Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ζήσε στο Όνειρο ...


Καμιά φορά, 
μπορείς σε μια συζήτηση με κάποιον άγνωστο, 
να ξεδιπλώσεις (ή να συμπυκνώσεις) 
όλη την "πολιτική σου σκέψη", 
μέσα από τρεις-τέσσερεις παραγράφους.

Πράγματι άλλο είναι η Πραγματικότητα και άλλο το Όνειρο.

Η Πραγματικότητα είναι δεδομένη και απόλυτα "στυγνή". Από τότε που έχουμε καταγραμμένα ιστορικά δεδομένα (δηλ. το 3000 π.Χ.) οι λαοί έκαναν αγώνες, πορείες, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, επαναστάσεις ζητώντας το αυτονόητο: Δηλαδή, δικαιότερη κατανομή του Παγκόσμιου Χρήματος.

Όμως, αντίθετα με την λαϊκή απαίτηση και τους ποταμούς αίματος εκατομμυρίων ανθρώπων σε κάθε γωνία της Γης, αυτό συνέχισε να συγκεντρώνεται στα χέρια μιας "Πλουτοκρατίας ελαχίστων".

Σήμερα, που η Παγκόσμια Οικονομία είναι απόλυτα "διαδικυακή" υπάρχει ακόμα και η απίστευτη δυνατότητα το Χρήμα να μην τοποθετείται πουθενά, να μην καταγράφεται σε κανένα κρατικό χαρτοφυλάκιο, κυριολεκτικά να ρέει στο Διαδίκτυο, και να εμφανίζεται ξαφνικά σε Χρηματιστήρια του Πλανήτη, κυριολεκτικά από το πουθενά, ανατρέποντας κάθε (ιδιωτική ή κρατική) Οικονομική πρόβλεψη, συντρίβοντας σαν "χάρτινους πύργους" οικονομικά προγράμματα Κρατών, Τραπεζών, Επιχειρήσεων.

Πως γίνεται αυτό? Απλό. Μπορείς (αν είσαι μεγάλο "χρηματοπιστωτικό Fund") να εκμεταλλεύεσαι τις διαφορές ώρας και ημερομηνίας στον Πλανήτη και δημιουργώντας έναν "αλγόριθμο εντολών" να κατευθύνεις το Χρήμα που ελέγχεις σε κάποια "τοποθέτηση" σε ένα σημείο της Γης και να της αλλάζεις πορεία, πριν ανοίξει το εκεί Χρηματιστήριο, και γίνει καταγραφή της "εντολής".
Έτσι, για όσο χρονικό διάστημα εσύ θέλεις, μπορεί το Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο σου, να παραμένει κυριολεκτικά αόρατο από κρατικούς φόρους και άλλους ελέγχους και να εμφανίζεται "υλοποιούμενο", αιφνίδια, σε όποιο σημείο του Κόσμου υπάρχει πληροφορία "κερδοφόρας επένδυσης".

Επομένως, είναι παράλογο από κάθε άποψη να πιστεύεις ότι με μία πορεία, διαδήλωση ή επανάσταση μπορείς να "τιθασεύσεις τον Διεθνή Καπιταλισμό".

Άρα τι σου μένει.

Να κλείσεις την λάμπα της Λογικής και να ενταχθείς σε όποιο κίνημα σου φανεί ότι "σε εκφράζει", εκτονώνοντας έτσι την αντίδραση και την ενεργητικότητά σου.

Η συζήτηση με την άγνωστη φίλη Chingie Plπου έγινε στο facebook είναι ενδεικτική αυτής της "ονειρικής" διευθέτησης της Ανθρώπινης Σκέψης.



  • Ionn Korr 
    Κινήματα "αφελών" όπως οι "Αγανακτισμένοι" έγιναν πάμπολλα στο παρελθόν. π.χ. ο Μάης του 1968 στην Γαλλία. Τι άλλαξε? Το κεφάλαιο ισχυροποιείται. Σήμερα τα χρηματιστηριακά αποθέματα είναι 601 τρισεκατομμύρια δολάρια (ο πίνακας στην wikipedia). Αύριο 700. Μεθαύριο 1000. Ποιός μπορεί να τους απειλήσει αυτούς? Είναι χαμαιλέοντες. Μεταλλάσσονται ανά στιγμή, διαβρώνοντας και καπελλώνοντας τα πάντα. Όταν έχεις το Χρήμα και την Γνώση κανείς δεν μπορεί να σου αντισταθεί. Κάποια στιγμή θα τον εξαγοράσεις.

    4 ώρες πριν · 

  • Chingie Pl και τι προτεινεις εσυ λοιπον κ ιονν?
    3 ώρες πριν ·  ·  1 άτομο

  • Nikos Kaligiwrgis ΜΗΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΕΣ ΜΟΥ ΨΕΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΣΟΡΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΩΡΤΗ.ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ Η ΑΛΗΘΙΕΣ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΗΘΕΙΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΜΩΡΑ.ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΚΟΚΚΑΛΑ.
    3 ώρες πριν · 

  • Ionn Korr Φίλη, Chingie Pl μερωτάς τι προτείνω????? χα..χα..
    Η απάντηση ακριβώς από κάτω. Του Νίκου Καλιγιώργη.

    "Ζήσε στο ψέμα. Ζήσε στο Όνειρο. Άκουσε παραμύθια. Κοιμήσου σαν μωρό. Μην βλέπεις την Στυγνή Πραγματικότητα που τσακίζει κόκκολα. Ζήσε στην Ονειροφαντασία σου και ονειρέψου τον πρίγκιπα που θα σε κάνει πριγκίπισσα."

    Μόνον αυτό έχω να σου συστήσω. Nothing else.

    πριν από μία ώρα περίπου · 

  • Chingie Pl δυστηχως δεν μπορω να αγνοησω τον διπλανο μου οταν υποφερει..ισως να μπορω να αγνοησω τον δικο μου πονο ,την δικια μου πεινα...ισως αν μπορουσα να κλειστω σε μια τρυπα μονη μου να μπορουσα να κανω οσα λες.αλλα οταν θα πεινασουν τα παιδια μου και η μανα μου ,οι φιλοι μου κι οσοι αγαπω δεν θα σφυριζω κοιταζοντας ψηλα οπως μου προτεινεις..η στυγνη πραγματικοτητα ειναι η ζωη μου και δεν τη φοβαμαι .
    πριν από μία ώρα περίπου ·  ·  1 άτομο

  • Ionn Korr 
    Μα, γι αυτό σου λέω "άκουσε παραμύθια". Γιατί απλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για τον εαυτό σου και τους δισεκατομμύρια αδικημένους του Κόσμου αυτού. Και όσοι σου λένε ότι μπορείς, απλά "σου λένε παραμύθια" που τελικά καταλήγουν στην ενίσχυση κάποιας από τις συνιστώσες του Παγκόσμιου Οικονομικού Συστήματος (που δεν είναι ενιαίο αλλά αποτελείται από πολλές αντιμαχόμενες ομάδες. Όταν χάνει η μία οφελείται η άλλη).
    Διάλεξε λοιπόν κάποιο από τα "παραμύθια" που προσφέρει αφειδώς η Κοινωνία (π.χ. Αγανακτισμένοι, πολιτικά κόμματα και παρατάξεις, ανένταχτα σχήματα κ.α.) και αγωνίσου πιστεύοντας ότι έτσι βοηθάς τους αδικημένους. Ζήσε, λοιπόν και συ όπως και τόσοι άλλοι, το ψεύτικο όνειρο της απαλλαγής από τους Ισχυρούς του χρήματος αφού αυτό σε κάνει να νοιώθεις "κάτι".

    πριν από μία ώρα περίπου · 

  • Chingie Pl 
    με την ιδια λογικη μπορει κ εσυ να μου λες παραμυθια...και λοιπον?ας πιστευει ο καθε ενας στα παραμυθια του.κι εσυ σ ενα απο τα "παραμυθια της κοινωνιας" εχεις πιστεψει...τι νομιζεις?οτι το "δεν μπορω να αλλαξω τιποτα"ειναι δικο σου?το παγκ...Δείτε περισσότερα

    πριν από μία ώρα περίπου ·  ·  1 άτομο

  • Ionn Korr 
    Καθόλου δεν παίζω με τις λέξεις. Ακριβολογώ.
    Όταν το 404 π.Χ. η Αθήνα έχασε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, οι Έλληνες πανηγύριζαν γιατί πίστεψαν που σταμάτησε η οικονομική τους εκμετάλλευση (γράφει ο Ξενοφών).
    Όμως η οικονομική εκμετάλλευση μεταφέρθηκε στα ταμεία της Μακεδονίας του Φίλιππου και του Αλέξανδρου.
    Όταν ήρθαν οι Ρωμαίοι όλοι οι νότιοι Έλληνες πανηγύρισαν που σώθηκαν από την εκμετάλλευση της Μακεδονικής κυριαρχίας. Αλλά απλώς το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο μεταφέρθηκε στην Ρώμη.
    Όταν έπεσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όλοι πανηγύρισαν που σώθηκαν από τους φόρους. Αλλά τα λεφτά μαζεύτηκαν στην Γαλλία, την Γερμανία της Αγγλία. Τελικά όλο το Παγκόσμιο Χρήμα συγκεντρώθηκε στο Χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης και τα ανά τον κόσμο παραρτ'ηματά του.
    Κι όμως ανά τους αιώνες εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν αγωνιζόμενοι ακριβώς για να μην συμβεί αυτό.

    πριν από μία ώρα περίπου · 

  • Ionn Korr Άρα παρά τους χιλιάδες αγώνες, επαναστάσεις, πορείες ... το Παγκόσμιο Κεφάλαιο γίνεται μεγαλύτερο και συγκεντρωτικότερο.
    Άρα ποιό είναι το συμπέρασμα?

    πριν από μία ώρα περίπου · 

  • Ionn Korr Πίστευε λοιπόν στα ψέμματα. αγωνίσου με όποιο σχήμα εσύ νομίσεις, απλά για να νοιώσεις ψυχολογικά καλά. Να νοιώσεις ότι δεν είσαι γρανάζι. Μια κουκκίδα στο Πγκόσμιο Γίγνεσθαι. Μόνον γι αυτό. Αυτό σημαίνει "ζήσε στο όνειρο". Γιατί αν ζήσεις στην Πραγματικότητα απλά πρέπει να παραδεχτείς ότι παίζεις ένα παιγνίδι που είσαι "χαμένος από χέρι".
    πριν από μία ώρα περίπου · 

  • Chingie Pl το συμπερασμα ειναι πως παμε κατα διαολου..οντως ειμαστε χαμενοι απο χερι.και το παραδεχομαι οντως..το θεμα μου ειναι οτι δεν αγωνιζομαι με κανενος το σχημα ,μονο με το δικο μου.και ξερω πως δεν θα βοηθησει σε τιποτα ισως αλλα δεν εχει σημασια .με λιγα λογια και γω στο ονειρο ζω.
    Πριν από 52 λεπτά ·  ·  1 άτομο

  • Ionn Korr χα..χα.. Νομίζω ότι τώρα συμφωνήσαμε απόλυτα. Ακριβώς έτσι.
    Πριν από 51 λεπτά ·  ·  1 άτομο



21 σχόλια:

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

πολλά θαύματα στον κόσμο, Ιονάκο μου, από λογική δεν γίνηκαν. το όνειρο είναι που θαύματα και υπερβάσεις κάνει. και δεν θα πάψουμε γι’ αυτό να παλεύουμε, έστω και εάν η λογική μας λέει πως 100% ουτοπία είναι…

φιλί ονειρεμένο!

IonnKorr είπε...

Βίκυ

Όλες οι αλλαγές έγιναν στον Κόσμο από τους ιδεαλιστές. Αυτή δημιούργησαν Πολιτικά Κινήματα.

Ορθολογιστές ποτέ δεν κατέβηκαν στους δρόμους, ποτέ δεν πάλεψαν για Μεσσίες και Σωτήρες για ιδέες και ιδανικά.

Αυτοί που αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα το δικό τους (ή το αίμα των άλλων) είναι οι αγνοί, οι αθώοι, οι ανόητοι, οι ποιητές, οι λογοτέχνες, οι καλλιτέχνες και γενικά όλοι οι ευκολόπιστοι.

--------------
Το ζήτημα όμως είναι εν προκειμένω άλλο.

Οι λύσεις στο ζήτημα της Ελλάδας είναι δύο:

- ή το Μνημόνιο με τις γνωστές επιπτώσεις του σε φόρους, πιέσεις σε ΔΕΚΟ και αποκρατικοποίησεις

- ή η Αναδιάρθρωση και Επιστροφή στην δραχμή.

Όταν εντάσσεσαι στο "Κίνημα των Αγανακτισμένων" και βρίζεις το Μνημόνιο, αυτόματα φέρνεις πιο κοντά την δεύτερη λύση.

------------------
Και να δεν ξέρεις τι σημαίνει "Επιστροφή στην Δραχμή" θα στο περιγράψω αμέσως ....

IonnKorr είπε...

Επιστροφή στην Δραχμή

Σήμερα υπάρχουν 200 εκατομμύρια euro στις Ελληνικές Τράπεζες και άλλα τόσα στην Ελβετία.

Μια επιστροφή στην δραχμή θα σήμαινε υποτίμηση τουλάχιστον στο μισό των χρημάτων στις Ελληνικές Τράπεζες και διπλασιασμό αυτών στην Ελβετία.

Που σημαίνει απλά ότι αυτοί που τα έχουν τα λεφτά στο Εξωτερικό θα έρθουν στην Ελλάδα αγοράζοντας μισοτιμής κατοικίες και επιχειρήσεις.

Οι μισθοί και οι συντάξεις θα γίνουν οι μισές και το Δημόσιο Χρέος της χώρας διπλάσιο.

Επίσης θα διπλασιαστούν και οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων δηλαδή σχεδόν όλων μαζί και η τιμή Πετρελαίου και του Ηλεκτρικού Ρεύματος αφού στηρίζεται σ'αυτό κατά το μεγαλύτερο μέρος του.

--------------------
Καταλαβαίνεις λοιπόν τι οικονομικά παιγνίδια μπορούν να παιχτούν όταν εσύ αφελώς κάθεσαι μπροστά στην Βουλή και βρίζεις το Μνημόνιο???

------------------
Άσε που έτσι νομιμοποιείται κάθε ομάδα (των 50.000 ή και παραπάνω), που έχει μια συγκεκριμένη άποψη, να καταλαμβάνει το Σύνταγμα επ'αόριστον πιέζοντας την οποιαδήποτε εκλεγμένη Κυβέρνηση που εκφράζει κακώς ή καλώς το αποτέλεσμα εκλογών 10.000.000 Ελλήνων, να δεχτεί τις απόψεις της.

Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό??

--------------
Γνωρίζω πόσο διαβρωμένη είναι μια Αστική Δημοκρατία.
Η κατάλυσή της όμως που οδηγεί. Μήπως σε μια στρατοκρατία στο στυλ της Αιγύπτου ή σε εμφύλιο σπαραγμό στο στυλ της Λιβύης??????

--------------------
Ας σκεφτόμαστε λοιπόν, Βίκυ, πριν αφήνουμε το Συναίσθημα να κλείσει τους διακόπτες της Λογικής.

kariatida62 είπε...

Εμείς τάπαμε και συμφωνήσαμε...
Καιρός να συμφωνήσεις και με τους υπόλοιπους!

Ενα μονο δεν θα καταφέρεις εσύ και οι "ορθολογιστές" με τους οποίους συντάχθηκες!(εγώ αλλιώς τους ονομάζω)
Να με παροτρύνεις ν'αρκεστώ να φτιάχνω μόνο γλυκές τούρτες!

Ανώνυμος είπε...

με εχεις γραμμενη τελευταια και ανησυχω!!!που ειναι οι βρισιες σου...που ειναι οι ματιες σου...που ειναι οι ψυχοθεραπιες σου????εεεε????

MelidonisM είπε...

Αφού δεν μπορεί να εφαρμόσει
ούτε το μνημόνιο,
ούτε τη δραχμή ο Γάπης
ας ξαναγίνει υπουργός εξωτερικών
και ας αναλάβει άλλος.
Υπάρχουν πολλοί καλύτεροι του.

Εκπρόσωποι ζητάνε Πρόσωπο
Βρήκα Γυναίκα Πρωθυπουργό

MelidonisM είπε...

όσο για το κύριο θέμα του ποστ,
η ανθρωπότητα σε γενικές
γραμμές ζει πολύ καλύτερα
σε σχέση με παλαιότερες
εποχές (με δικαιότερη
κατανομή χρημάτων και γνώσης)
και έπεται συνέχεια.
Τώρα πια την ευθύνη
ενδέχεται να την αναλάβει κάθε λαός μόνος του, δες Ισλανδία,
Τουρκία.

απαντάς σε ονειρεμένους,
μια ζωή προδομένους,
με τα δικά τους επιχειρήματα

Αυτή είναι η στυγνή πραγματικότητα

Θα θέλαν να ζουν
στην εποχή πείνας
των Τσάρων και των Λουδοβίκων

IonnKorr είπε...

Βρε Κοκκινοφούστανο

δεν σέχω γραμμένο.

Αλλά σβήνεις σε κάθε ανάρτηση το blog σου. Μα να γράφω κάπου που θα σβηστεί σε δυό μέρες ε... μου φαίνεται κάπως άσκοπο.

IonnKorr είπε...

Μιχάλη

η ανθρωπότητα σε γενικές
γραμμές ζει πολύ καλύτερα
σε σχέση με παλαιότερες
εποχές (με δικαιότερη
κατανομή χρημάτων και γνώσης)


εδώ διαφωνούμε στο εξής:

Ναι, η Ανθρωπότητα της "Δύσης" (Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, Ιαπωνία) ζει καλύτερα επειδή το επίπεδο αυτό ζωής προσφέρθηκε από την Τεχνολογία.

Αντίθετα το Χρήμα (αναλογικά) έχει συγκεντρωθεί κατά πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε λίγα χέρια Διεθνών Επενδυτικών Ομίλων.

Όσο αφορά για την Ανθρωπότητα της "Ανατολής" θα έλεγα ότι ζει πολύ χειρότερα γιατί ούτε την Τεχνολογία απολαμβάνει αλλά και ο Υπερπληθυσμός την συντρίβει.

--------------
Η Γνώση τώρα θα έλεγα ότι είναι αρκετά προσιτή πλέον στον οποιοδήποτε αλλά συσκοτίζεται από τόνους άχρηστης (ανάλογα με τον χρήστη) Πληροφορίας.

MelidonisM είπε...

αν ο πλούτος μαζεύεται
σε λίγους αυτό δεν γίνεται
χωρίς τη συναίνεση
της πλειοψηφίας
και μέσω της γνώσης
αυτό ίσως αλλάξει

αλλά
Ο Μ.Φρίντμαν έγραψε κάπου πως «η φτώχεια εξαρτάται απ τη ματιά του παρατηρητή» από > Και οι φτωχοί φτωχότεροι!» Το παραμύθι με τον παρεξηγημένο καπιταλιστικό λύκο

Όσο αφορά για την Ανθρωπότητα της "Ανατολής" θα έλεγα ότι ζει πολύ χειρότερα γιατί ούτε την Τεχνολογία απολαμβάνει αλλά και ο Υπερπληθυσμός την συντρίβει.

έτσι το βλέπει ο παρατηρητής της
Δύσης, γιατί έχει μάθει
να ζει με πολλές, πλασματικές
ανάγκες σε σχέση με την ολιγάρκεια
της Ανατολής

Το μέλλον της οικονομίας
μετατοπίζεται ανατολικά

zoyzoy είπε...

Τι προτείνεις Ιοννάκο να κάτσουμε σαν τις κότες να περάσουν από πάνω μας και τα υπόλοιπα μέτρα του μνημονίου??

Το ίδιο αποτέλεσμα δεν θα'χουμε και χειρότερο οι πλούσιοι πιο πλούσιοι οι φτωχοί φτωχότεροι και ταλαιπωρημένοι.

Ας καταλάβουν ότι ο λαός ξύπνησε και δεν τους ανέχεται πια!

kariatida62 είπε...

Τώρα βρε Μπούφε μου θέλω να μου εξηγήσεις αν τελικώς συμφωνείς με τον Ιοnna ή όχι!
Διότι διαβάζοντας το σχετικό κείμενο που μας έχεις φέρει στο λινκ που περιλαμβάνει τις δηλώσεις του μίστερ Φρίντμαν, επιβεβαιώνεις αυτά που λέει ο Ιονν. Δηλαδή στην Αμερική που τεχνολογία είναι ανεπτυγμένη δίνει ευκαιρίες χρήσης στον πολίτη σ'αυτές τις ηλεκτρικές συσκευές με τρόπο τέτοιο ώστε να βελτιώνει το βιωτικό του επίπεδο.
Ενώ στην Ινδία ας πούμε που δεν συμβαίνει το ίδιο, το προιόν δεν είναι το ίδιο προσβάσιμο και για τον τελευταίο πολίτη.
Λες όμως πως η κουλτούρα των π.χ. Ταυλανδών δεν αποζητά όμοιες ανάγκες με αυτές των Δυτικών.
Μα πώς μπορεί να ξέρει ο φτωχός αγράμματος Ταυλανδός που περνά όλη του την ζωή μπροστά απο τον ποταμό Τσιάο Πγια, ότι στο κόσμο υπάρχουν και άλλες χαρές και ευκολίες που ούτε καν τις φαντάζεται. Απλά είναι ευτυχισμένος στον κόσμο του... για κάτσε να τις γνωρίσει και θα σου πω μετά εγώ που θα στείλει την κουλτούρα του.

Ετσι δεν είναι?
Κατάλαβα καλά ή Μπούφεψα εντελώς?
Το θέμα όμως είναι άλλο!
Πώς είναι δυνατόν, π.χ ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να κατασκευάζεται στην Ινδία, αλλά παρ'όλα αυτά να είναι ευκολώτερο να τον αγοράσει ο "φτωχός" Αμερικάνός απο ότι είναι στον φτωχό Ινδό...εκεί κρύβεται όλο το μυστικό!

ΗΩΣ είπε...

Η Ιστορία κάνει τον κύκλο της πάλι αγαπητέ μου Ιονν και το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα κάτσουμε να πεθάνουμε χωρίς να αγωνιστούμε!

MelidonisM είπε...

@zoyzoy είπε...

Ας καταλάβουν ότι ο λαός ξύπνησε και δεν τους ανέχεται πια!


Οι φοιτητικές, δημοτικές εκλογές
και δημοσκοπήσεις άλλα λεν


@Kary
Υπάρχουν μαγαζάτορες Ινδοί, Κινέζοι κτλ στην Αθήνα, πήγαινε να τους γνωρίσεις,
και σύγκρινε τον τρόπο σκέψης
τους με τον δικό μας

Διάβασε για την Grameen Bank
στον Μπανγκλαντές που πήρε νόμπελ
(Ιδιωτική Πρωτοβουλία 100% δίχως επιδοτήσεις)

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Eγώ πάλι θα κάνω μια άλλη πρόταση.

Να ταξιδέψετε μια φορά μέχρι την Καλκούτα που οι άνθρωποι ζουν κάτω από φριχτές συνθήκες και που η βρώμα του Γάγγη φτάνει ως το Πακιστάν και που το γεγονός αυτό καθόλου δεν πτοεί τους ρακένδυτους Πακιστανούς από την διεκδίκηση του νερού από τους ρακένδυτους Ινδούς.
Ή μέχρι την Σρι Λάνκα, εκεί που είναι ο παράδεισος των παιδεραστών και που ο γονιός εκδίδει με το ζόρι τα ανήλικα παιδιά του για να μπορέσει να φάει.
Ή μέχρι την Ταϋλάνδη ή τις Φιλιππίνες ή όπου αλλού.
Και βέβαια για το ταξίδι δε θα προτιμήσετε τους τουριστικούς προορισμούς που προτείνουν τα γραφεία... θα πάτε μόνοι. Θα περπατήσετε στους δρόμους που περπατούν καθημερινά οι άνθρωποι της Ανατολής.

Και αφού το κάνετε αυτό, αφού έχετε φάει στη μάπα τη φτώχεια, την ανέχεια, τη μιζέρια, την εξαθλίωση, τη δυστυχία και όλα τα παρελκόμενα που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, ελάτε να μου μιλήσετε περί Ανατολικής φιλοσοφίας και ολιγάρκεια της Ανατολής.

MelidonisM είπε...

@δήμητρα

Μην τo λες γιατί
υπάρχουν και ποβεριστές
αριστεροί, χίππηδες,χριστιανοί,
αναρχικοί διψασμένοι
για εμπειρίες. (είναι η
ματιά του παρατηρητή
που λέγαμε)

αφού δεν σ' αρέσει η κεντρική
ασία, δες Ιαπωνία.

Αφού είναι μεσα στον καπιταλισμό,
μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν,
γιατί συνεχίζουν να ζουν
στωικά, πειθαρχικά όπως πριν;;

Αν οι Ελληνες Ζορμπάδες
(πολιτικοί και ψηφοφόροι)
έπαιρναν τα στα χέρια τους
τ' αποθεματικά της Ιαπωνίας,
σε πόσο καιρό θα τα τρωγαν
στο greek νόημα της ζωής;;...

δήμητρα♥♥♥q είπε...

[..]Μην τo λες γιατί
υπάρχουν και ποβεριστές
αριστεροί, χίππηδες,χριστιανοί,
αναρχικοί διψασμένοι
για εμπειρίες. (είναι η
ματιά του παρατηρητή
που λέγαμε)[..]

Ρε συ Μιχάλη, να σου πω κάτι? Η φιλοσοφία και οι διάφορες στάσεις ζωής που προτείνονται-προάγονται από διαφόρους, είναι τις περισσότερες φορές φτιαγμένες για ανθρώπους με γεμάτο στομάχι.

Ας παραμείνουμε λοιπόν στην Ασία που αριθμεί πάνω απ' το μισό του Παγκόσμιου πληθυσμού και είναι ένας καλός δείκτης του τι συμβαίνει στην υφήλιο. Κοίτα λοιπόν τον χάρτη της Ασίας, σε όλη την έκτασή του. Στις χώρες που οι άνθρωποι πεινάνε και διψάνε και αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στη μαύρη εργασία, κάτω από άθλιες συνθήκες, απ' τα 5 τους χρόνια για να εξοικονομήσουν ένα πιάτο φαγητό (π.χ. Κίνα, Ινδία), στις χώρες που ο επιούσιος είναι καθημερινή μάχη για την επιβίωση(π.χ. Πακιστάν, Ινδία κλπ), στις χώρες που τα όπλα έχουν προτεραιότητα έναντι του ψωμιού (Αφγανιστάν, Υεμένη, Παλαιστίνη, Ιράκ, Ιράν), στις χώρες που βασιλεύει η παιδική πορνεία (Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα), εκεί που οι Ισλαμιστικές δικτατορίες πνίγουν κάθε διαφορετική φωνή (Συρία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Ιράν κλπ.), εκεί που υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν να επιβιώσουν απ' τα απάνθρωπα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ κλπ), εκεί που καραδοκεί ο πόλεμος για το νερό καθώς κι αυτό είναι αγαθό εν ανεπαρκεία (Ινδία-Μπαγκλαντές, Τουρκία-Ιράν-Ιράκ, Καμπότζη-Λάος-Ταϋλάνδη-Βιετνάμ)... δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε διάθεση για φιλολογείν και αμπελοφιλοσοφείν. Εκεί σημασία έχει το "πράττειν" και μάλιστα εκείνο που φέρνει απτά αποτελέσματα.

Κι εσύ μου μιλάς για την Ιαπωνία. Μα τα 150 εκατομμύρια της Ιαπωνίας δεν είναι παρά η εξαίρεση του κανόνα των υπόλοιπων δισεκατομμυρίων της Ασίας.

IonnKorr είπε...

Μια και αναφέρεται ο Ποβερισμός (πτωχοποίηση)

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές.

-----------------
Μερικοί Ποβεριστές ζητούν την πλήρη ακτημοσύνη. Κανείς να μην έχει καμία περιουσία. Συνήθως τέτοιες ιδέες έχουν πολλή κακή εφαρμογή. Καταλήγουν σε μια ολιγάριθμη "νομενκλατούρα" που νέμεται την απίστευτη "κρατικά παρεχόμενη χλιδή", σε κρατικά ξενοδοχεία, σε κρατικά νοσοκομεία, κ.α. ενώ από κάτω μια ισοπεδωμένη πάμφτωχη κοινωνία αδυνατεί να αντιδράσει αφού δεν έχει απολύτως τίποτα στα χέρια της.

-----------------

Υπάρχουν και εκείνοι οι Ποβεριστές που θεωρούν ότι πρέπει να κυβερνούν οι άποροι, οι αμαθείς, και όλη πλέμπα γενικώς, χωρίς κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους και "λευκές επιταγές τετραετίας"

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι σε μια χώρα όπως π.χ. στην Ελλάδα να μπορούν θέσουν για δημοψήφισμα "οποιαδήποτε ιδέα" όπως π.χ.

- Να μην επιτρέπεται στους άθεους να εργάζονται (ή ισοδύναμα να προηγούνται στην εργασία οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι)

- να αποσταλούν 100 euro σε κάθε κάτοικο της Αφρικής και της Ασίας (δείχνοντας παράλληλα μια φωτογραφία ενός ημιθανούς από την πείνα μαύρου αγοριού).

Δεν είναι πιθανόν να ψηφιστούν αυτά από το 51% της κοινωνίας.

Τι θα γίνει μετά? Η πολιτεία θα γεμίσει από ρατσιστικές συντηρητικές διατάξεις στην πρώτη περίπτωση

ή δίνοντας 100 x 4.000.000.000 = 400 δισεκατομμύρια euro σε χώρες της Αφρο-ασίας καταρρέει οικονομικά και σβήνει για πάντα σαν κράτος από τον χάρτη της Γης.

------------
Αυτά τα ολίγα, για να φανεί πόσο αφελής αλλά και επικίνδυνος είναι ο Ποβερισμός που συζητούν μερικοί "αγανακτισμένοι" στο Σύνταγμα ως εναλλακτική λύση στην διεφθαρμένη "Κοινοβουλευτική Δημοκρατία"

Σημειωτέον, ότι ο Marx ήταν κάθετα αντίθετος με τον Ποβερισμό. Θεωρούσε πολύ επικίνδυνο να διολισθήσει εκεί ο κομμουνισμός αν αφεθεί η κατάσταση στα χέρια του "λούμπεν προλεταριάτου".

Αυτό

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Ναι, κάποιοι την έχουν δει "φτωχούλης του Θεού" και λένε ανοησίες. Μας αρέσει γενικώς να "παίζουμε" στα άκρα.

Και καν δεν καταλαβαίνουν ποιες σκοπιμότητες μπορεί να εξυπηρετεί η εκμετάλλευση της αγανάκτησης των ανθρώπων από κάποιους "έξυπνους" όπως σχεδόν πάντα γίνεται. Ή πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η ακτημοσύνη αν περάσει ως τρόπος ζωής σε μεγάλους πληθυσμούς ανθρώπων. Είναι πάντως οξύμωρο σχήμα να αγανακτεί κάποιος γιατί θίγονται τα εργασιακά του δικαιώματα και μειώνεται το εισόδημά του και ταυτόχρονα να πρεσβεύει την κατάργηση της ατομικής περιουσίας που στο κάτω-κάτω αποτελεί εμπράγματο ατομικό δικαίωμα και που δεν είναι και δεν ήταν πάντα δεδομένο για όλους τους ανθρώπους.

Και για να μιλήσουμε για το πόσο διαφορετικά μπορεί να αντιλαμβάνονται δύο διαφορετικοί παρατηρητές το ίδιο γεγονός. Μιλούν κάποιοι για "δικατατορία" στην Ελλάδα και αμφισβητούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δικαιολογημένα, δε λέω όχι. Σε πολλά σημεία έχουμε χρεοκοπήσει, μόνο που δεν είναι αυτό καθ' αυτό το σύστημα υπεύθυνο για τη χρεοκοπία, αλλά η λανθασμένη διαχείρισή του απ' την κοινωνία στο σύνολό της. Στα μάτια λοιπόν τα δικά μας, το πολίτευμα μοιάζει δικατατορικό. Στα μάτια πάλι ενός Σύριου που υφίσταται αυτή τη στιγμή βασανιστήρια στις φυλακές της πατρίδας του επειδή τολμά να αμφισβητεί την παντοκρατορία του Άσαντ, το πολίτευμα της Ελλάδας μοιάζει τόσο φιλελεύθερο που καταντάει οχλοκρατία.

Μάλλον θα πρέπει να πάψει να μας παρασύρει κάποτε "η δίψα μας για εμπειρίες" και να δούμε λίγο καθαρότερα τι ακριβώς "παίζεται" γύρω μας.

MelidonisM είπε...

Σε όλα όσα είπατε συμφωνώ,
άλλο ήταν το ζήτημα
που έθεσα

Αν πιάσουν λεφτά στα χέρια τους
οι Ασιάτες (εν προκειμένω οι Ιάπωνες) γιατί σε γενικές
γραμμές δεν παθαίνουν ό,τι
πάθαμε εμείς στη μεταπολίτευση
όταν ο πρώην πεινασμένος, φτωχός έπιασε λεφτά, θέσεις, σπίτια,
εξουσία στα χέρια του.

υπάρχει διαφορά νοοτροπίας,
κοσμοαντίληψης.

κάποιοι λαοί είναι
ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε
και άλλοι σκέφτονται
και τις επόμενες γενιές

IonnKorr είπε...

Μιχάλη

"υπάρχει διαφορά νοοτροπίας,
κοσμοαντίληψης.
κάποιοι λαοί είναι
ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε
και άλλοι σκέφτονται
και τις επόμενες γενιές"


Μέχρι κάποιου ορίου μπορώ να συμφωνήσω.

Πάντως αιτία υπάρχει σε αυτό που λες.

Στην Ελλάδα το "σοβιετικό κράτος" προέκυψε από τις συνεχείς δανειοδοτήσεις, επιδοτήσεις, δωρεές και επιχορηγήσεις που έκανε προς αυτή ο Δυτικός Κόσμος από το 1821 και μετά.

Στην αρχή οι Άγγλοι έδωσαν εκείνο το περίφημο δάνειο της "Επανάστασης", μετά ήρθαν οι Αμερικάνοι με το σχέδιο Μάρσαλ , τις δωρεές "μεταχειρισμένου στρατιωτικού υλικού", μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα Μεσογειακά Προγράμματα και τα "πακέτα Ντελόρ".

Κανείς στην Δύση δεν νοιάστηκε πως "απορροφούνταν" αυτά τα πακέτα. Τα Δυτικά Κράτη τότε είχαν το χρήμα σε απόλυτη περίσσεια και το σκορπούσαν αφειδώς.

Έτσι δομήθηκαν και γιγαντόθηκαν στην Ελλάδα δομές και αντιλήψεις πρωτόγνωρου κρατικισμού.

Η αύξηση στους μισθούς αποσυνδέθηκε, στα μυαλά του απλού λαού, από την ανάπτυξη και συνδέθηκε με τον συνδικαλισμό και τα κόμματα. Το κράτος φάνταζε σαν ένας απέραντος Ωκεανός χρημάτων που για να πάρεις και συ μερίδιο αρκεί μια απεργία, μια συγκέντρωση, μια πορεία.

Τώρα, που περάσαμε στην "μετακαπιταλιστική" ή "υπερκαπιταλιστική" περίοδο (όπως την δει ο καθένας), και το Χρήμα έφυγε από τα Δυτικά Κράτη και πέρασε στις Διεθνείς Αγορές ...

τώρα, όμως, η Δύση κλείνει βαθμιαία την στρόφιγγα

(στο μέλλον Μνημόνια, ΔΝΤ και Διεθνή Τράπεζα και άλλα κρατικοδίαιτα Παγκόσμια Πιστωτικά Ιδρύματα θα κλείσουν και θα μείνουν μόνον οι Διεθνείς Αγορές)

Έτσι τώρα εμείς μείναμε με το "αγγούρι στο κώλο" (δηλ. ΔΕΚΟ, Κρατικά Πανεπιστήμια, Κρατικά Νοσοκομεία, Κρατικά Λιμάνια, Κρατικά Τραίνα, Κρατικά Λεωφορεία, Κρατικοδίαιτα Κόμματα, κρατικοδίαιτες Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και άλλα πολλά)

Με τέτοια "κρατική δομή" ποτέ δεν θα μπορέσουμε να σημειώσουμε ανάπτυξη (δηλ. εξαγωγές λιγότερες από εισαγωγές) και θα συνεχίσουμε να οδεύουμε στο βάραθρο

--------------
Αντίθετα το Χρήμα της Δύσης σε οργανωμένες κοινωνικά χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία αφ'ενός ήταν ελάχιστο αναλογικά με ότι δόθηκε στην Ελλάδα και αφ'ετέρου δεν διοχετεύθηκε στον κρατισμό.
Σε αυτές τις χώρες υπάρχει η νοοτροπία "αμοιβή αυξάνεται όταν η παραγωγικότητα αυξάνεται"

Σε αυτό οφείλεται η διαφορά και όχι στην "Ελληνική νοοτροπία" που διαμορφώθηκε έτσι εξ'αιτίας των εξωτερικών συνθηκών (δηλ. της αφειδούς ανερμάτιστης χρηματοδότησης).