Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Καλώς ήρθατε στο Πολυσύμπαν (Welcome to Multiverse) - 1



Θα παρουσιάσω σε (κάπως ελεύθερη) μετάφραση 
το πολύ πρόσφατο (εκλαϊκευμένο μεν αλλά πολύ εμπεριστατωμένο) άρθρο 
του κοσμολόγου Sean Carroll 
που συνοψίζει τις προόδους που έχουν γίνει 
μέχρι αυτή την στιγμή (Οκτώβριος 2011) 
στον τομέα της Κοσμολογίας.
-----------------
Ο "θεωρητικός κοσμολόγος" δεν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα του σύγχρονου Κόσμου. Οι μεγάλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν μόνον υπερβολική δόση καφεΐνης και, ενδεχομένως, σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι.

Η πλατεία Campo de Fiori της Ρώμης
με το άγαλμα του Giordano Brumo στο κέντρο της 
Στις 17 Φεβρουαρίου, 1600, ο Giordano Bruno, ένας μαθηματικός, φιλόσοφος και μοναχός, συνελήφθηκε από την Παπική αστυνομία, η οποία αφού τον έγδυσε, για να τον ταπεινώσει, τον περιέφερε γυμνό στους δρόμους της Ρώμης ενώ τα συγκεντρωμένα πλήθη τον καταριόταν και τον έβριζαν. Στην συνέχεια δεμένο τον οδήγησαν στην πλατεία Campo de' Fiori (κοντά στην Piazza Navona) όπου και τον έκαψαν ζωντανό.

Τα αρχεία της δίωξης του Bruno από την Ιερά Εξέταση έχουν βέβαια χαθεί  αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μία από τις σημαντικότερες "αιρετικές" διακηρύξεις του ήταν "κοσμολογική".
Υποστήριξε ότι υπήρχαν και άλλοι Αστέρες, όπως ο Ήλιος, και ότι αυτοί συνοδεύονταν από δικούς τους Πλανήτες που ενδεχομένως έσφυζαν από ζωή. Αυτό ερχόταν σε μεγάλη αντίθεση με την  κρατούσα άποψη της εποχής εκείνης (16ος Αιώνας μ.Χ.) που ήταν ότι η Γη και η Ανθρωπότητά της ήταν μοναδικές και οι θεοκρατία της εποχής δεν μπορούσε να το ανεχθεί.

Σήμερα, οι κοσμολόγοι μπορεί να είναι, βέβαια, κατά πολύ ασφαλέστεροι ως προς την επιβίωσή τους, αλλά οι ιδέες τους έχουν αυξηθεί πολύ πιο ριζοσπαστικά.
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες, αλλά ευρέως συζητούμενες, ιδέες σε αυτόν τον τομέα, μοιάζει πολύ με μία ενισχυμένη έκδοση της Κοσμολογίας του Giordano Bruno:
Αυτή η ιδέα είναι ότι το "πράγμα" που ονομάζουμε "το Σύμπαν" είναι μόνο ένα, μέσα σε ένα άπειρο αριθμό "συγγενών" του που αποτελούν κουκκίδες ενός πολύ μεγαλύτερου "Σύμπαντος Συμπάντων", το οποίο αποκαλούμε απλά "Πολυσύμπαν" (Multiverse).
[Η έρευνα του συγγραφέα επικεντρώνεται στο ερώτημα αν η Θεωρία του Πολυσύμπαντος μπορεί να εξηγήσει το περιβόητο "βέλος του Χρόνου" (δηλ. την πορεία από το Παρελθόν στο Μέλλον και όχι αντίστροφα)].

Επίσης, όπως και ο Giordano Bruno, οι σύγχρονοι Κοσμολόγοι έχουν φθάσει σε προγνώσεις (με την χρήση των Μαθηματικών και της Φυσικής) πολύ πιο προωθημένες από όσο τα παρατηρητικά δεδομένα που οι Αστρονόμοι με τα τηλεσκόπιά τους μπορούν να συγκεντρώσουν.

Κατά τη στιγμή του θανάτου του Bruno, ο Γαλιλαίος δεν είχε προλάβει να στρέψει ακόμη το πρώτο τηλεσκόπιο προς τον Ουρανό και να παρατηρήσει τα Άστρα.
Αντίστοιχα, σήμερα, κανείς αστρονόμος δεν μπορεί να δώσει αστρονομικά δεδομένα και να κάνει παρατηρήσεις πέραν ​​από τα όρια του γνωστού Σύμπαντος.
Στην πραγματικότητα, μια τέτοια εκτεταμένη θέαση φαίνεται αδύνατη εκ των πραγμάτων (καθώς η Αστρονομική Τεχνολογία είναι ακόμη "πολύ πρωτόγονη" για να "δει" πέρα από τα όρια του Σύμπαντος στο οποίο ζούμε).

Συνεχίζεται ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: