Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ο παραλογισμός του Απλού Ανθρώπου. Η αφελής πίστη σε Θρησκείες, Πολιτικές, Ομάδες, Ιδέες, Ιδανικά - Μέρος 1.


Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος
που να μην αναρωτήθηκε, 
κάποια στιγμή στην ζωή του,
για τον ρόλο του σε αυτόν τον Κόσμο.
- Γιατί υπάρχει?
- Τι εξυπηρετεί η ύπαρξή του?
- Ποιός είναι ο σκοπός/στόχος του?


Επίσης, δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει αντιληφθεί, μέσες-άκρες, την πελώρια Ματαιότητα που τον περιβάλλει.
Πράγματι, η φράση "ματαιότης, ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης" περιλαμβάνεται (έστω και με ελαφρά διαφορετική διατύπωση) στο αρχαιότερο ανθρώπινο διασωθέν "λεκτικό μνημείο", το "έπος του Gilgamesh".

Η "μεγάλη Αλήθεια" δεν είναι κρυμμένη σε μυστικά ντουλάπια μυστικιστικών οργανώσεων ή καταχωνιασμένη σε απρόσιτα μέρη. Είναι τόσο καταφανής που την αντιλαμβάνονται ακόμα και οι μονοκύτταροι οργανισμοί.Όλα τα όντα στο Σύμπαν (άνθρωποι, ζώα, οργανικά και ανόργανα σώματα, Πλανήτες και πρωτόνια, Γαλαξίες και άτομα, όλα, μα εντελώς όλα, έχουν περιορισμένο χρόνο ύπαρξης. Όλα ακολουθούν την εξελικτική διαδικασία: Δημιουργία, Ακμή, Παρακμή, Αποσύνθεση. Τίποτα δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα. Ούτε το ίδιο το Σύμπαν.


Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι, ψυχολογικά, δεν θέλουν να δεχτούν την Ματαιότητα. Θέλουν να "αρπαχτούν" από κάπου. Και αυτά τα "κάπου" προσφέρονται αφειδώς από το Περιβάλλον.
Θρησκείες, Εθνικότητες, Πολιτικές, Ομάδες, Ιδεολογίες, Ιδέες, Ιδανικά και άλλες αναρίθμητες υποδιαιρέσεις ή συνδυασμοί αυτών καραδοκούν για να προσδώσουν σε κάθε απλό άνθρωπο την ψευδαίσθηση ότι βρήκε το "νόημα της Ζωής".
Ουσιαστικά, όλα αυτά θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με μια σανίδα σε έναν γιγάντιο άγριο Ωκεανό. Ο απλός άνθρωπος αρπάζεται από την σανίδα και ενώ βλέπει εκατομμύρια άλλους, επίσης αρπαγμένους από άλλες σανίδες, να πνίγονται, κάθε στιγμή γύρω του, αυτο-παραμυθιάζεται ότι η δική του σανίδα θα του προσφέρει, ίσως, κάποιας μορφής "σωτηρία".

Αυτό έχει ένα πρακτικό αποτέλεσμα. Τον αγώνα! Ο άνθρωπος αγωνίζεται. Αγωνίζεται να ξεφύγει από την καταληκτική μοίρα του. Αν δεν υπήρχαν οι σανίδες όλοι θα αφηνόνταν να πνιγούν.


Το πρώτο σημαντικό κίνητρο που προσφέρει στον απλό άνθρωπο το κίνητρο για "αγώνα" είναι η πίστη στην "Καλωσύνη" του Θεού.
Δεν χρειάζονται πολλά. Μια ματιά στο Περιβάλλον, όπου το "μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", καθώς και η αγριότητα με την οποία γίνεται το "φάγωμα", δίνει την δυνατότητα σε κάθε λογικό άνθρωπο να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει καμία "Καλωσύνη". Αλλά ούτε και "Κακία". Όλα εξελίσσονται με βάση τους Φυσικούς Νόμους, συνεπικουρούμενους από την Τυχαιότητα.
Αλλά ο απλός άνθρωπος δεν είναι λογικός. Θέλει να πιστεύει ότι υπάρχει ένα Παντοδύναμο Καλό που στο τέλος θα νικήσει το Κακό και θα τον σώσει. Αυτή η αφελής πίστη του του εξασφαλίζει την ψυχική του ισορροπία.
Εδώ παρεμβαίνει η Θρησκεία. Του προσφέρει με τις άπειρες "παραλλαγές" της (δηλ. θρησκεύματα) ότι μπορεί να σκεφτεί. Από "Αιώνια Ζωή" στο πλευρό του Δημιουργού έως πιλάφι με ουρί. Ανάλογα με το επίπεδο της γνώσης και της κρίσης του.


Ένα δεύτερο κίνητρο για "αγώνα" είναι η Καταγωγή του.
Ο απλός άνθρωπος θέλει να πιστεύει ότι οι άνθρωποι που έχουν την ίδια Εθνικότητα (μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν ίδια ήθη και έθιμα) με αυτόν είναι πιο "καλοί" από τους άλλους. Ότι "νοιάζονται" κατά κάποιο τρόπο περισσότερο γι αυτόν.
Δεν χρειάζονται πολλά. Μια ματιά στο Περιβάλλον, όπου ο άνθρωπος της ίδιας εθνικότητας με σένα μπορεί να διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα σε βάρος σου (κλοπή, ληστεία, φόνο) εφόσον το συμφέρον του το απαιτήσει, δίνει την δυνατότητα σε κάθε λογικό άνθρωπο να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια "αλληλεγγύη". Άλλωστε, η Ιστορία διδάσκει ότι οι αγριότεροι πόλεμοι είναι οι εμφύλιοι.
Αλλά ο απλός άνθρωπος δεν είναι λογικός. Θέλει να πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος "εθνικός δεσμός" που τελικά τον συνδέει με τους άλλους ομοιο-καταγόμενους.
Έτσι έρχεται η Πατρίδα Αυτή του παρέχει κάθε μορφής καταγωγικές σχέσεις (έθνος, λαός, περιφέρεια, νομός, πόλη, χωριό, συνοικία) ανάλογα με την τοπικιστική του τάση.

Συνεχίζεται

40 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Τι να κάνεις? Κάπως πρέπει να οριοθετούντε κάποια πράγματα και ο κοινός άνθρωπος δεν μπορεί η δεν θέλει, να δει πάρα πέρα..
Καλημέρα

elena porcupine είπε...

Δυστυχώς, δεν ταιριάζουν οι μέρες μας.Εγώ θα αναρωτηθώ από Δευτέρα.Γίνεται να με περιμένεις λιγάκι?

:-)

flash είπε...

Δεν υπάρχει ματαιότητα.
Όλα γίνονται για έναν σκοπό.
Για να λειτουργήσει με τον τελειότερο δυνατό τρόπο η μηχανή..
αυτό που λέμε σύμπαν, όλο, Θεό…
και η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι μια μονάχα στιγμή σε αυτήν την διαδικασία
όσο αναντικατάστατη και μοναδική και απαραίτητη στιγμή.. πιστεύω εγώ…
και αυτό πιστεύω όλο όλο για τα ανθρώπινα
την μοναδικότητα, την ιερότητα…
από εκεί και πέρα το να εστιάζουμε σε αυτό
είναι το πιο εύκολο που μπορούμε να κάνουμε
ίσως επειδή είναι και το μόνο για το οποία μπορούμε να έχουμε την πιο πρακτική γνώση
αλλά η ψευδαίσθηση του ανθρώπου ότι από αυτόν ξεκινούν και σε αυτόν τελειώνουν όλα… νομίζω ότι δεν είναι μια λογική θεώρηση, έχεις δίκιο!
Εγωιστική περισσότερο.. αυτή όμως είναι η φύση, και εξυπηρετεί και αυτή όπως όλα τον ίδιο σκοπό… :)
ε ναι λοιπόν! Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος δεν είναι λογικό ον!
Αλλά μετρώντας, άραγε, με ποια μέτρα!!!!!

το 'όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια' το έχεις ακουστά;
μου έμοιαζε πάντα το πιο σοφό από τα σοφά

IonnKorr συγκρατήσου.. δεν είναι δυνατόν για μία αναρτησή σου να απαιτούνται -ιδανικά- ογδονταπέντα δικές μας...

είμαι πολύ περήφανη για το τηλεγραφικό του σχολίου μου... συνήθως δεν μου είναι πολύ εύκολο χαχα

καλημέρα!

kariatida62 είπε...

Ο Στιβεν Χοκινς,ισχυρίζεται:Το χέρι του θεού δεν ήταν απαραίτητο για να δημιουργηθεί το σύμπαν,το οποίο σχηματίστηκε μόνο από την λογική των νόμων της φυσικής.
Δηλώνει πως απλά και μόνο η υπάρξη βαρύτητας είναι αρκετή για να δημιουργηθεί ο κόσμος μας σταδιακά από μόνος του.
«Σύμπτωση των Συνθηκών» το ονομάζει!
Στο ίδιο μήκος κύματος λοιπόν και η δική σου θέση σ'αυτήν την ανάρτηση. Οι δηλώσεις αυτές από το στόμα ενός τόσου μεγάλου επιστήμονα είναι πλέον μαθηματικό "αξίωμα"
Δυσκολα αμφισβητείς μια προσωπικότητα όπως αυτή του Χοκινς.
Ενός ανθρώπου που από τα 22 του χρόνια παλεύει με την υγεία του και βασανίζεται όσο λίγοι άνθρωποι!
Ενός ανθρώπου που όμως μέχρι τελευταίως υποστήριζε πως δεν έχουμε κανένα δείγμα για την μη ύπαρξη μιας ανωτέρας Δύναμης.
Συμπέρασμα:
«Πρέπει να υπάρχει μια κινητήριος δύναμη».
Ο Χόκινς έχει την επιστήμη του ως κινητήρια δύναμη και του δίνει κουράγιο για να συνεχίσει την δυσβάσταχτη ζωή του με δύναμη εντυπωσιακή!
Κάποιοι άλλοι έχουν έναν θεό,καποιοι άλλοι κάτι άλλο!
Όλοι όμως έχουμε κάτι κοινό μεταξύ μας.
Την ανάγκη απο μια δύναμη μεγαλύτερη της δικής μας!
Κάτι τέλος πάντων που να δικαιολογεί την ύπαρξη μας ,την ανάσα μας, την αγάπη ,τον πόνο.
Μια δύναμη που μας δίνει κουράγιο και νόημα στην ζωή.

Να ας πούμε τώρα εσύ και οι αναρτήσεις σου δεν μου χαρίζουν χρώμα στο νόημα της ζωής μου? χαχα!

ασωτος γιος είπε...

η αληθινη αγαπη δεν ειναι ποτε ματαιη

flash είπε...

@ Γειά σου άσωτε!
τηλεγραφικότερε των τηλεγραφικοτέρων!!!

δεν σε ξέρω,
αλλά Γειά σου!
βρε αδελφέ..

IonnKorr είπε...

Σοφία

Χαίρομαι που περνάς.

ο κοινός άνθρωπος δεν μπορεί η δεν θέλει, να δει πάρα πέρα..

Ακριβώς έτσι. Γιατί άμα δει ...

Νάσαι καλά.

IonnKorr είπε...

Βρε Πορκουπίνι άσκεφτο

χα..χα..

Σε καταλαβαίνω.

Μην χαλάς "φαιά ουσία".

Άμα ξεμείνεις Σαββατοκύριακο που θα βρεις σουπερμάρκετ ανοικτό να αγοράσεις???????

Από Δευτέρα λοιπόν!!!!!!!!!!!!

χα..χα..

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Καρυάτιδα,

διάβασα το άρθρο, αποσπάσματα του οποίου παραθέτεις εδώ:

www.patris.gr

O Stephen Hawking είναι ένας επιστήμονας που έχει προσφέρει πολλά στην επιστήμη του. Ίσως κάποιος φυσικός συμφωνεί μαζί του ίσως όχι.

Δε θα κάτσω εδώ να αναλύσω τις θέσεις του γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν κουραστικό.

Το θέμα είναι ότι διάφοροι συντηρητικοί κύκλοι που έχουν προφανές συμφέρον (μεταξύ των άλλων και ο Άνθιμος!!!!!!!!!!) τον έχουν κατηγορήσει συχνά για ψυχασθένεια, για εμπάθεια λόγω της ασθένειάς του και διάφορα άλλα ανυπόστατα.

Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα των ανθρώπων που προσπαθούν να δουν πέρα απ' όσα βλέπει ο κοινός νους.

Θέλω όμως να τονίσω πως η φυσική είναι μία επιστήμη oι θέσεις της οποίας αλλάζουν σε κάποια πράγματα με μεγάλη ταχύτητα. Οι υπάρχουσες θεωρίες είτε απορρίπτονται ενίοτε είτε συχνότερα συμπληρώνονται και εξελίσσονται.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι λογικό να αλλάζει ενίοτε η θέση ενός επιστήμονα σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Στο άρθρο που βάζω παραπάνω υπάρχει και η αναφορά ενός επιφανούς επιστήμονα της ΝΑSA ο οποίος κατέληξε στο άγιο όρος. Πρόκειται όμως για μεμονωμένη περίπτωση που επ' ουδενί μπορεί να χαρακτηρίσει το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.

Δυστυχώς στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορα άρθρα που κρίνουν θέσεις της επιστήμης (κυρίως της φυσικής και της βιολογίας) γραμμένα από ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με την επιστήμη. Απόδειξη προς τούτο το γεγονός πως το όνομα του Hawking αποδίδεται στο συγκεκριμένο άρθρο ως Xόκινς.

Θέλω με όλα αυτά να πω ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο τι και από πού διαβάζει κανείς.

Πέρα από αυτό, η πίστη του ανθρώπου σε κάτι είναι η σανίδα σωτηρίας του. Σωστά.

Το γεγονός όμως πως η πίστη αυτή είναι απαραίτητη στην ανθρωπότητα για λόγους ψυχολογικούς και κατ' επέκταση κοινωνικο-πολιτικούς, με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την ορθότητά της.

kariatida62 είπε...

@Δήμητρα(Φυσικένια):Aχ, ξαφνιάστηκα! Για μια στιγμή νόμισα πως μπέρδεψα τα μπλογκς! Αλλά αφού είχα την χαρα να μου απαντήσεις εσύ στο σχόλιο που άφησα πριν λίγο εδώ θα σου πω τα εξής: Tον αστροφυσικό Χόκινς όπως ελληνηστί φώναζουμε(θα τόχεις ακούσει ακόμα και στην ΤV να τον αποκαλούν έτσι)τον θυμήθηκα γιατί πρόσφατα είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για τις δηλωσεις που έκανε περί ύπαρξης Θεού!
Αλλα έλεγε παλαιότερα και άλλα δήλωσε τελευταίως! Έντυπα πολλά έγραψαν σχετικά! Το θέμα της ανάρτησης του φίλου μας ΙοnnKorr, συμπεριλαμβάνει λοιπόν και τις δηλώσεις του μεγάλου αυτού αστροφυσικού. Το απόσπασμα αυτό που μας έφερες γράφτηκε πρώτα σε περιοδικά και εφημερίδες. Στην σύνέχεια και σε πολλά άλλα μπλογκς. Σχεδόν αυτούσιο το κείμενο με τις θέσεις του επιστήμονα!
Ακολουθώντας πιστά λοιπόν την θέση αυτή περί ανάγκης του ανθρώπου στην ύπαρξη μιας δύναμης ανώτερης της δικής του,κατέθεσα το σχόλιο αυτό και έτοιμες γραμμένες παραγράφους! Αν γνώριζες πόσες δουλειές ταυτόχρονα κάνω, πόσα κείμενα ταυτόχρονα γράφω,(βρίσκομαι στο γραφείο μου) θα ήσουν πιο επιεικής μαζί μου και θα συγχωρούσες το copy-paste που πολλές φορές αναγκάζομαι να κάνω! Εκφράζουν πάντα όμως τα σχόλια που αφήνω προσωπικές μου θέσεις.

Ως προς την κατακλείδα σου, έχω να πω πως σαφώς δεν είναι κριτήριο για την ορθότητά της, είναι όμως θεμέλιο για την στήριξη του ανθρώπου μέσα στο χάος του σύμπαντος που βρίσκεται και νιώθει την απέραντη μοναξιά του!
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Kάρυ,

επουδενί κατηγορώ το copy-paste που έκανες. Αλίμονο!! Τον επιστήμονα προσπαθώ να υπερασπιστώ απ' τις βολές που δέχεται από διάφορους άσχετους (δημoσιογράφους, αρχιμανδρίτες κλπ) με τα θέματα που εκείνος πραγματεύεται.

Δεν θέλω να αναφερθώ στις θέσεις του αυτές καθαυτές γιατί αποτελούν θέμα που μπορεί να επεκταθεί σε βιβλίο και ξεφεύγει απ' το πλαίσιο των σχολίων ενός μπλογκ. Ισως κάνω σχετική ανάρτηση.

Αυτό που καταδεικνύω είναι ο φανατισμός, ο συντηρητισμός και ο σκοταδισμός που έχουν κρατήσει την επιστήμη αιώνες πίσω.

Με ποιο δικαίωμα, για παράδειγμα, η καθολική εκκλησία καταπολέμησε τόσο πολύ την θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου; Με ποια αρμοδιότητα βγαίνουν ιερείς και κατηγορούν βιολόγους-παλαιοντολόγους ως τσαρλατάνους και δηλώνουν πως δεν υπήρξαν δεινόσαυροι; Με βάση ποιες γνώσεις υπάρχουν άνθρωποι, ακόμη και μορφωμένοι, που αμφισβητούν το μοντέλο του DNA;

Στο προηγούμενο άρθρο υπάρχει το επιχείρημα πως ο Einstein δεν αρνήθηκε την ύπαρξη του θεού. Και βέβαια η βαρύτητα του ονόματος του Einstein είναι σημαντική, όμως κι αυτός, κατά τη διάρκεια της καριέρας του έκανε λάθη. Ένα απ' αυτά είναι ότι στηριγμένος στην επιστημονική του αυθεντία αρνήθηκε πεισματικά να αλλάξει κάποιες απ' τις θέσεις του. Πράγμα που δεν πράττει ο μεταγενέστερός του Hawking.

Φυσικά έχει κατηγορηθεί και ο ένας και ο άλλος!!!!!!!

Είμαι της γνώμης πως άνθρωποι που δεν μπαίνουν στον κόπο να αποδώσουν σωστά το όνομα ενός ανθρώπου δεν έχουν το δικαίωμα να κρίνουν το έργο του όταν αυτό μάλιστα αφορά όλη του τη ζωή...

Κι αυτό, ξαναλέω, δεν έχει να κάνει με σένα. Απλά χρησιμοποίησα τo δικό σου σχόλιο για να πω κάποια πράγματα.

kariatida62 είπε...

sorry για την καθυστέρηση αλλά σήμερα κάνω υπερωρία που δεν πληρώνομαι: συνεχίζω: και αδυνατώ να απαντώ σ'όλα όσα μου γράφεις...σήμερα πραγματικά πνίγομαι! βρίσκομαι μέσα σε συμβούλιο και αναθεμάμε τι πρακτικά κρατάω...
συνεχίζεται...

kariatida62 είπε...

Έλεγα λοιπόν πως ο ανθρωπος μέσα στην μοναξιά του θέλει να κρατηθεί απο καπου, να πάρει δύναμη και να προχωρήσει... το ίδιο κάνεις και συ!
Θεοποιείς την ίδια την επιστήμη και στηρίζεσαι σ'αυτήν!
Το κείμενο του Ιοnna θίγει και κανόνες βιοηθικής λεέι:
Το πρώτο σημαντικό κίνητρο που προσφέρει στον απλό άνθρωπο το κίνητρο για "αγώνα" είναι η πίστη στην "Καλωσύνη"(σωστό καλοσύνη) του Θεού.
Δεν χρειάζονται πολλά. Μια ματιά στο Περιβάλλον, όπου το "μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", καθώς και η αγριότητα με την οποία γίνεται το "φάγωμα", δίνει την δυνατότητα σε κάθε λογικό άνθρωπο να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει καμία "Καλωσύνη"(-σωστό καλοσύνη). Αλλά ούτε και "Κακία". Όλα εξελίσσονται με βάση τους Φυσικούς Νόμους, συνεπικουρούμενους από την Τυχαιότητα.
Αλλά ο απλός άνθρωπος δεν είναι λογικός. Θέλει να πιστεύει ότι υπάρχει ένα Παντοδύναμο Καλό που στο τέλος θα νικήσει το Κακό και θα τον σώσει. Αυτή η αφελής πίστη του του εξασφαλίζει την ψυχική του ισορροπία

Με λίγα λόγια μας λέει ότι ο άνθρωπος για να μην φάει ο ένας τον άλλον ενεργώντας ενστικτωδώς ως ζώον(μας παραλληλιζει με ζώα)επιννοεί το ανώτερον όν που θα επιβάλει ως τιμωρία τους κανόνες της ηθικής!
Μα αν ειναι έτσι, πώς ο άνθρωπος κατάλαβε , την αναγκαιότητα του ΘΕΟΥ και την ύπαρξη της αγάπης διαχωρίζοντας την απο την κακία!
Αν δεν συναντήσει την αγάπη συνειδητοποιεί πως δεν θα καταφέρει την επιβίωσή του...
Δεν ξέρω αν κατάφερα να σας μεταφέρω τις σκέψεις μου, πραγματικά δεν μπορώ να συγκεντρωθώ για να σας εκφραστώ καλύτερα...σε μισή ώρα σχολώ και ελπίζω να τα ξαναπούμε!

kariatida62 είπε...

Δήμητρα και μην ξεχνάς σε copy-paste έχουν γραφεί φοιτητικές εργασίες, πτυχιακές ακόμα και επιστημονικές μελέτες!!!!

Οίκτος για την φουκαριάρα την Κάρυ....που ακόμα τέτοια ώρα προσφέρει την δημοσιουπαλληλικές της υπηρεσίες σε συνεδρίαση του Δ.Σ. χωρίς να αποζημειώνεται!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Kαρυ,

επειδή αφενός δε θέλω να κάνω κατάχρηση φιλοξενίας κι αφετέρου δε θέλω το παρόν να λάβει τη μορφή αντιδικίας, κλεινω λέγοντας τα εξής:

Πρώτα απ' όλα σέβομαι την προσωπική πίστη του καθενός ακόμη κι αν δεν συμφωνώ με αυτήν.

Έπειτα βλέπω ότι ξεφεύγει της προσοχής και της αντίληψης των διαφόρων δημοσιογραφίσκων που αναδεικνύουν και πραγματεύονται κάποια θέματα, το γεγονός πως η επιστήμη δεν αποτελεί κτήμα και κεκτημένο κανενός αλλά είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς χιλιάδων ανθρώπων σε βάθος χρόνου.

Το γεγονός πως κάποιοι κατέχουν σε ορισμένους τομείς κάποια πράγματα ειδικής γνώσης και το χάρισμα να τα μεταλαμπαδεύουν -πράγμα που είναι πολύ σημαντικό- δεν τους καθιστά αυθεντίες.

Συνεπώς η γνώμη τους παρόλο που μπορεί να τύχει ή όχι σεβασμού από την επιστημονική κοινότητα, δεν είναι δυνατόν να αποτελεί ούτε προσωπικό επίτευγμα ούτε τροχοπέδη ούτε τεκμήριο για κάποιο θέμα παρά μόνο σημείο αναφοράς.

Εξάλλου τα όσα γνωρίζουμε για το σύμπαν είναι ελάχιστα για να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το οτιδήποτε.

Καλή συνέχεια εύχομαι. Φοβάμαι πως το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλή υπερωριακή απασχόληση που δε θα αμείβεται...

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Ο άνθρωπος πράγματι αγωνίζεται να ξεφύγει από τον ένα και μοναδικό δρόμο και την καταληκτική του πορεία. Στον δρόμο αυτόν βλέπει κάπου κρυμμένες πηγές με γάργαρα νερά και νομίζει ότι ξέφυγε από τον δρόμο. Αυτές τις πηγές θεοποιεί. Τους δίνει ονόματα. Θεός, Παράδεισος, Πατρίδα, Έθνος, κλπ.
Πιο κάτω στον ίδιο μονόδρομο βλέπει έλη με βρωμερά βαλτόνερα, θειούχες αναθυμιάσεις.
Να η κόλαση, ο διάβολος, οι μαύροι, οι λευκοί, οι Άλλοι, οι άθρησκοι κλπ.
Και στο τέλος όπως πολύ σωστά λες
φτάνει λίγο πριν το ένα και μοναδικό τέλος του δρόμου και βρίσκεται πριν την ανυπαρξία και:
«Ο απλός άνθρωπος αρπάζεται από την σανίδα και ενώ βλέπει εκατομμύρια άλλους, επίσης αρπαγμένους από άλλες σανίδες
και όλα όσα πολύ σωστά αναφέρεις παρακάτω στο άρθρο σου.
Πατρίδες, Πατριώτες, Ηγέτες, εν ζωή Άγιοι Πατέρες και Μητέρες, ιερές πηγές, ιερές πέτρες, ιερά φιδάκια ιερά δέντρα, ψαλμοί, αρωματισμένοι καπνοί, ιεροί ποταμοί, ιερά σύμβολα, Πολιτικά σύμβολα.
Θέλει ο άνθρωπος να νιώθει ότι ανήκει σε μια "ομάδα" ομοϊδεατών του.
Ακόμη και ο μοναχός- τι θα πει μοναχός, σε ομάδα ανήκει. Στην τάξη, την ομάδα των μοναχών.
Ιονν Γεια σου (με την πραγματική έννοια της φράσης...)

kariatida62 είπε...

@Δήμητρα(Φυσικένια)Τελείωσα και κάθομαι λίγο να σου απαντήσω...
Κατ'αρχάς αυτοδιορθώνω "επινοεί"
Κατα δεύτερο, πιστεύω πως δεν
καταχρώμεθα την φιλοξενία του Ιοnna,θεωρώ ότι είναι χαρά του κάθε μπλόγκερ ν'ανοίγεται συζήτηση και διάλογος μεταξύ των αναγνωστών του όταν το θέμα του ευαισθητοποιεί το ενδιαφέρον τους.
Δεν τίθεται θέμα αντιδικίας! Απόψεις ανταλλάσσουμε...και ο Ιοnn όταν θέλει, μας χαρίζει παρόμοιες ευκαιρίες!
Συμφωνώ απόλυτα με το τελευταίο σου σχόλιο,αλλά θέλω απο την άλλη να τονίσω τούτο:
Η αναγκαιότητα των θρησκειών, της πίστης γενικότερα σ'ό,τι προσφέρει δύναμη για να ισχυροποιήσει ο άνθρωπος τις άμυνές του, είναι επιβεβλημένη!
Η ελπίδα είναι το όπλο του ανθρώπου ενάντια στην αιώνια μάχη του με τον πόνο που βιώνει στην ζωή του και τελικώς με τον ίδιο τον θάνατο του!
Ο Καζάντζακης τον οποίο λατρεύω να τον διαβάζω και να τον ξαναδιαβάζω είπε:"Θεός είναι η ακατάλυτη δύναμη που μεταμορφώνει την ύλη σε πνεύμαμα. Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του ένα κομμάτι από το θεϊκό αυτό στρόβιλο και γι’ αυτό κατορθώνει να μετουσιώνει το ψωμί και το νερό και το κρέας και να το κάνει στοχασμό και πράξη" στο Βίος και Πολιτεία του Ζορμπά!
Εγώ πιστεύω στην θρησκεία του Καζαντζάκη!
Ευχαριστώ πολύ τον φίλο μου ionnKorr, που σήμερα μου έδωσε την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σου!

IonnKorr είπε...

Flash

Δεν υπάρχει ματαιότητα.
Όλα γίνονται για έναν σκοπό.
Για να λειτουργήσει με τον τελειότερο δυνατό τρόπο η μηχανή..


Έχω φριχτές διαφωνίες αλλά που να σου εξηγώ τώρα...

ίσως μια άλλη φορά.

IonnKorr είπε...

Άσωτε

η αληθινη αγαπη δεν ειναι ποτε ματαιη

Από ατάκες έχουμε πήξει.

Πάντως χαίρομαι που περνάς.

IonnKorr είπε...

Δήμητρα και Καρυάτιδα

Βρε σεις

Θα μπορούσαν να γίνουν ανάρτηση αυτά που γράψατε και να μπει το δικό μου κείμενο σαν σχόλιο!!!!!!
Πιο σωστό θάταν. !!!!!!!!!!!!!!

Φοβερή ανάλυση.

IonnKorr είπε...

Ρε Χριστόφορε

Μερικές φορές οι απόψεις μας ταιριάζουν τόσο πολύ που νομίζω πως είσαι .... κλώνος μου.

Μήπως πρέπει να μου δώσεις ποσοστά από τα βιβλία που θα εκδώσεις?????

χα..χα..

flash είπε...

IonnKorr,
τί έχεις;;;
γιατί μας ξεπετάς; :)

Έλαααα,
πού θα ξαναβρεθούμε έτσι ορεξάτοι;

μίλησε τώρα
ή αλλιώς
σώπασε για πάντα :p

καλά το είχα εντοπίσει εγώ..
για κάποιο λόγο τελευταία το ποτηράκι σου είναι μισοαδειο..

σοβαρά τώρα...
η οπτική του ανθρώπου θα είναι πάντα υποκειμενική.. απλώς δεν είναι εφικτό να ξεφύγει από αυτό.

μα πιστεύεις οτι το να κρίνουμε κάτι μάταιο, σημαίνει αυτόματα πως είναι κιόλας;
με αντικειμενικότητα;
καταρχήν, το επίθετο από μόνο του είναι.. επίθετο!!! δεν είναι ουσιαστικό.. θέλω να πω είναι χαρακτηρισμός.. κρίση, δεν είναι πραγματικότητα.

για να καταλάβω..
δεν πιστεύεις στην τελειότητα του σκοπού
ή στην δικαιοσύνη της διαδικασίας εκπλήρωσής του;

Despina είπε...

η ματαιότητα
έχει να κάνει με την ύλη
του σύμπαντος,
που μέρος της είναι και ο άνθρωπος.
Υπάρχει όμως και η λύτρωση της ανάσας της ψυχής
που εκπέμπει αδιάκοπη
σε αέρινη διάσταση
εκεί, όπου φτιάχνουμε όνειρα
ψηλαφούμε αγάπη
ζωγραφίζουμε χαμόγελα

διαφορετική η σημερινή σου ανάρτηση, σαν την διαφορετικότητα του αέρα που διασχίζει την ύλη του σύμπαντος!
φιλιά αέρινα!!!!

IonnKorr είπε...

Βρε Φλασένια

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο έχεις φοβερά κέφια σήμερα.

Ειδικά για φιλοσοφική συζήτηση.

Δυστυχώς είχα μια πολύ δύσκολη μέρα σήμερα με αλλεπάλληλες δουλειές που έπεσαν ταυτόχρονα και με κούρασαν.
Μερικές φορές έρχονται μαζεμένα πάμπολλα ζητήματα από διαφορετικές κατευθύνσεις και νοιώθεις σαν τους Γαλάτες. Ότι ο ουρανός πέφτει στο κεφάλι σου.

Είναι κι αυτή η απόλυτη και παρανοϊκή ανοργανωσιά του Ελληνικού κράτους με την απέραντη γραφειοκρατία και απόλυτη δυσκαμψία που δεν σ'αφήνει στιγμή να ησυχάσεις.

Γι αυτό δεν συμμετείχα πολύ στην συζήτηση ενός θέματος που άλλωστε μου αρέσει πολύ.

Πάω να ξαπλώσω. Είμαι κατάκοπος.

Αύριο πάλι.

IonnKorr είπε...

Μωβ Δέσποινα

Όμορφο το μωβ σχόλιό σου.

Ελπίζω να δω το βράδυ μωβ όνειρα.

Αν και με τόσους καφέδες που έχω πιεί μάλλον μαύρα τα βλέπω.

Χάρηκα πολύ που πέρασες. Καλό βράδυ.

flash είπε...

IonnKorr...
ε σε κατάλαβα :)
γι αυτό δευτερολόγησα
για να σε ξεσκεπάσω :))

είπα..
αυτό το παιδί κάτι έχει..
είναι εδώ μα απέχει...
:)))

αγαπητέ μου..
ανεξήγητο;;
ουδέν!
εκτός από.. :p

όσο περίμενα να μάθω τίιιι έχεις
άκουγα -άκουσον άκουσον..
Τόνυ Βαβάτσικο!

ποιος να ξέρει στο βλέμμα του πίσω τί κρύβει ο θεός για μας;;;
ρητορείες...!!!

καλή ξεκούραση ΙοννΚορρ
κλείστα όλα και πήγαινε ξεκουράσου

αύριο.. μεθαύριο..
έχει ο θεός!!!

:)
εύχομαι όνειρα μωβ...
προς το ροζλιλά!

iamaticus είπε...

@@..ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΙΟΝΝ!!!!

Εξαιρετο το ΥΛΙΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΣΟΥ.

Συντομο περιεκτικο και θα ελεγε κανεις...
ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ. (προσεχε ΔΕΝ ΕΙΡΩΝΕΥΟΜΑΙ!!).

ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ: ΜΥΡΙΖΕΙ..."ΘΑΝΑΤΟ" +"ΦΘΟΡΑ"!!!

ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ...."ΠΕΘΑΝΕΙ" ΟΠΩΣ ΟΛΑ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!!

ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΛΕΝΕ:

"ΤΕΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ"



ΕΙΔΕΣ ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΙΞΕ Ο FLASH...
..ΠΩΣ ....ΠΟΝΕΣΕ??

Ακομα και γω που τη ΖΗΛΕΥΩ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ....
"ΘΑ ΣΤΗΝ "ΜΑΤΙΑΣΩ"!!!!
.....θα ΣΤΗΝ "ΚΑΚΟΦΟΡΜΙΣΩ"ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΗΝ "ΠΕΘΑΝΩ"!!!!!

Αν οχι σαν "ΚΑΚΙΑΣΜΕΝΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ"..
ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ... ΣΑΝ ...."ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ" "ΠΟΙΗΤΗΣ"!!!!!

Ετσι ΕΣΕΝΑ ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ:
"σαν Επικουρειο μοναχο"!!

Ενω εμενα:
"Μπορει και σα Χριστο"!!!!!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

iamaticus είπε...

@@...Eλα ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΩ!!!

Προσπαθω να ΠΕΤΥΧΩ ΤΗ "ΘΕΩΣΗ"στη χωρα ΤΩΝ ΗΔΗ "ΝΕΚΡΩΝ"!!!!



BREEEE FLASH....
Mη με ερεθιζεις....
Παντως μη με φοβασαι....

σε λιγο ΘΑ ΕΙΜΑΙ "ΝΕΚΡΟΣ"!!!!
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

a-kentavrou είπε...

O άνθρωπος είναι εφοδιασμένος με αυτό που λέμε ψυχολογία,επίσης αναζητά πάντα αιτίες στα φαινόμενα,τα άγνωστα τα λέει μυστήρια ,μυστήριο για αυτόν ήταν και ο κεραυνός.Αυτόματα δημιούργησε ανύπαρκτες οντότητες για να ισορροπήσει.Ετσι έφθασε στη απλοική έννοια της ανώτερης δύναμης που δικαιολογεί τα πάντα γύρω του.Η απλοϊκή λογική του ,του λέει τα πάντα ματαιότης,εννοεί βέβαια τα ανθρώπινα , για τα άλλα που τον περιβάλλουν δεν μπορεί να πει ότι είναι ματαιότητα, γιατί δεν γνωρίζει το λόγο της ύπαρξης τους ούτε το λόγο της δικής του ύπαρξης.
Ο απλός άνθρωπος ζει ένα παραμύθι που σε πολλές περιπτώσεις του το έχουν πλάσει.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Μα πως γίνεται να είμαι κλώνος σου αφού είμαι μεγαλύτερος;
Εκτός και αν είμαστε κλώνοι αμφότεροι κάποιου που προϋπήρξε ημών. Του Αριστοτέλη π.χ.
Για τα ποσοστά; Πόσα;....άστα!.....

Dimos El Grec είπε...

Dystixws den prolavainw na diavasw ola ta sxolia (sorry gia ta greeklish eimai sto panepistimio, se dialeimma kai den mpainoun ellinika sto pc...) alla symfwnw apolyta IONN me to keimeno!!!

Oso afora kapoia ypothemata pou etheses, apla thelw na pw, oti an den poianesai apo kati kai den to kaneis skopo zwis, alla to xrisimopoieis giati sou aresei (p.x. athlitismos) i giati se ekfrazei (p.x. ena politiko komma) tote den einai aparaitita kako.

Thelw na pw oti mporei na ksereis oti eisai aftos pou eisai logw tyxis (sygekrimeno spermatozwario tin wra tis sylipsis - ta waria einai pio statheros paragontas...) kai oti exeis imerominia liksis omws afto den se empodizei apo to na zeis opws theleis to taksidi,etsi den einai=?

Arkei na min exeis psevdaisthiseis, gia to ti sou prosferei...

zoyzoy είπε...

Και τώρα που όλα φαίνονται σαθρά από που να πιαστεί ο άνθρωπος!
Πιστεύω είναι η χειρότερη περίοδος της ανθρωπότητας με ένα μέλλον θολό !

Καλό ΣΒΚ να'χεις!

iamaticus είπε...

IONN.....

TΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑ ΣΤΟ BLOGGI MOY TO ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ....

για το ευρω του ΝΟΤΟΥ
Αν θες περασε....


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Wicca είπε...

Στη μαγεία επιτρέπεται να πιστεύουμε;

ΜΑΜΟΥΝΙ είπε...

Μέ έστειλε η κυρά μου να σε καλέσω στο γλέντι της!
Στην υγειά σου θείο!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

2 μερούλες έλειψα και τα φιλαράκια μου γράψανε ΙΣΤΟΡΙΑ στο διαδίκτυο!!
Καλό ξημέρωμα ΙΟΝΝ!
αυριο θα περάσω να τα πούμε!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Iονν καλημέρα,
Αναφέρομαι στο τελευταίο σχόλιο σου σε μένα. Προς θεού δε υπήρχε κανένας λόγος για συγγνώμη.
Το απόγευμα που δεν θα έχω τα μωρά θα σου εξηγήσω εκεί. Σε παρακαλώ πίστεψε με δεν είχα σκοπό να σε στενοχωρήσω και είμαι βέβαιος ούτε εσύ εμένα.
Θα τα πούμε αργότερα.

Un par de neuronas... είπε...

Εγώ.

Εγώ δεν έχω ποτέ σκεφτεί τις γιατί αυτές. Ποτέ.
Επίσης, δεν έχω αναρωτηθεί για την ύπαρξη μιας θεότητας. Ποτέ μη.

Να μένω κλειδωμένη σε ένα τελοκομείο ή σε ένα κλουβί ...

Φιλιά και αγκαλιές.

Theodosia είπε...

"Θέλουν να "αρπαχτούν" από κάπου. Και αυτά τα "κάπου" προσφέρονται αφειδώς από το Περιβάλλον." Όταν κάποιος έχει μια τέτοια ανάγκη, ας την ικανοποιήσει όπως μπορεί και ας λέγεται όπως να είναι...ας μην κολλάμε στην ταμπέλα!

IonnKorr είπε...

Παιδιά

Flash, Ίαμε, Κένταυρε, Δήμο, Πέλα, Χριστόφορε, Θεοδοσία

επιστρέφω

να απαντήσω (σε λίγο).