφια από τις Χριστιανικές πηγές που αφορούσαν την γυναίκα και ομολογώ ότι αρκετά από αυτά δεν τα ήξερα.)

Νάστε όλοι καλά και ευτυχισμένοι στην αυγή του καινούργιου χρόνου.

elena porcupine είπε...

Μάλιστα!
Κι εγώ επειδή δεν μίλησα για τα θρησκευτικά, μπήκα στο άπειρο κι ούτε μια απάντηση!!!

Με αγνοείς δηλαδή;

:-)

IonnKorr είπε...

Βρε Πορκουπίνι!!!!!

σε ξέχασα γαμώτο??????? !!!!!!

χα..χα..

δήμητρα♥♥♥q είπε...

@GiPακο σματς!!!!

kariatida62 είπε...

Βρε χαμένο Μποζώνιο στο Μαμούνι μου βρε ένα ευχαριστώ δεν είπες για τις αφιερώσεις που σου άφησε για την ονομαστική σου γιορτή?
Ενα ευχαριστώ βρε...! Τσιγκούνης και παραδόπιστος και στην ψυχή είσαι?
Ασε που το αγνοείς επιδεικτικά στο κατάλογο των φίλων σου...χαχαχα μικρόψυχε!χαχαχαχαχαχα

kariatida62 είπε...

Λοιπόν ως προς τα εδάφια που αναφέρει η Δήμητρα θα πρέπει να σας πω όπως με διαβεβαιώνει καθηγητής της Κοινωνικής Θεολογίας που συνομίλησα πριν λίγο μαζί του, πως είναι αποσπασματικά εδάφια απο επιστολές που γράφηκαν κατά περιόδους και σε ορισμένες ομάδες όπως π.χ.προς τις συνείσακτες γυναίκες(γυναίκες που φιλοξενούσαν οι ιερείς για να συναιτίσουν)και δεν έχουν γίνει αποδεκτά απο τις Οικουμενικές Συνόδους και τις ερμηνείες των Αγίων Πατέρων της εκκλησίας!
Α! στο καλό σας με βάζετε και ψάχνω να υπερασπιστώ το παπαδαριό, που μισώ πραγματικά!
Όπως λέει και ο GIP θα με οδηγήσετε στο τέλος να σταυροκοπιέμαι απο το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως έκανα όταν πήγα εκδρομή στο Ν.Ξάνθης και Ν.Ροδόπης που μαύρισε το ματάκι μου απο τα τζαμιά και τους μιναρέδες...και ξεκουφανε τα χαριτωμένα αυτάκια μου η αγριφωνάρα του Ιμάμη!!!!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Kάρυ, από τα εδάφια που έχω βάλει μόνο το ένα είναι για τις συνείσακτες γυναίκες. Το άλλο είναι από την Α' προς Κορινθίους επιστολή, ια’ 4-12,ιδ’ 31-40 που πολύ ωραία έχει περάσει όλες τις "οικουμενικές συνοδικές δοκιμασίες" και αναγράφεται στην Καινή Διαθήκη και το τρίτο από τον Πηδάλιο, Κανών Θ' του Μ. Βασιλείου.

Αλλά βρε Κάρυ, δε σε προβληματίζει καθόλου ο θεσμώς των συνείσακτων γυναικών που έπρεπε να συνετιστούν???

Για το ελληνορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, μπορώ να σου πω ό,τι θες. Πέραν του ότι έχω ξεψαχνίσει την Καινή διαθήκη και παντού εκείνο που συνάντησα ήταν η υποταγή της γυναίκας στον άνδρα, έχω ζήσει και ανάμεσα σε εκπροσώπους του παπαδαριού 4 χρόνια. Από το οποίον προκύπτει και η ... εκκλησιαστική παιδεία!!

Θες να σου αραδιάσω όλα αυτά που πρεσβεύουν για τις γυναίκες?
Πχ. πως σε όσες εχουν προγαμιαίες σχέσεις, ζει μέσα τους ο σατανάς??
Πως όταν μια γυναίκα δεν είναι παρθένα δεν μπορεί να γίνει παπαδιά??
Πως όταν παντρεύεται χρωστάει τυφλή υποταγή στο σύζυγο??
Πως το να γελάει μια γυναίκα είναι αμαρτία??

Πράγματα που εννοείται δεν ισχύουν για τους άντρες.
Έχω δυστυχώς ίδιαν άποψη και δε χρειάζομαι κανέναν καθηγητή κοινωνικής θεολογίας να μου δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!!!!

Βίος και πολιτεία Κάρυ μου... τι να πει κανείς...

kariatida62 είπε...

@Δήμητρα: Oυ μπλέξεις μαζί τους Δήμητρα!!! Αυτόν τον καθηγητή που σου ανέφερα απλά τον συμβουλεύομαι γιατί είναι πρώτα γιατρός,(κατείχε έδρα Πανεπιστημιακή συνταξιοδοτήθηκε τώρα)και αυτή την στιγμή φοιτά στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών!
Ταυτόχρονα κάνει το διδακτορικό του στην Κοινωνική Θεολογία.
Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν είναι ένας πολύ διαβασμένος άνθρωπος δεν τον χαρακτηρίζει ο φανατισμός και έχει ένα πλούτο πολύπλευρων γνώσεων.
Μετέφερα τις πληροφορίες που πήρα απ'αυτόν.

kariatida62 είπε...

΄Τώρα για τις συνεισακτες γυναίκες που μου λες έχεις υπ'όψιν σου για ποιες εποχές μιλάμε, και σε τι κοινωνίες αναφερόμαστε???
Ασε με σου λέω δεν θέλω νάχω σχέση με τους θεολογικούς τους κανόνες!
Εγώ θαυμάζω την Χριστιανική θρησκεία για την φιλοσοφία που κρύβουν τα νοήματά της αλλά έως εκεί!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Κάρυ, δεν αμφιβάλω για τις προθέσεις και την επάρκεια του συγκεκριμένου καθηγητή.

Αλλά μόλις αποφάσισα να κάνω ανάρτηση με τη θέση της γυναίκας στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία, με αποσπάσματα από την Αγία Γραφή και κείμενα εγκεκριμένα από τη σύνοδο, όπως το πηδάλιο του Μ. Βασιλείου.
Αυτή τη στιγμή δεν έχω μαζί μου Καινή Διαθήκη. Αν βρω κάτι διαδικτυακά...

Οι εκπρόσωποι του κλήρου εν γένει, κατά τη διάρκεια των αιώνων, εκείνο που κατά κόρον προέβαλαν ήταν ο μισογυνισμός. Δυστυχώς.

Και πριν μου πει κανείς για τις άλλες θρησκείες, να δηλώσω πως το γεγονός ότι στον πλανήτη γη και σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνονται διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, δε σημαινει πως η ορθοδοξία πρεσβεύει την ισότητα των δύο φύλων.

Οι κοινωνικές προεκτάσεις της αντίληψης αυτής δυστυχώς είναι πολλές κι έχουν επηρεάσει κατά τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας ακόμη και το Νομοθέτη...

Και Κάρυ, η φιλοσοφία της Χριστιανικής Θρησκείας ξεκινάει και τελειώνει με το αγαπάτε αλλήλους, αναφερόμενη... στους άνδρες. Οι γυναίκες εξαιρούνται της συγκεκριμένης ρύσης για πολύ συγκεκριμένα πράγματα...
Κι έπειτα αντιφάσκει καθόσον όταν σου χτυπούν το ένα μάγουλο γυρνάς το άλλο, αλλά όταν σε απατά η γυναίκα σου της κόβεις τον κ@λο!!!

Περίμενε και θα δεις!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Α... και για να μη γίνει και καμία παρεξήγηση...
δεν έχω κλειστεί σε μοναστήρι!! Είχα μυαλό από μικρή!!

χα χα χα

kariatida62 είπε...

Πάντως Δήμητρα δεν μπορείς να πεις εδώ τα λέμε καλύτερα...έχει άπλα το σπίτι του Ιonna και δεν μας ενοχλεί κιόλας με δικές του παρεμβάσεις...πολύ διακριτικός άνθρωπος! Γι'αυτό τον εκτιμώ, τον αγαπώ και τον υπολήπτομαι...
Είναι δε τάφος!!! Του λες κάτι και δεν το ξεστομίζει πουθενά...Εξαίρετος!
Περιμένω την ανάρτησή σου...

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Αυτό που δε μας ενοχλεί έχω εκτιμήσει κι εγώ. Φαντάσου, αντί να πάω στο σπίτι μου και να το φροντίσω λιγάκι, κάθομαι και κουτσομπολεύω στις γειτονιές!!
Η διακριτικότητα -όπως και να το κάνεις- είναι προσόν στον άνθρωπο.
Και η εχεμύθεια βεβαίως!!

χα χα χα

AVRA είπε...

καλη χρονιά και χρόνια πολλά για την γιορτή σου!!!!!

Τα παντα χρειαζονται μέτρο, η ελληνική συνείδηση και η ιστορια είναι συννηφασμένη με την Ορθοδοξια .Δεν ειναι απαραιτητα κακο, αρκει να μην υπαρχει φανατισμος.Θεωρω οτι είναι θέμα εκπαιδευτικων.Αν προσέχουν τι ανθρωπους τοποθετουν στις καταλληλες θεσεις δεν θα υπηρχε προσιλυτισμος ή κατηχηση.