Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αργοναυτική Εκστρατεία (13ος αιώνας π.Χ) - Μέρος 6: Χρυσόμαλλο Δέρας



Βρισκόμαστε περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα π.Χ.

Στην σημαντικότερη πόλη της Θεσσαλίας, την Ιωλκό, τον αποθανόντα βασιλέα Κρηθέα έχει διαδεχθεί στον θρόνο ο γιός του Αίσονας. Όμως, δεν θα διατηρήσει τον θρόνο του για πολύ. Ο αδελφός του Πελίας θα καταφέρει να τον ανατρέψει και να σφετεριστεί τον βασιλικό θώκο.


Η Ιωλκός, το μεγάλο αστικό κέντρο του λαού των Μινυών, συνεχίζει την οικονομική ανάπτυξή της που στηρίζεται, κατά μέγα μέρος, στις ναυτικές εξορμήσεις των διαφόρων Μινυών πριγκίπων ή ευγενών στον Εύξεινο Πόντο (σημερινή Μαύρη Θάλασσα).
Εκεί, τα πλοία των Μινυών εμφανιζόμενα ή ως εμπορικά ή ως πειρατικά φορτώνουν μέταλλα (κυρίως χαλκό, σίδηρο και χρυσό) και τα μεταφέρουν στον Ελλαδικό χώρο αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.


Η χώρα με την οποία γίνεται το εμπόριο είναι η Αία, (ή αλλιώς Ηώς = η χώρα της Ανατολής), στα πέρατα της Οικουμένης. Βασιλέας της είναι ο διαβόητος Αιήτης, ο πλουσιότερος και ισχυρότερος άνθρωπος του Κόσμου. [Προφανώς, ο Αιήτης, σύμφωνα με τις σημερινές γνώσεις, δεν είναι άλλος από τον Χετταίο αυτοκράτορα και η Αία είναι, αντίστοιχα, η Χετταϊκή Αυτοκρατορία που κυριαρχούσε στην Μικρά Ασία, ολόκληρη σχεδόν την 2η χιλιετία π.Χ.]

Όλοι οι Θεσσαλοί νεαροί πρίγκιπες, αλλά και οι απλοί ευγενείς, ονειρεύονται να αποκτήσουν ένα πλοίο και, ως έμποροι ή πειρατές, να κάνουν το ταξίδι που θα τους εξασφαλίσει την οικονομική τους ευμάρεια για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Η ζήτηση για μέταλλα, την εποχή αυτή, στον Ελλαδικό χώρο είναι σχεδόν πυρετική. Το μέταλλο είναι το νέο, εντυπωσιακό και πολύ ελκυστικό υλικό που υποκαθιστά το ξύλο και την πέτρα στα σκεύη, τα εργαλεία και τα όπλα.
Η "Χαλκουργική" είναι το νέο ελπιδοφόρο επάγγελμα που ο κάθε νέος Θεσσαλός, μη-αριστοκρατικής καταγωγής, θέλει να ακολουθήσει, για να ξεφύγει από την σκληρή εργασία του αγρότη-γεωργού της απέραντης Θεσσαλικής πεδιάδας.
Η "Χαλκουργία" (δηλαδή, η μεθοδολογία κατεργασίας μετάλλων) είναι η νέα λαμπρή Επιστήμη που οι νόμοι της κρατούνται μυστικοί από τους τεχνίτες-χαλκουργούς ενώ όλες οι νέες ανακαλύψεις της Μεταλλουργικής κρύβονται, ως επτασφράγιστο μυστικό, στα απόρρητα αρχεία του Αιήτη και του εξασφαλίζουν το μονοπώλιο της "Υψηλής Τεχνολογίας" της εποχής. [Διασώθηκε διάταγμα Χετταίου αυτοκράτορα που τιμωρεί, με ποινή θανάτου, όποιον ευθύνεται για διαρροή των μυστικών τεχνικών της Χαλκοτεχνικής, των εργαστηρίων της Χετταϊκής Αυτοκρατορίας, σε άλλες χώρες].

Χαλκουργία στο εργαστήριο του Ηφαίστου
Ήταν τόση η λατρεία που έδειχναν οι κάτοικοι του Ελλαδικού χώρου στην νέα Τεχνολογία που μέχρι και ειδικό θεό δημιούργησαν και της αφιέρωσαν, τον Ήφαιστο, με έδρα την Λήμνο, την νήσο που κατείχε την κεντρική και νευραλγική θέση στην ναυτική διαδρομή, από τα Στενά του Ελλήσποντου μέχρι την Ιωλκό.

Δεν υπήρχε νεαρός Θεσσαλός αριστοκράτης, την εποχή αυτή, που να μην ονειρευόταν να αποσπάσει τα πολυθρύλητα μυστικά της Χαλκουργικής, από τα Χετταϊκά εργαστήρια, και να τα μεταφέρει στην Ιωλκό και να γίνει έτσι ο νέος Προμηθέας του Ελλαδικού χώρου. Αυτό, ακριβώς, ήταν ότι οι μεταγενέστεροι μυθοπλάστες ονόμασαν "Χρυσόμαλλο Δέρας" και το σχηματοποίησαν ως ένα έπαθλο, ένα "Ιερό Δισκοπότηρο", που ήταν δώρο του Δία και όποιος ηγεμόνας το κατείχε, εξασφάλιζε την δύναμη και τα πλούτη του Αιήτη.

Ο Κένταυρος Χείρων
Αυτή ήταν, σε γενικές γραμμές, η κοινωνική κατάσταση όταν ο γιός του ανατραπέντα βασιλέα Αίσονα, ο νεαρός Ιάσονας, έφυγε από την σπηλιά του σοφού Κένταυρου Χείρωνα, του μεγαλύτερου "εκπαιδευτή ηρώων" της εποχής (που τον εκπαίδευσε σε όλες τις πολεμικές τεχνικές και του πρόσφερε όλες τις απαιτούμενες γνώσεις που έπρεπε να διαθέτει ένας μελλοντικός ηγέτης)  και έφθασε στην πολύβουη Ιωλκό, αποφασισμένος να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του στον θρόνο του πατέρα του.


Όταν παρουσιάστηκε μπροστά στον σκληρό βασιλέα Πελία, και με απόλυτο θράσος, εξέφρασε το αίτημά του, το μόνο που τον περίμενε ήταν η εκτέλεση. Αλλά, ο βασιλέας Πελίας είχε λάβει χρησμό από τους θεούς ότι "για το καλό του έπρεπε να παραδώσει τον θρόνο στον μονοσάνδαλο". Και όταν είδε ότι ο θρασύτατος νέος φορούσε μόνο το ένα σανδάλιο (καθώς το άλλο το έχασε όταν πέρασε έναν μικρό ποταμό της περιοχής) κατάλαβε ότι έφτασε το τέλος της βασιλικής εξουσίας του. Δεν ήταν να παίζει κανείς με τις αποφάσεις των Ολυμπίων θεών.


Όμως είχε μια φαεινή ιδέα.

- Ένας μελλοντικός βασιλέας της Ιωλκού, του είπε, για να δείξει την αξία του να κυβερνήσει θα έπρεπε να είχε προηγουμένως επιτύχει έναν άθλο. 
Και ποιός ήταν ο μοναδικός άθλος που όλοι ήθελαν να καταφέρουν εκείνη την εποχή?
Να φέρουν το Graal, το "Ιερό Δισκοπότηρο", δηλαδή, το περιθρύλητο "Χρυσόμαλλο Δέρας", στην πόλη της Ιωλκού. Άλλωστε, αυτό ανήκε στον πρίγκιπα Φρίξο και λογικά έπρεπε να επιστρέψει στον Ελλαδικό χώρο.

Ο βασιλέας Πελίας κλείνει την συμφωνία με τον Ιάσονα
για την επαναφορά του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Ο Ιάσων ήταν πολύ ονειροπόλος. Σχεδόν, προτιμούσε την συναρπαστική περιπέτεια από την μονότονη βασιλεία. Έτσι, δέχτηκε την βασιλική πρόταση χωρίς κανένα δισταγμό.
Ο βασιλέας Πελίας πρόσφερε όλες τις προϋποθέσεις. Με εντολή του άρχισε να ναυπηγείται στον περίφημο λιμένα της Ιωλκού, τις Παγασές, το τελειότερο και ταχύτατο πλοίο της εποχής (ήταν πιθανώς μία πρωτόγονη "τριακοντόρος", δηλαδή είχε τριάντα κωπηλάτες, δηλαδή, ο τύπος του πλοίου που θα κυριαρχούσε στην ναυπηγική για πολλούς αιώνες μετά). Το όνομά του θα έμενε για πάντα κορυφαίο στην ναυσιπλοΐα όλων των εποχών: "Αργώ".
Στις Παγασές βρίσκονταν τα καλύτερα ναυπηγεία της Γης. Είχαν ξεπεράσει σε τεχνολογία ακόμη και τα διάσημα, ως τότε, ναυπηγεία των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ξυλεία των Θεσσαλικών ορέων ενώ την εργασία ανέλαβαν οι λαμπρότεροι ναυπηγοί της εποχής, με επόπτη τον πασίγνωστο Άργο.


Ο Ιάσων έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Ίσως, ήταν αυτός που θα πραγματοποιούσε το όνειρο όλων των νέων του καιρού του.

Αλλά και ο Πελίας δεν χαιρόταν λιγότερο. Ήξερε ότι ο βασιλέας Αιήτης, όχι μόνον δεν θα έδινε ειρηνικά το Χρυσόμαλλο Δέρας, αλλά θα αποκεφάλιζε αμέσως όποιον τολμούσε να το ζητήσει. Αν, δηλαδή, η Αργώ έφτανε ποτέ στην μακρυνή Αία, στα πέρατα της Γης.

H θεά Αθηνά βοηθά στην κατασκευή της Αργούς.
Όμως, την απαισιοδοξία του Πελία δεν συμμερίζονταν οι νέοι της Θεσσαλίας. Μόλις μαθεύτηκε η είδηση για την νέα ναυτική εξόρμηση στην Μαύρη Θάλασσα, αμέσως άρχισαν να συρρέουν στις Παγασές, και να ζητούν να συμμετάσχουν στο παράτολμο εγχείρημα, εκατοντάδες αριστοκράτες και απλοί πολίτες από όλες τις πόλεις του Ελλαδικού χώρου.

21 σχόλια:

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Τι 0 σχόλια μωρέ???
Εγώ που το έγραψα??????

IonnKorr είπε...

Που το έγραψες?

Στον βρόντο!

MelidonisM είπε...

Επειδή η Ελίτσα μίλησε πριν
για διαφήμιση και
Ionnkorr-blogspot-companies...

Αυτό το μυθολογικό marketing
υπέρ της Θεσσαλίας
σαν να 'χει σκοπό
να μας πει

"Δεν ήταν μόνο αγροίκοι,βλάχοι,καβαλάρηδες,
οι Θεσσαλοί...

ήταν και Θαλασσόλυκοι (οι Βολιώτες
βέβαια..οι υπόλοιποι...μην το
ψάχνεις)

με σκοπό πάντα τη συσώρευση κεφαλαίου, οι αρχαίοι εφοπλιστές..

κάτι τέτοια χρειαζόμαστε εμείς
οι Νέοι Έλληνες Πειρατές να παίρνουμε αρχαία θάρρητα
και εμμονές.

Σκέφτομαι να αγοράσω ομόλογα χαλκού.
Αν υπάρχει οινονομολογος
σχολιαστής, ας με διαφωτίσει..

Καλημέρα βροχερή,
θα γίνουμε στουπί! :-)

IonnKorr είπε...

Μιχάλη

χα..χα..

έχεις πλάκα.

Ναι, κάποτε οι "πρόγονοι" ήταν πολύ εξελιγμένοι.
Βρισκόταν στην κορυφή της Υψηλής Τεχνολογίας της εποχής. Ναυπηγούσαν τα πιο εξελιγμένα πλοία, ανέπτυσσαν την πιο προηγμένη Επιστημονική Γνώση (για την εποχή τους βέβαια) και κατασκεύαζαν τα πιο προχωρημένα "μηχανήματα" και οικιακά σκεύη.
Αφομοίωναν αμέσως κάθε καινοτομία που ερχόταν από τους μεγάλους φωτοδότες της εποχής (Χετταϊκό Κράτος, Αίγυπτος, Μεσοποταμία, Συρία) χωρίς να φοβούνται το "ξενόφερτο". Έτσι γρήγορα ξεπέρασαν τους άλλους και πρωταγωνίστησαν στην Διεθνή Πολιτική Σκηνή.

Αντίθετα, σήμερα, βαφτίζουμε την οποιαδήποτε Θετική Επιστήμη (Φυσική, Μαθηματικά, Οικονομολογία κα.) ως "δυτικόφερτη", την εξορκίζουμε με κάθε τρόπο και ζητάμε από φιλόλογους, λογοτέχνες, ποιητάδες, καλλιτέχνες και άλλους δήθεν "πνευματικούς ανθρώπους" να μας σώσουν. Λες και το πρόβλημά μας είναι πολιτιστικό και ιδεολογικό.

Ενώ, βέβαια, το πρόβλημα της Σύγχρονης Ελλάδας είναι καθαρά οικονομικό-τεχνολογικό.

Δεν παράγουμε προϊόντα "Υψηλής Τεχνολογίας", έχουμε ένα απόλυτα κρατικοδίαιτο Ιδιωτικό Τομέα που στηρίζεται εντελώς στις κρατικές επιχορηγήσεις, έχουμε έναν βρώμικο και τεράστιο Δημόσιο Τομέα, καταναλώνουμε σαν Βορειοευρωπαίοι δημιουργώντας έτσι τεράστιο Δημόσιο Έλλειμμα και όμως ...
... θέλουμε να παίρνουμε μισθούς Ευρώπης και Αμερικής.

Μετά φωνάζουμε που οι Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης μας κατατάσσουν μαζί με χώρες όπως το Αφρικανικό Γκαμπόν και η Ασιατική Μογγολία!!!!

Εμ, έλα ντε ... γιατί οι άχρηστοι καπιταλιστές της Δύσης δεν υποκλίνονται στην λαμπρή μας καταγωγή και δεν μας ταΐζουν δωρεάν ώστε να καθόμαστε, να γλεντάμε, και να τους βρίζουμε??? Γιατί???? Μα γιατί????

MelidonisM είπε...

ρισπεκτ που λέμε και στην Κρήτη

Χαίρομαι και περιμένω
την απάντηση του θεωρητικού, γυναικείου, καλλιτεχνικού, τριτοδεσμίτικου κινήματος
στο Δυτικό Ορθολογισμό.

χαχα μόνο τη μάγισσα Μήδεια φοβάμαι!...

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Ιονν πρώτα πρώτα χαίρομαι πολύ που σε ξαναβλέπω παρά το ότι ξέρω ότι θα αρχίσουν πάλι οι χρεώσεις και μάλιστα αναδρομικά αλλά χαίρομαι. Είμαι και μαζοχιστής συν τοις άλλοις.
Δεν διάβασα ακόμη την ανάρτηση.
Δεν χρειάζεται να σου πω πόσο με ευχαριστούν τα θέματα αυτά. Γιατί έχεις τον ιδιαίτερο τρόπο σου να τα παρουσιάζεις.
Σήμερα έχω κάποιο πρόβλημα με τον Μοζίλα. Δεν μπορώ να δω εικόνες. Ούτε καν την φωτογραφία στο προφίλ μου. Ούτε και τις εικόνες στην ανάρτησή σου. Δεν ξέρω ποιο είναι τι πρόβλημα. Προσπάθησα να βάλω τον Chrome αλλά μου δείχνει κάποιο error installing.

zoyzoy είπε...

Περασμένα μεγαλεία!
Τώρα τι κάνουμε ούτε γεωργία ούτε ναυτιλία μόνο ο τουρισμός μας έμεινε και αυτός με το ζόρι!
Γκαρσόνια των Ευρωπαίων και των Ηπαπάρα που λέει ένας φίλος γίναμε αυτό είναι το μέλλον μας δυστυχώς:((

Υπέροχο και αυτή η ανάρτηση ξέρεις να μας μαγεύεις με τον γραπτό λόγο σου!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μ'αρέσει το στιλ των νέων της εποχής και τα ιδανικά τους.
Ο ένας πήγαινε σε δάσκαλο ηρώων και τον τραβούσαν οι περιπέτειες αλλά και οι υπόλοιποι ήταν πρόθυμοι για μια καλή εκστρατεία.
Σήμερα, με τέτοια χαρά μόνο στα ριάλιτι τρέχουν...
χιχιιχ
Ας μη το πάω εκεί όμως.
Όμορφη η ιστορία, πολύ ΜΕ αρέσει ο τρόπος αφήγησης. Ελπίζω η συνέχεια να έρθει σύντομα για να μην αναγκαστώ να ανοίξω την τβ.
Καλημέρα!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Τώρα μόλις διάβασα την ανάρτηση και με την εικονογραφηση. Εξαιρετική πραγματικά.
Φτάσαμε τώρα και στον Ιάσωνα!!!Και τον περίφημο Κένταυρο Χείρωνα!! Και τον Πελία!
Το φχαριστήθηκα με την ψυχή μου!
Ως ευ παρέστεις Ιονν!!

δόΧτωρ απαράδεΧτος είπε...

όπως πάντα, ... σε τέτοιες αναρτήσεις,....
ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ!

...φυσικά αν οι αναρτήσεις σου γίνουν βιβλίο θα το αγοράσω σε πολλά αντίτυπα (για αξιοπρεπή δώρα)

a-kentavrou είπε...

Αντίθετα, σήμερα, βαφτίζουμε την οποιαδήποτε Θετική Επιστήμη (Φυσική, Μαθηματικά, Οικονομολογία κα.) ως "δυτικόφερτη", την εξορκίζουμε με κάθε τρόπο και ζητάμε από φιλόλογους, λογοτέχνες, ποιητάδες, καλλιτέχνες και άλλους δήθεν "πνευματικούς ανθρώπους" να μας σώσουν. Λες και το πρόβλημά μας είναι πολιτιστικό και ιδεολογικό.
Εδώ Ιονα υπερβάλλεις δεν νομίζω ότι χαρακτηρίζουμε απαξιωτικά «δυτικόφερτο» κάθε τι που έχει σχέση με την εξέλιξη της επιστήμης. Ορισμένοι Έλληνες με φανατική Χριστιανική πίστη πιστεύουν ότι η επίδραση της Δύσης αλλοιώνει τις παραδόσεις μας και τον τρόπο ζωής,χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ο Χριστόδουλος που πίστευε ότι πρέπει να προστατευτούμε από τη παγκοσμιοποίηση.
Τους πνευματικούς ανθρώπους τους καλούμε να πάρουν θέση σε κοινωνικά προβλήματα ,σε περιπτώσεις που καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ.
Στα θέματα της οικονομικής ανάπτυξης την ευθύνη έχουν οι πολιτικοί διότι δεν παίρνουν της κατάλληλες σκληρές αποφάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη χωρίς κρατική προστασία.

MelidonisM είπε...

@a-kentavrou

1.δλδ Πνευματικός άνθρωπος
δεν μπορεί να είναι ένας
φυσικός ή οικονομολόγος......

έχει πάρει το copyright
η απέναντι όχθη............

2. ο αντι-δυτικισμός
αντι-θετικισμός
δεν περιορίζεται στο Χριστόδουλο

Μήπως έτυχε να δεις ή να
γράψεις έκθεση για την Επιστήμη
και την Τεχνολογία
στο σχολείο;;

IonnKorr είπε...

Μιχάλη

"Μήπως έτυχε να δεις ή να
γράψεις έκθεση για την Επιστήμη
και την Τεχνολογία
στο σχολείο;"


Ακριβώς έτσι. Ο Κένταυρος δεν έχει αντιληφθεί ακόμη το "εύρος" του ανορθολογισμού-αντιδυτικισμού-αντιεπιστημονισμού που διακατέχει, διαποτίζει, πλημμυρίζει όλη την Ελληνική κοινωνία.

Κι όμως έχει σύζυγο φιλόλογο!!!

Κι όμως έχει σχολιάστρια την Κάρυ!!!!

- Δεν άκουσε ποτέ "πύρινους λόγους", στις σχολικές γιορτές κατά των κινδύνων της Τεχνολογίας που εκτοξεύουν φιλολογίνες και θεολόγοι,
- δεν εντυπωσιάστηκε (κι ας το παρατήρησε) που καταργήθηκαν τα μαθήματα της Αστρονομίας και της Γεωλογίας στο Λύκειο
- δεν διάβασε ποτέ, στον παλιό "Ριζοσπάστη" και "Οδηγητή", τους κομμουνιστές συντάκτες που αποκαλούσαν τα computers "ηλεκτρονικούς χαφιέδες" που έπρεπε να προσέξει η νεολαία
- δεν άκουσε ποτέ τους εθνικιστές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο που διατρέχει η νεολαία από τον ανθελληνικό ορθολογισμό της Δύσης.
- δεν είδε ποτέ τα βιβλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στα σχολεία που περιέχουν κείμενα που καταφέρονται συνεχώς κατά του "Τεχνολογικού κινδύνου" που απειλεί τους νέους.

Και τέλος δεν είδε πως κατάντησαν τα βιβλία Φυσικής σε Γυμνάσιο και Λύκειο? Σαν συνταγές μαγειρικής! Δεν έμαθε ποτέ ότι οι σύμβουλοι συνιστούν να μην διδάσκονται οι μαθηματικοί τύποι των φυσικών νόμων στα Γυμνάσια!!!!!!!!!!!

Δεν είδε πως γίνεται η Χημεία στα σχολεία? Ανακάτεμα μπουκαλιών για να δουν οι μαθητές τα χρώματα!!!

Δεν άκουσε ότι κτίζουν με τούβλα και με λάσπη πόρτες Γραφείων στα Πανεπιστήμια για να μην έρθουν οι ιδιώτες και προτείνουν θέσεις εργασίες σε αριστεύσαντες φοιτητές (όπως γίνεται παντού στην Δύση) με το αιτιολογικό ότι γίνονται υπηρέτες του Κεφαλαίου? Δεν άκουσε: "Έξω ο Καπιταλισμός από Τα Πανεπιστήμια"!!!???

Πως μετά από όλα αυτά βγαίνει και λέει πως μόνον ο Χριστόδουλος έκανε αντι-δυτική, αντι-επιστημονική πολιτική στην Ελλάδα.

Βοά ολόκληρη η Ελλάδα Κένταυρε από το μένος κατά της Δύσης.

Και όταν οι Έλληνες λένε "Δύση" βάζουν μέσα εκτός από τον καπιταλισμό, την Ευρώπη και την Αμερική και την ορθολογισμό και τον Θετικισμό και την Επιστήμη και την Τεχνολογία.

Και μπορώ να σου πω ότι εξ'αιτίας του Ορθολογισμού, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας μισούν την Δύση.
Αν η "Δυτική Σκέψη" δεν τις περιείχε πιθανόν πολλοί να μην ήταν τόσο αντίθετοι.

IonnKorr είπε...

Χριστόφορε, Ζουζού, AnD και Απαράδεχτε

ευχαριστώ που περάσατε και αφήσατε το όμορφο σχόλιό σας.

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Bρε Μιχαλιό (με το συμπάθιο)

γράφεις:

[..]Χαίρομαι και περιμένω
την απάντηση του θεωρητικού, γυναικείου, καλλιτεχνικού, τριτοδεσμίτικου κινήματος
στο Δυτικό Ορθολογισμό.[..]

Τώρα τι σχόλιο να αφήσω -γμ το ορθολογιστικό, γυναικείο μου μυαλό μέσα????

Σε πείσμα σου λοιπόν...
Έχω τη... χαρά να διδάσκω φυσική, μαθηματικά, βιολογία, γεωγραφία και χημεία σε Γυμνάσιο...

Έχετε ακουστά φαντάζομαι τα συνθήματα:
"Έξω οι βάσεις απ' τη χημεία" και "ας διώξουμε τους τύπους απ' ζωή μας και τη φυσική"!!!
Ποιος νομίζει ότι λέχθηκαν χάριν γούστου, να σηκώσει το χέρι...!!
Ένας, δύο, τρεις, τέσσερις... χμ...
Λυπάμαι χάσατε!! Αυτοί που τις έλεγαν σοβαρολογούσαν..!!
καθότι όπως είπε ο σεβασμιότατος...
...Η επιστήμη είναι ο κόλαφος του σύγχρονου ανθρώπου και ως τέτοιος πρέπει να ριφθεί εις το πυρ το εξώτερον (το ενδότερον δεν αρκεί).

Σήμερα εξάλλου είχα τη... χαρά να... θαυμάσω και την αναδιαμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος του Λυκείου και τις αλλαγές που δρομολογούνται για το Γυμνάσιο. Μα πόσο συγκινήθηκα, δε λέγεται!! Τέτοια αναβάθμιση παιδείας, δεν την περίμενα. Τόση επιστημοσύνη, με κατέπληξε!!

Εννοείται πως ως εκπαιδευτικός σχολείου, δε με ενημέρωσε ΚΑΝΕΝΑΣ για ΤΙΠΟΤΑ. Σιγά να μην ρωτήσουν τους άχρηστους τους δασκαλάκους για την ελληνική εκπαίδευση!!! Ποιοι είναι αυτοί δηλαδή, να έχουν και γνώμη?!? Πολύ τους πάει που τους πληρώνουν κιόλας, τους κηφήνες!!!

Νομίζω ήμουν γλαφυρή περί των απόψεών μου... αλλά σταματάω εδώ για να μη θεωρηθώ... στρατευμένη φωνή!

Την καλησπέρα μου !

Ανώνυμος είπε...

Πως τα λες, πως τα λες, ετσι ωραια!

φιλια

IonnKorr είπε...

Καλά βρε Δήμητρα

τα σάρωσες όλα.

Μεγαλύτερη επικύρωση των όσων λέω δεν θα μπορούσα να βρω.

-------------------
Αλλά ας μην μελαγχολούμε.

Η Ελλάδα είναι όμορφη. Κι ας έχει σκουπίδια παντού. Κι ας έχει σκουριασμένα μυαλά στους κατοίκους της. Και ας έχει την μεγαλύτερη διαφθορά του Πλανήτη.

Κάνεις μια βόλτα στην λιακάδα και βλέπεις την διαφορά π.χ. από την Σουηδία... όπου όλα δουλεύουν ρολόι... αλλά ... το χιόνι, η κλεισούρα η μονοτονία σε σκοτώνουν κάθε μέρα.

Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Ας χαιρόμαστε με ότι έχουμε τελικά.

IonnKorr είπε...

Κούλα

Που τα λέω ωραία?

Στην ανάρτηση ή στα σχόλια????

ΜΑΜΟΥΝΙ είπε...

Θείο, ας την Κάρυ κάτω γιατί είναι που είναι...την κάνεις και συ Τούρκο!

Κάτσε καλά, γιατί σε βλέπω στην Σουηδία ναυλομένο αεροπορικώς απο την ίδια και τότε δικαίως θα τραγουδάς με Χατζηδική φωνή όταν κοιτάς τον κόσμο απο ψηλά...!

MelidonisM είπε...

@Δήμητρα♥♥♥quarks

μα για σένα το γραψα
το αβέβαιο σχόλιο

Αν σκεφτείς σαν γυναίκα,
θα το δεις έτσι

Αν ως επιστήμονας γιουβέτσι?

Πρόσεχε τον Ψευδόμενο Επιμενίδη

Χρόνια μας Πολλά!

kariatida62 είπε...

Τι μου έκανες, τι μου έκανες!
Ασχολήθηκα χθες βράδυ με τους Χετταίους σου, ξέχασα κι'εχασα το κουτί της Πανδώρας για τα αποκαλυπτικά της!
Το θέμα της:"GOLDMAN SACHS η Τράπεζα που κυβερνά τον κόσμο"
Ααααααχ!!!! Θα σε σκοτώσω!