Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Παγκόσμια Μισθολογική Ανισότητα

Αγαπητοί ισταναγνώστες.


Α. Από την μία πλευρά.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα TA NEA http://www.inews.gr/27/mechri-100-ekatommyria-bonous-to-afentiko-tis-Goldman-Sachs.htm αλλά και σε πολλά έντυπα του Ελληνικού και Παγκόσμιου Τύπου:
Η Goldman Sachs, γνωστή επενδυτική τράπεζα, αναμένεται να δώσει φέτος (2010), στα ανώτατα στελέχη της, bonus που θα φτάσουν και τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Και αυτό, τη στιγμή που εντείνονται οι  πιέσεις της κυβέρνησης Obama για περικοπές στα μπόνους, πάγωμα των υψηλών μισθών και περιορισμό του μεγέθους των τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί μια νέα κρίση.
Οι Times του Λονδίνου, επικαλούμενοι τραπεζίτες στο Νταβός επισημαίνουν ότι ο  Lloyd Blankfein, ο διευθύνων σύμβουλος της, καθώς και άλλα, κορυφαία στελέχη της Τράπεζας, εκτός Βρετανίας, είναι πιθανό να λάβουν περισσότερα χρήματα σε μπόνους σε σύγκριση με ό,τι έχουν λάβει τα περασμένα έτη.
Ο L
oyd Blankfein έλαβε, το 2007, ως bonus περί τα 67,9 εκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη της  αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας το 2009 ήταν αυξημένα κατά 1,8 δισ.δολάρια σε σύγκριση με τα αντίστοιχα το 2007. Αυτό αναγκάζει την τράπεζα να δώσει πλέον πολύ περισσότερο αυξημένη αμοιβή.
Από πολλούς αναλυτές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο ισχυρός άνδρας της Goldman Sachs, μάλλον θα λάβει, το 2010, ποσό που θα αγγίζει τα
100 εκατομμύρια δολάρια.


Ας σημειωθεί ότι η Goldman Sachs  ήταν μεταξύ των τραπεζών που έλαβαν κρατική επιχορήγηση για να διαφύγουν κινδύνους χρεοκοπίας κατά την Μεγάλη Κρίση.


Β. Από την άλλη πλευρά:
Σύμφωνα με ότι αναφέρεται εδώ ttp://www.brain-storming.info/article.php?ida=59
 "Most of garment workers of Bangladesh are paid between US$14 to US$16 per month", said Amirul Haq Amin, Coordinator of the Bangladesh Garment Workers Unity Council (BGWUC).

Δηλ. οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες ενδυμάτων, στο Bagladesh, αμοίβονται με περίπου 15 δολάρια το μήνα ή το πολύ 200 δολάρια το χρόνο.

Προφανώς αυτό το ποσό είναι εντελώς ενδεικτικό εφόσον εκατομμύρια εργαζόμενοι στο Τρίτο Κόσμο παίρνουν 2 - 3 δολάρια το μήνα δηλαδή 20 -40 δολάρια το χρόνο.


Γ. Σύγκριση
Το άνοιγμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο ανα σκεφτεί κανείς τις πανάθλιες συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι άνθρωποι στον Τρίτο Κόσμο, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ωράριο, σε εργοστάσια-τρώγλες, χωρίς θέρμανση, χωρίς εξαερισμό κ.α. σε αντίθεση με τις συνθήκες χλιδής που επικρατούν σε γραφεία στελεχών των εταιρειών της Δύσης.


Δ. Απορία
Γιατί να υπάρχει τέτοια μισθολογική ανισότητα στον Κόσμο?
Τι γνώσεις μπορεί να διαθέτει ένας άνθρωπος όπως π.χ. ο Lloyd Blankfein, ώστε να δικαιολογείται το τεράστιο χάσμα στις αποδοχές του σε σχέση με άλλους εργαζόμενους του πλανήτη?

Γιατί να μην υπάρχει μια μισθολογική φόρμουλα (δηλ. ένας μαθηματικός τύπος) που να βάζει άνω φράγμα στον υψηλότερο μισθό και το καλύτερο να εμπλέκει στον υπολογισμό του τον κατώτατο μισθό?

Δεν θα έπρεπε αυτό να αποτελεί παγκόσμιο αίτημα των εργαζομένων?


Κάποτε, πριν την βιομηχανική εποχή υπήρχε μία "λογική" στον μισθό ενός εργαζόμενου.
π.χ. είχες ως αγρότης παραγωγή ενός τόνου σιτηρών έπαιρνες π.χ. 100 δραχμές. Είχες διπλάσια παραγωγή, έπειρνες 200 δραχμές.
Τώρα, ποιό είναι το κριτήριο της αμοιβής της εργασίας?
Αν είναι η επιστημονική γνώση αναρωτιέσαι πόσο παραπάνω γνώση μπορεί να διαθέτει ένας γέρος οικονομολόγος όπως ο oyd Blankfein σε σχέση με έναν πτυχιούχο οικονομολόγο Αμερικανικών ή Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που έμεινε άνεργος το αντίστοιχο έτος!
Αν είναι η ικανότητα αναρωτιέται κανείς γιατί η τράπεζα που τον μισθοδότησε δεν προσέλαβε 100 νέους οικονομολόγους, με πολύ λιγότερη αμοιβή, στην θέση του για να κάνουν την δουλειά που έκανε μόνος του.
Άρα δεν είναι αυτά τα κριτήρια!
Τότε ποιό είναι? Προφανώς οι πληροφορίες που έχει αποκτήσει με τις οποίες "κρατά στο χέρι" ισχυρά πολιτικά και οικονομικά πρόσωπα.
Άρα το κριτήριο είναι απλά η δυνατότητα απάτης!
Και οι κοινωνίες έχουν φθάσει στο σημείο να αμοίβουν εργαζόμενους και ομάδες εργαζομένων με αυτό το κριτήριο και μόνον!



11 σχόλια:

ELvA είπε...

Ἡ ἀπόφαση
Εἶστε ὑπὲρ ἢ κατά;
Ἔστω ἀπαντεῖστε μ᾿ ἕνα ναὶ ἢ μ᾿ ἕνα ὄχι.
Τὸ ἔχετε τὸ πρόβλημα σκεφτεῖ
Πιστεύω ἀσφαλῶς πὼς σᾶς βασάνισε
Τὰ πάντα βασανίζουν στὴ ζωὴ
Παιδιὰ γυναῖκες ἔντομα
Βλαβερὰ φυτὰ χαμένες ὦρες
Δύσκολα πάθη χαλασμένα δόντια
Μέτρια φίλμς. Κι αὐτὸ σᾶς βασάνισε ἀσφαλῶς.
Μιλᾶτε ὑπεύθυνα λοιπόν. Ἔστω μὲ ναὶ ἢ ὄχι.
Σὲ σᾶς ἀνήκει ἡ ἀπόφαση.
Δὲ σᾶς ζητοῦμε πιὰ νὰ πάψετε
Τὶς ἀσχολίες σας νὰ διακόψετε τὴ ζωή σας
Τὶς προσφιλεῖς ἐφημερίδες σας· τὶς συζητήσεις
Στὸ κουρεῖο· τὶς Κυριακές σας στὰ γήπεδα.
Μιὰ λέξη μόνο. Ἐμπρὸς λοιπόν:
Εἶστε ὑπὲρ ἢ κατά;
Σκεφθεῖτε το καλά. Θὰ περιμένω.

'Ἡ ἀπόφαση' Mανωλης Αναγνωστακης

55fm είπε...

Α...γειά σου!
Τι να πούμε άλλο;
Προσωπικά δηλώνω οπαδός του Μαθηματικού τύπου!
Δηλαδή της πρότασής σου!
Καλό βράδυ

IonnKorr είπε...

Φίλη Έλβα

Εντυπωσιακή η γραμματοσειρά. Δεν ήξερα ότι μπορεί να την δεχτεί το editor.

Εἶστε ὑπὲρ ἢ κατά;
Δεν κατάλαβα που κολλάει στο θέμα αυτό το ποίημα.

IonnKorr είπε...

Φίλη Όλγα

Χαίρομαι που είσαι οπαδός μου.

Είναι ωραίο να έχεις έναν οπαδό στα πιστεύω σου!

Black~Martini είπε...

Θα συμφωνησω με την ΕΛΒΑ....δλδ με την αποφαση του Αναγνωστακη.
Αυτη την ανισοτητα την φτιαξαμε...την οικοδομησαμε εμεις οι πολλοι...την χαρισαμε στους λιγους.Δεν πολεμαμε πια για ιδεολογιες...για δικαιοσυνη...
Εχουμε βολευτει στην καλοπεραση μας και νομιζουμε πως συμμετεχουμε εναντια στην φτωχεια....στην προστασια του περιβαλλοντος...στην αδικια των πολεμων...και σε αλλα πολλα πολλα,βαζοντας υπογραφες σε διαμαρτυριες ή δινοντας ενα ευρω απο τον οβολο μας.Που ειναι οι επαναστασεις που καποτε αλλαξαν τον κοσμο;;...Καπου αναμεσα στα μαξιλαρια του καναπε βλαστημοντας τον δημοσιογραφο που δειχνει η τηλεοραση και γελοντας 1 ωρα αργοτερα με τα σηριαλ του χαζοκουτιου...Αυτοι γιναμε..μεσα απο την παιδεια που μας εφτιαξαν...την ανεχεια...την τεχνολογια που απλοχερα μας προσφεραν για το καλο μας!!!!
Τα πηρα παλι...με φουντωσες βραδιατικο!!

ΗΩΣ είπε...

Μα καλά, είναι δυνατόν να ζητάτε μείωση του υψηλού μισθού και όχι αύξηση του χαμηλού; Ναι, αυτός που προσφέρει περισσότερο θα αμοίβεται και περισσότερο. Πάντα έτσι ήταν, πάντα έτσι θα είναι. Και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να του ορίσει το ανώτερο κέρδος του. Θα είναι σαν να ορίζει τα όνειρά του. Τί μας νοιάζει τελικά; να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα ή να κάνουμε κανα κοπάδι μόνοι μας;

IonnKorr είπε...

Φίλη Μαύρο Μαρτίνι

Μαχητική επαναστάτρια!

Όμως, χιλιάδες επαναστάσεις έκαναν ο άνθρωποι, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά η μισθολογική ανισότητα συνέχισε να αυξάνεται και να γιγαντώνεται ...

Απλά με τις επαναστάσεις οι περιουσίες αλλάζουν χέρια...

IonnKorr είπε...

Ηώ, συνεργάτιδα

Πάντοτε με το αντίστοιχο χιούμορ.

Γράφεις:Ναι, αυτός που προσφέρει περισσότερο θα αμοίβεται και περισσότερο

Ίσως δεν διάβασες προσεκτικά το κείμενο.
Με δυο λέξεις εννοεί:
Πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει ένας γέρος οικονομολόγος (όπως π.χ. ο Lloyd Blankfein) ώστε να παίρνει μισθό 100.000.000 δολάρια το χρόνο την στιγμή που νέοι οικονομολόγοι Αμερικάνικων και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων μένουν άνεργοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Δηλαδή, νέοι άνθρωποι με επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες ίσες ή περισσότερες στο συγκεκριμένο αντικείμενο γιατί θεωρούνται από το "σύστημα της αγοράς", σε παγκόσμιο επίπεδο, άχρηστοι.

Αυτό είναι το ένα σκέλος.

Το άλλο είναι οι τεράστιες μισθολογικές διαφορές από χώρα σε χώρα, από κλάδο σε κλάδο και πάει λέγοντας.

Δεν μπορεί να μην βλέπεις το συνεχώς διογκούμενο αυτό πρόβλημα???

Black~Martini είπε...

Απλά με τις επαναστάσεις οι περιουσίες αλλάζουν χέρια......

Ενα παραδειγμα μου λες;;.Με ποια επανασταση οι περιουσιες αλλαξαν χερια;;Εγω αναφερομαι στην επανασταση των εργατων...Πρωτομαγια...στην επανασταση των γυναικων(εχει αλλαξει κατα πολυ η θεση της γυναικας)-τωρα μου ρθε ιδεα για καταχωρηση..εισαι εμπνευση μεγαλε...
Καλημερα....

ΗΩΣ είπε...

Μα συνεργάτη, συνοδοιπόρε, συνμπλόγκερ και κυρίως φίλε μου, προσφορά δεν είναι μόνο η επιστημονική γνώση. Είναι και η πείρα που έχεις αποκτήσει σε ένα αντικείμενο, οι γνωριμίες κλπ κλπ. Η αύξηση των κερδών (1,8 δις αν δεν κάνω λάθος ανέφερες) πιθανότατα δεν θα συντελούνταν εάν επικεφαλής δεν ήταν ο εν λόγω κύριος αλλά μια ομάδα 100 νέων οικονομολόγων. Σε τελική ανάλυση το ερώτημα είναι αν θέλουμε μια καπιταλιστική ή μια σοσιαλιστική κοινωνία (για κομμουνιστική δεν το συζητώ, είναι απλά ουτοπική). Και οι δύο θεωρίες έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και καθένας επιλέγει. Αλλά να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτός ο συγκερασμός των δύο θεωριών που επικρατεί παγκοσμίως και ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα (τρομάρα μας) είναι αποτυχημένος, τραγελαφικός και αποτελεί τροχοπέδη.

ΗΩΣ είπε...

ΑΑΑΑΑΑ
και για τις επαναστάσεις, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Θύτες και θύματα απλά αλλάζουν ρόλους.