Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Κρίσεις Διευθυντών στη Μέση Εκπαίδευση (1ο μέρος)


Φίλοι μου, ισταναγνώστες

Συνήθως ασχολούμαστε με τα τεκταινόμενα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και αμελούμε την μεσαιωνική κατάσταση που υπάρχει στην Μέση

Με αφορμή πρόσφατες κρίσεις διευθυντών σχολείων έχουμε να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις.

Ίσως να γνωρίζετε μερικοί τα απόλυτα αναξιοκρατικά κριτήρια με τα οποία γίνεται η διαδικασία.

Βασικά δεν υπάρχει κάποιος αλγόριθμος που να ρυθμίζει την κρίση.

Και πως να υπάρχει αλγόριθμος όταν το μεγαλύτερο ποσοστό εξαρτάται από προσωπική συνέντευξη.

Φίλοι μου, έχει κανένα νόημα η προσωπική συνέντευξη στο δημόσιο τομέα (πλην του ανοίγματος παραθύρου για την διαπλοκή)?

- Στον ιδιωτικό τομέα, ο επιχειρηματίας την χρησιμοποιεί έχοντας υπ' όψη του ότι ,αν κάνει λάθος επιλογή, "πληρώνει το μάρμαρο".

- Στο δημόσιο, ποιός σκάει για τις ικανότητες ενός διευθυντή ή οποιουδήποτε άλλου επιλεγομένου? Μήπως θα χάσει τους πελάτες? Και τι σημαίνει "ικανός"? Μάλλον το μόνο που νοιάζει τις αντίστοιχες επιτροπές είναι το "αρεστός". (Και μην σκέφτεστε μόνον αρεστός κομματικά. Αυτό ίσως να αποτελεί πλέον ένα δευτερεύον κριτήριο).

Οπότε, όλα τα ποσοτικά προσόντα του εκλεγομένου (μεταπτυχιακά, γνώση υπολογιστή, ξένες γλώσσες κ.α) πάνε περίπατο και τελικά επιλέγεται ο γνωστός του γνωστού.

Τα ίδια ισχύουν και στις λεγόμενες μετατάξεις. Συνεδριάζει ένα συμβούλιο (ΠΥΣΔΕ) με την συμμετοχή συνδικαλιστών και αποφασίζει για ζητήματα τέτοια που, σε μιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ένας αλγόριθμος μοριοδότησης θα τα κάλυπτε πλήρως.

Και η κορυφαία απορία. Γιατί να συνεδριάζει το ΠΥΣΔΕ για την κάθε περίπτωση μεμονωμένα και να μην ασχολείται μόνον με την "βελτίωση ενός υπάρχοντος αλγόριθμου"?

Έλα ντε? Ποιός να απαντήσει, βέβαια? κανείς. Κάνουμε έτσι και σε όποιους αρέσει.

Και μετά άντε η Ελλάδα να βγεί από την κρίση.


Και η Μέση Εκπαίδευση βέβαια είναι ίσως η καλύτερα οργανωμένη υπηρεσία του δημοσίου. Για τις άλλες ας μην μιλάμε καλύτερα.

Υ.Γ. Για περισσότερη ενημέρωση για δείτε και μία διαμαρτυρία ΄για τις κρίσεις εδώ:
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: