Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Οικονομική Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου
Το τι έγινε το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 2010 ήταν κάτι ασύλληπτο. 
Ίσως, κάποτε, αναφέρεται στην μελλοντική Οικονομική Ιστορία 
ως "Νύκτα του Αγίου Βαρθολομαίου"
Εκτιμάται ότι πάνω από ένα τρισεκατομμύριο euros 
ήταν ο ολικός τζίρος που άλλαξε χέρια το τελευταίο δεκαήμερο.
Ουσιαστικά, παίχτηκε η τύχη των Ελληνικών ομολόγων (200 δισεκατομμύρια ευρώ) 
από τα συνολικά 360 δις του Ελληνικού Χρέους.


Ποιοί έχασαν?
- Όσοι, τρομαγμένοι από τις απειλές της νύχτας ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, πούλησαν "εν μία νυκτί", τα Ελληνικά ομόλογά τους στο 40% ακόμη και 30% της αξίας τους (κυρίως Ασφαλιστικά Ταμεία Σκανδιναβίας, Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Νέας Ζηλανδίας).
- Όσοι δεν τα είχαν πουλήσει ποτέ, από την αγορά τους, χάνοντας έτσι το 50% της αξίας τους (κυρίως Ελληνικές Γαλλικές Γερμανικές Τράπεζες και Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία). Πολλοί μικροί τραπεζίτες θα χάσουν τις Τράπεζές τους και θα γίνουν απλοί διευθυντές ή και απλοί μέτοχοι.
- Επίσης, έχασαν οι κάτοχοι των CDS (10 δισεκατομμύρια Ελληνικά ασφάλιστρα και 100? δισεκατομμύρια Ιταλικά) οι οποίοι περίμεναν "άπνοοι" την "επίσημη αναφορά πτώχευσης" για να γίνουν εκατομμυριούχοι "εν μία νυκτί" (νεαροί διεθνείς χρηματιστές, Έλληνες δημοσιογράφοι και πολιτικοί και όσοι ξένοι οικονομολόγοι ήξεραν καλά την Ελλάδα και Ιταλία θεωρώντας δεδομένες τις αλληλοδιάδοχες πτωχεύσεις τους). Τώρα, θα πρέπει να περιμένουν, τουλάχιστον μία δεκαετία.
- Κίνα και Ινδία που θα αναγκαστούν να δανείσουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο EFSF σημαντικά ποσά που πιθανότατα θα υποβαθμιστούν στο μέλλον.


Ποιοί κέρδισαν?
- Όσοι (funds, τράπεζες, ιδιώτες), γνώριζαν εκ των προτέρων, το "νυκτερινό παιγνίδι" των Angela Merkel και Nicolas Sarcozy και του Τεξανού Charles Dallara και αγόρασαν χθες την νύκτα Ελληνικά Ομόλογα στο 40 ή 30% της αξίας τους με αποτέλεσμα να τα πουλήσουν τώρα στο 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κερδισμένοι μερικές Γερμανικές Τράπεζες και μεγάλα hedge funds, που είχαν τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης).
- Οι Γερμανοί και λοιποί Βορειοευρωπαίοι φορολογούμενοι που θα γλιτώσουν περικοπές μισθών για την εξυπηρέτηση του Ελληνικού χρέους.
- Η Γαλλία που γλίτωσε, προς το παρόν, τον υποβιβασμό της από τα ΑΑΑ των Οίκων Αξιολόγησης
- Οι μεγάλες Αμερικανικές Τράπεζες που γλίτωσαν την εξόφληση (τουλάχιστον για μια πενταετία) των ασφαλίστρων CDS.4 σχόλια:

α Κενταύρου είπε...

H ανάλυση σου ενδιαφέρουσα αλλά επιστημονικά λειψή δεν λες τίποτα για την Ελλάδα.Τι χάνει? τι κερδίζει? δεν μιλάς καθόλου για αυτόν το παίκτη ,μα αυτός ήταν η αφορμή του παιχνιδιού.

IonnKorr είπε...

Κένταυρε, άλλοι έπαιζαν μπάλλα.
Η Ελλάδα ήταν απλά το υπομόχλιο (pivot).
http://www.ikonet.com/fr/ledictionnairevisuel/images/qc/levier-323910.jpg

CsLaKoNaS είπε...

Είναι εξοργιστικό πως ισχύει μετριασμός σχολίου ακόμα και για μένα! :))

Καλώς σε βρίσκω λοιπόν Πρόεδρε.

α Κενταύρου ακόμα δεν ξέρουμε τι χάνουμε και τι κερδίζουμε, ως χώρα.

Νομίζως πως έγινε ένα αναγκαίο βήμα για την έξοδο από την κρίση. Όπως πολύ σωστά τονίζουν όλα τα κόμματα (και αυτό αποτελεί ομολογία πως η κυβέρνηση πέτυχε σε διπλωματικό επίπεδο μία καλή συμφωνία) τώρα χρειάζεται αναπτυξιακή πολιτική.

Η αναπτυξιακή πολιτική όμως είναι ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση, όχι απαραίτητα αναγκαία.

Οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν.

α Κενταύρου είπε...

@CsLaKoNaS
..... αναπτυξιακή πολιτική.
Ποιός διαφωνεί ,το μπαλάκι είναι σε μας.