Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Spacetime's Mapping - 02

Χαρτογράφηση του Χωρόχρονου
Μέρος 02




Η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της Γης 
ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα 
στην προσπάθεια του Ανθρώπου 
να προσδιορίσει το Περιβάλλον του

Η χαρτογράφηση της Γης δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθόσον η αναγνώριση της σφαιρικότητάς της απαίτησε πολλούς αιώνες προσπαθειών και αποδείχθηκε πειραματικά μόλις το 1522 μ.Χ. όταν η αποστολή Μαγγελάνου πραγματοποίησε τον πρώτο Γήινο περίπλου.

Παράλληλα, η Παλαιογεωλογία συνεχίζει να προσδιορίζει τις διάφορες μεταβολές Ηπείρων και Ωκεανών από την δημιουργία του Πλανήτη έως την σύγχρονη εποχή.

Όμως, ο Άνθρωπος δεν περιορίστηκε στον Πλανήτη του.
Βαθμιαία, αύξησε την γνώση του για τους γειτονικούς Πλανήτες και σχημάτισε μια αρκετά καλή εικόνα για το Αστρικό Σύστημα που ανήκει η Γη, το γνωστό ως Ηλιακό Σύστημα.

Καθώς, οι γνώσεις της Αστρονομίας διευρύνθηκαν έγινε αντιληπτό ότι το Ηλιακό Σύστημα ήταν απλά μια κουκκίδα σε ένα ευρύτερο αστρικό σύνολο, τον Τοπικό Γαλαξία (Milky Way)



Βέβαια, γρήγορα έγινε σαφές ότι και ο Τοπικός Γαλαξίας δεν ήταν παρά ένα ασήμαντο "σημείο" στο αχανές Τοπικό Σύμπαν μας.
Πρόσφατα, τα μεγάλα τηλεσκόπια επέτυχαν να χαρτογραφήσουν το Τοπικό Σύμπαν και να δώσουν ένα πολύ χοντροκομμένο "χάρτη" του τεράστιου περιεχομένου του.


Κι όμως, ούτε εδώ σταμάτησε η Ανθρώπινη διάνοια.
Η Θεωρία Χορδών της Φυσικής αποκάλυψε ότι ότι ο Κόσμος εκτείνεται όχι σε 4 διαστάσεις αλλά σε 11 και φιλοξενεί εκτός από το "δικό μας" Τοπικό Σύμπαν έναν τεράστιο αριθμό από άλλα, παντελώς άγνωστα, εξωτικά και περίεργα Σύμπαντα και επομένως πρέπει να θεωρούμε πλέον ότι το δικό μας Σύμπαν είναι επίσης μία κουκκίδα του απύθμενου Πολυσύμπαντος.



Για το Πολυσύμπαν δεν διαθέτουμε προς το παρόν κανέναν "χάρτη".
Με την ταχύτητα, όμως, που αυξάνει η Ανθρώπινη Γνώση μάλλον δεν είναι πολύ μακρινή η στιγμή που θα γίνει κι αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: